Skocz do zawartości

520d realne spalanie i wlew paliwa

marekF11

Rekomendowane odpowiedzi

Wg katalogu 6.5 miasto

Moje spalanie przy maksymalnej ostroznosci 8. Normalnie 9.5-10

Udaje wam sie osiagnac chociaz w okolicach 7 ?

przebieg auta 25tys

Druga sprawa. Dzis tankowalem pierwszy raz i tu niespodzianka. Pistolet od zwyklego diesla nie pasuje. Wlew jest za waski. Probowalem na statoil i na orlenie. Natomiast diesel supra na statoilu i verva na orlenie pasuja.

Czy macie pojecie o co chodzi?

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

U mnie (F11 520dA 2010, przebieg 33500 km ) średnie spalanie od poczatku (10.2010) to 8,0 (czasem pedał w podłodze w trybie sport plus, czasem jazda na dziadka w Comfort), gdy jezdze dłuzej po miescie - Wrocław - spalanie na pokladowym komputerze podróżnym - który kasuje, w zależności od okoliczności - to 9,1. Ostatnio testowo zrobiłem trase Wrocław - Sosnowiec - Wrocław. Tam na tempomacie, z powrotem bez i srednie wyszlo 7,7, V-max 170 kmh, tempomat 160 kmh.

Z wlewem ciekawostka jest taka że z kanisterka się nie da ;) ale zwykły pistolet jak najbardziej pasuje, choć trzeba użyć większyj siły.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Far Far away F10 M5 Competition

Powiem Ci za kilkanaście dni jak jest u mnie, ale 9-10 litrów przy jeździe non stop w korku to jest moim zdaniem raczej normalne. Niewiele mniej palił mój avensis d4d 126ps.

Z tym wlewem to chyba sobie robisz jaja?

Nie robie sobie jaj. Panowie, mowie powaznie. Pistolet z normalnym dieslem jest za duzy. Natomiast ten z lepszym czyt. drozszym pasuje idealnie. Malo tego ten drugi pistolet ma na koncu wytloczone wglebienie wokol, taki ring w ktory to idealnie spasowuje sie z wlewem. Po wlozeniu pistoletu jest delikatne klik jakby bylo to robione w jednej fabryce.

Obstawiam że Kolega tankował z dystrybutora z szybkim nalewem dla TIRów.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

• 2 miesiące temu...
Wracając do zużycia, to żeby nie było, że zazwyczaj jest za duże, to melduję, że na dystansie 5.500 km udało się uzyskać 4,9/100, przy średniej 79,2 km/h. W większości co prawda nie w PL, ale też nie na autostradach, tylko na jednopasmówkach, wliczając miasta, miasteczka, postoje, etc. Skrzynia automatyczna. Czyli mieści się to w podawanym przez producenta przedziale 4,8-4,9 :D

Ja aż takich rezultatów nie mam, ale przy jeździe z prędkością 80-90 km/h przez 30 km w sznurze aut spalanie oscyluje w granicach 5-5,3 l. Średnią z 5500 km mam 7,1 l, z czego jakieś 20 % przebiegu jest po Warszawie. W trasie bez większego wyprzedzania przy prędkościach przelotowych ok. 140 km/h bez problemu można zmieścić się w 6 l

Niezłe wyszło :) u mnie minimum udało się zrobic do Trogiru i z powrotem 6,5 l/100 km. Pełne auto i bagaznik, trochę kręcenia po Chorwacji.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

Future:

• Zasłużeni forumowicze
Moje spalanie 520d ( 15tys km ) spokojnie srednio 7.0 w miescie do 8.0l/100km ale jak piszecie jesli sie dusi a to czesto sie robi bo masa auta jest to ponad 9l spokjnie mozna osiagnac

Panowie, czy wszystkie wartosci ktore podajecie sa wg komputera pokladowego czy wg faktycznego spalania policzonego przy tankowaniu do pelna?

Moje f11 nie tak malo pali jak piszecie a wydaje sie ze z autem jest wszystko w porzadku. Przeplywomierze to bardzo delikatne urzadzenia i czesto wskazuja innaczej oraz z biegiem czasu tez zmieniaja sie ich wskazania.

W moim przypadku roznica pomiedzy komputerem na obliczeniami to od 0,2 do 0,4 litra na 100km. W poprzednim aucie zawsze mialem roznince az 1,4 lita na sto oczywiscie na korzysc komputera.

Ja podałem z kompa. Sądząc po przejechanych km, to raczej wylicza dobrze. Inna sprawa, że - jak to u nas bywa - czasem się może zdarzyć, że są oszukane dystrybutory. Pokazuje więcej, a leje mniej. Niby normy, certyfikaty, plomby, kontrole, a nie raz się spotkałem z tym, że wchodziło do baku więcej, niż powinno :roll: I potem wychodzi duże spalanie :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Panowie, czy wszystkie wartosci ktore podajecie sa wg komputera pokladowego czy wg faktycznego spalania policzonego przy tankowaniu do pelna?

