Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Zabieram się za wymianę kompletu tarcze plus klocki, tył i przód w mojej e39.

Posiadam wersję z grudnia 2000roku, 2,5 TD, 163 koniki.

Mam mały problem , wynikający z mojej niewiedzy.

Czy tarcze wentylowane muszą być zastąpione wentylowanymi?

Niewiem, czy dobrze mi się wydaje, ale niewentylowane służą chyba dłużej i lepiej się spisują, czy nie mam racji?

A czy ktoś poleca jakiś konkretny zestaw z allegro na przyklad? 4 tarcze plus wszystkie klocki?

Mam samochód na których leża tarcze i klocki ATE, zakładane w ASO.

Niestety przy hamowaniu te tarcze biją ;/ chce to wymienić bo jest to niezwykle irytujące.

Ktoś mi coś doradzi?

Edytowane przez wanciak86
Opublikowano

Twoj model to 525d o ile moc sie zgadza. Dobre tarcze to z pewnoscia ori z aso, cene maja przyzwoita. Z zamiennikow ludzie chwala textary, nie drogie i ponoc dobre sa mikoda. W e39 wystepuja tylko wentylowane tarcze, pewnie masz na mysli nacinane/nawiercane. Jesli sa to tarcze ze zwyklego "cywilnego" stopu a jedynie nawiercone to mysle ze warto- zawsze to lepiej rozloza sie naprezenia.

Osobiscie wzialbym ori, przynajmniej na przod.

Opublikowano
lepiej nie kombinuj. jak producent wrzucił takie to niech takie zostaną :) ja np. nie widziałem żeby na przód były pełne tarcze
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie wiem, czy dobrze mi się wydaje, ale nie wentylowane służą chyba dłużej i lepiej się spisują, czy nie mam racji?

Źle Ci się wydaje.Tarcze gną się od temperatury.Wentylowana jest lepiej chłodzona,przez co mniej podatna na przegrzanie.

No i tarcza pełna o tej grubości była by bardzo ciężka.

nie widziałem żeby na przód były pełne tarcze

Bo takowych nie ma.

ec2Wze6.jpg