Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy, jakiś czas temu wyczytałem, że co trzecią wymianę oleju wymienia się też odmę (filtr odmy???). Czy to prawda, a jeśli tak, to czy dotyczy to silnika benzynowego i/lub diesla (ja mam benzynkę) i co dokładnie trzeba wymienić (do nóg bym padł, jak by ktoś mi w RealOEM wskazał co trzeba)? Jak wymieniać, to czy jest to trudne i droge?
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

W benzyniaku pewnie chodzi o to (element nr 2 na schemacie): http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DH51&mospid=47558&btnr=11_1487&hg=11&fg=15

W dieslu to się zgadza - wymianę robi się co około 3 zmiany oleju. Można to robić tak, że raz wymienić sam filterek/wkład, a nastepnym razem wymienić cały komplet wraz z obudową. W dieslu ten element wygląda tak (element 11,12,15): http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DH51&mospid=47558&btnr=11_1487&hg=11&fg=15

W dieslu wymiany robi się tak częste wymiany z uwagi na to, że element ten wyłapuje z powietrza większe drobiny oleju, dbając w ten sposób o kondycję turbosprężarki. Jak odma jest zasyfiała/zapuszczona to skraca ona żywot suszary.

W benzynie nie ma turbosprężarki więc wymiana tak częsta nie jest konieczna. Z reguły od wymiany odmy zaczyna się, kiedy w silniku benzynowym w sposób zauważalny wzrasta zużycie oleju lub pojawiają się niebieskie bąki z wydechu.

Jeśli ja bym posiadał benzyniaka to podejrzewam, że dla spokoju taką wymianę robiłbym raz na 3 lata i byłoby to ok lub też wyznaczyłbym sobie jakiś limit konkretny (nie wiem: 70-100 tys km).

Pzdr.

Opublikowano
Dzięki Manolito77, niedługo wymiana płynów i filtrów, może i to wymienię, bo coś mi mówi, że nigdy nie było wymieniane :mrgreen: :duh:
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

To nic nienormalnego - już nie jeden post czytałem właśnie o benzynach gdzie odma była fabryczna w 14-letnich egzemplarzach e39. :wink:

Poczekaj też na opinię innych, którzy użytkują benzyny - może oni mają jakiś konkretny patent/limit czasowy na wymiany odmy.

Pzdr.

Opublikowano

Jak ja kupiłem swoją rok temu, to po porządnym przygazowaniu za samochodem i pod była taka chmura białego dymu że ludzie w koło z gaśnicami wysiadali :mrgreen:

Odma/separator oleju-była jeszcze fabryczne i dwa razy cięższa od nowej-tyle tam syfu było-wymieniłem razem z rurkami dolotowymi-koszt samych części jakieś 450zł-ale pewnie można taniej znaleźć-samochód nie dymi-mechanik powiedział że wymienia się to co trzecią wymianę oleju ale prawie nikt tego nie robi.