Moje f11 nie tak malo pali jak piszecie a wydaje sie ze z autem jest wszystko w porzadku. Przeplywomierze to bardzo delikatne urzadzenia i czesto wskazuja innaczej oraz z biegiem czasu tez zmieniaja sie ich wskazania.

W moim przypadku roznica pomiedzy komputerem na obliczeniami to od 0,2 do 0,4 litra na 100km. W poprzednim aucie zawsze mialem roznince az 1,4 lita na sto oczywiscie na korzysc komputera.

Komputer, warto sie zastanowic gdzie sie tankuje bo stacja stacji nie rowna a w spalaniu wtedy tez wyjdzie jakies +/-0.5litra na 100km

Sprawdzalem u siebie poprawnosc wskazan komputera i zgadza sie z tankowaniem co do dziesiatej litra. Po ostatnich 10kkm srednie spalanie 7,3litra - 20% miasto 80%trasa.

ja mam spalanie 6,8 l na dystansie ponad 9.999 km - pół na pół miasto, trasa

skrzynia automat, jeżdżę spokojnie, ale nie jak emeryt

ja mieszkam w małym mieście (Tarnów), ale jak ktoś mieszka w dużym z prawdziwymi korkami i dynamiczną jazdą to spalanie będzie bardzo duże, ale i tak auto jest oszczędne

George Wind

Tankuje tylko na shellu bo mam ich karte. Mie sadze zeby dystrybutory byly przekrecone.

Po Tankowaniu po jezdzie na trasie u mnie jest blad bardzo maly 0,1 litra lub bledu nie ma w ogole. Wiekszy blad jest po jezdzie niejednoztajnej np. W miescie. Tak wiec wynik Michaela mnie nie dziwi. Natomiast Tobie George proponuje policzenie spalania z kalkulatorem. Pol na pol miasto trasa i spalanie 6.8 hmmm. Ja przy takich proporcjach nie moge nawet zblizycsie do 8 litow na sto.

Tankuje tylko na shellu bo mam ich karte. Mie sadze zeby dystrybutory byly przekrecone.

Po Tankowaniu po jezdzie na trasie u mnie jest blad bardzo maly 0,1 litra lub bledu nie ma w ogole. Wiekszy blad jest po jezdzie niejednoztajnej np. W miescie. Tak wiec wynik Michaela mnie nie dziwi. Natomiast Tobie George proponuje policzenie spalania z kalkulatorem. Pol na pol miasto trasa i spalanie 6.8 hmmm. Ja przy takich proporcjach nie moge nawet zblizycsie do 8 litow na sto.

Tak strzeliłem, że pół/pół. Mniej więcej, bo przecież tego nie notuję.

Spalanie liczyłem kilka razy na kalulatorze i porównywałem z komputerem i idealnie podaje komputer. Tankuję na swojej stacji na tym samym dystrybutorze.

Zaznaczam, że "na trasie" Tarnów-Kraków często jeżdżę bardzo spokojnie, tj. 90-100 km/h, bo jest tak zawalona, że szkoda się szarpać.

Zależy gdzie jeździsz po mieście, bo jak ja w godzinach szczytu pojeżdżę po Krakowie czy Warszawie to spalanie jest kosmiczne.

George Wind

Jak słyszę 6,8 no to szok....

Jak jeżdżę jak emeryta to 8,3. Normalnie 10 nie wyjeta.....

Jakby co mamy dostęp do pełnych kitow performance do 520d za jakieś 6500 brutto.

Wy montujejecie u Siebie lokalnie a my pomożemy zakodowac ..".... :D jakieś 2,5 k oszczędności....

Ważne. Performance zamawiamy pod vin ...

Mamy tez Boxy do 520d. Ale ja osobiście mam mieszane odczucia :oops:

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

(...) Tobie George proponuje policzenie spalania z kalkulatorem. Pol na pol miasto trasa i spalanie 6.8 hmmm. Ja przy takich proporcjach nie moge nawet zblizycsie do 8 litow na sto.

Potwierdzam, jest to do zrobienia. Ja mam średnio 6,2 na dystansie 20.000 km. Może różnice wynikają z tego, że miasto miastu nierówne, a niektórzy też po prostu jeżdżą na krótsze dystanse. Czasem w dużym mieście będzie palił mniej, wystarczy, że obok miejsca garażowania będzie jakiś dobry węzeł komunikacyjny, a w małym może się trafić symfonia skrzyżowań ze światłami - i pozamiatane. Nie ma się co licytować, musielibyśmy jeździć w identycznych warunkach, żeby uczciwie porównać spalanie. Najprostszy sposób, to znaleźć jakąś prościutką i równiutką drogę (są takie u nas???) i w bezwietrznych warunkach, przy temperaturze 15-21 st. przejechać np. 5 km z tempomatem na zadanej, jednostajnej prędkości. Wtedy dopiero wyniki będą miarodajne :D

Tak strzeliłem, że pół/pół. Mniej więcej, bo przecież tego nie notuję.

Spalanie liczyłem kilka razy na kalulatorze i porównywałem z komputerem i idealnie podaje komputer. Tankuję na swojej stacji na tym samym dystrybutorze.

Zaznaczam, że "na trasie" Tarnów-Kraków często jeżdżę bardzo spokojnie, tj. 90-100 km/h, bo jest tak zawalona, że szkoda się szarpać.

Zależy gdzie jeździsz po mieście, bo jak ja w godzinach szczytu pojeżdżę po Krakowie czy Warszawie to spalanie jest kosmiczne.

No wlasnie ja jezdże po warszawie dlatego pewnie mie moge zejsc ponizej 8

(...)

Nie ma się co licytować, musielibyśmy jeździć w identycznych warunkach, żeby uczciwie porównać spalanie. Najprostszy sposób, to znaleźć jakąś prościutką i równiutką drogę (są takie u nas???) i w bezwietrznych warunkach, przy temperaturze 15-21 st. przejechać np. 5 km z tempomatem na zadanej, jednostajnej prędkości. Wtedy dopiero wyniki będą miarodajne :D

Dobry pomysl. Tak dla sportu moglibysmy stworzyc mala baze. Dzieki niej mozna bedzie porownac auta i ew. ich stan. Jak rowniez jakosc paliwa na danych stacjach. Za kilka dni bede jechal autostrada gdansk-torun wiec dostarcze pierwszych danych. 5km mysle ze to bedzie dobra i wystarczajaca proba. Proponuje ustawienia tempomatu na zadana predkosc i skasowanie komputera. Predkosci 70, 90 i 120 km. Do tego podam stan zaladowania auta, cisnienie w oponach oraz ew. blad komputera przy tankowaniu, jezeli wystapi.

• Zasłużeni forumowicze
Kazdy ma inny styl jazdy to i wyniki tu podawane niewiele mowia. Generalnie nowa 520D jest w moim przekonaniu niesamowicie oszczedna. W poprzednim moim poscie podawalem srednie spalanie z ostatnich 10kkm - 7,3l ale u mnie trasa bywa czesto jakas autostrada gzie przy 160km/h spalanie to 7,5/8l a wiec prawie jak w miescie. Jadac na emeryta mozna w trasie zejsc do 5,3-5,4l/100km! W miescie jednak mozna spalic 7,5l a mozna jak czasem w zimie 11l. Podsumowujac nigdy nie mialem samochodu co by mniej palil.

• Zasłużeni forumowicze
Jak to czytam o waszym spalaniu to troszeczke zazdroszcze - przy takiej masie auta 5.4l czy ponizej 7 l :cool2:

U mnie spalanie od początku to 7.0 l - przebieg ok 20.000 km. Trasa Kraków-Nowy Sącz to 6.4-6.8 l zależy od humoru i ruchu. Po mieście w granicach 9 l. Rekordowo udało mi się uzyskać wynik 4.6 l z Krynicy-Zdrój do Nowego Sącza (dużo z górki, bez klimy) odcinek ok 30 km. Sprawdzałem ręcznie spalanie dwa razy - ta sama stacja, ten sam dystrybutor, ta sama gnojówka - komputer pokazuje idealnie.

Tak jak obiecalem pisze swoje pomiary odnosnie spalania. Juz nie moge doczekac sie Waszych..

Dzis wrocilem z nad morza do Warszawy. Jechalem autostrada do torunia a pozniej 10tka na Plonsk.

Auto f11 2.0 diesel automat

Obciazenie 2 osoby plus torba z ciuchami.

Temp. zew. Ok 20 stopni.

Ciesnienie w kolach przod 2.1bar, tyl 2,5 bar.

Opony zwykle goodyeary - nie ROF

Paliwo zatankowane na shellu, zwykly olej napedowy.

Klima wlaczona na auto.

Spalanie na odcinku 15km przy predkosci:

-120 km/h - 5,9l/100 km

-140 km/h - 6,5l/100 km

Mialem zmierzyc jeszcze przy predkosci 70 i 90 ale wybaczie, na autostradziE nie da sie tak wolno jechac.

Od torunia jechalem droga nr 10. Tam na odcinku 100 km srednia wyszla mi ok 80 km/h i srednia 5,7l/100km

W innym watku byla poruszana rowniez glosnosc auta. Zmierzylem smartfonem poprzez aplikacje do mierzenia natezenia dwieku. Przy 160km/h przy wylaczonym radiu, wylaczona klima pomiar przy drazku zmiany biegow, wynik 75dbi.