Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zastanawiam sie nad kupnem e32 z silnikiem 3,5. Ile to spala benzyny a ile gau , tylko prosze o szczera odpowiedz, a nie dane katalogowe niemozliwe do osiagniecia. Tak przy normalnej jezdzie (50% miasto - 50% trasa)

jaka jest roznica w spalaniu przy tych samych silnikach a np skrzyniach manual i automat?

pozdrawiam

flash

Opublikowano
Mi pali roznie:) Mam 735 w automacie i sekwencyjny gaz. Czasami pali 12 l/100km ale czesciej bywa ze jest to 15-16 l. Zalezy jeszcze jakie trasy sie robi i jak sie jezdzi :)
Opublikowano

w tej chwili jezdze autem ktore pali okolo (ale duuuze okolo) 15l

i sie zastanawiam czy mocno odczuje jazde 7`ka.

moze ktos jeszcze by sie podzielil informacja o swoim spalaniu?

Czy wersja Shadow Line roznila sie od innych tylko tym ze nie miala chromow na zewnatrz? czy byly jeszcze jakies inne roznice w srodku?

Opublikowano
Najmniej na trasie spaliła mi 10 litrów gazu, średnio w trasie 12-13. Przy 90% trasa 10% miasto bo tak jeżdżę najczęściej, to wychodzi tak do 14-tu. Skrzynia manual.
www.sosen.pl
Opublikowano

hmmm... :think:

a ja powiem tak...

735... skrzynia manualna... bez gazu... :D

na trasie...

przy stalej predkosci 90-100 km/h (obroty w okolicy 2000) spalanie latem... okolo 8,3 litra na 100 km... :D

a w przypadku... 120-130 km/h wzrost zuzycia paliwa... do okolo 10,0 litrów na 100 km... :D

po miescie...

to trudno tak naprawde okreslic... to wylacznie zalezy od miasta, korkow oraz stylu jazdy kierowcy...

sa dni ze srednio pali okolo 14,0 litrow na 100 km... ale jak sa korki to i 17-18 litrow...

test zimowy...

a teraz info z ostatnich testow... przejechane 2000 km...

70 % trasa.... 30 % miasto... Warszawa...

trasa... jazda srednio... 100-120 km/h...

miasto... troche korkow... ale nie za duzo...

zuzycie srednie (zima)... 13,5 litra na 100 km... :D

aaaaa... jeszcze jedno... bardzo wygodne auto... POLECAM !!! :cool2:

pozdrawiam

cosmo

Tylko nie GAZ !!!

Opublikowano

super, to auto obok ktorego "chodze" nigdy gazu nie mialo, wiec .....

przy dzisiejszej cenie benzyny i gazu, nie oplaca sie. ja bede mial przewage trasy wiec pewnie spali mniej od mojego aktualnego autka.

dzieki jeszcze raz za info

Opublikowano

Witam szczęśliwych posiadaczy BMW,

niedawno dołączyłem do Waszego Grona kupując bmw 735i i teraz moje dane:

trasa - ok 9l

miasto - mieszkam w Krakowie - europejska stolica korków i niestety od 16 do 25 l gazu na 100 :roll:

mam gaz zwykły - tzn. nie sekwencyjny i mówiac szczerze - jest zima - aż żal mi przełączać na gaz i rzadko to robie - szkoda silnika, tylko szkoda tez portfela :)

Opublikowano
Koledzy tchnęli nieco optymizmu. Ja Cię nie pocieszę. 20 l gazu przyjmij jako wyznacznik Twoich zamiarów. Ten dyliżans jest tani w zakupie (na dzień dzisiejszy). Jazda nim to przyjemność lecz musisz się liczyć z jego apetytem. Jeśli jeżdzisz tylko w "trasie" to zamień to 20 na 14. Może być i mniej ale co to za jazda z okiem wklejonym w ekonomizer.
peace & love
Opublikowano
wlasnie sobie obliczylem ze moje obecne auto pali 16-17 gazu, wiec toszke wieksze spalanie za cene luksusu bedzie do zaakceptowania.
Opublikowano
dzwonilem w tej sprawie do mechanika - w przypadku mojej instalacji "zwyklej" roznica w spalaniu to jakies 20% (wiecej gazu) przy instalacji sekwencyjnej praktycznie nie ma roznicy - roznica rzedu 2-3 % - przynajmniej tak mi powiedzial, ale jezeli ktos w tym watku nosi sie z zamiarem kupienia MBW i wacha sie o cene gazu / benzyny - to iech sie martwi - nie bedzie jadl ale i tak bedzie mial pelny bak - w tym aucie sie mozna zakochac :D
Opublikowano

rozumiem, zwlaszcza ze to e32

czy to prawda ze naj mniej problemow sprawia instaalacja najzwyklejsza na tzw srube? wielokrotnie spotkalem sie z taka opinia wsrod uzytkownikow bmw. montaz prinsa za 5000 mija sie z celem.bynajmniej do e32, ile wachy za to jest .... 5 lat jezdzenia :-)

Opublikowano
moje bmw kupilem od wlasciciela dwoch siodemek - znajomego. Powiedzial mi od razu zebym gaz zmienil na sekwencyjny - "zwykly" ma to do siebie ze trzeba uwazac na "kichanie" - jemu w ten sposob rozwalilo przeplywomierz.
Opublikowano
rozumiem, zwlaszcza ze to e32

czy to prawda ze naj mniej problemow sprawia instaalacja najzwyklejsza na tzw srube? wielokrotnie spotkalem sie z taka opinia wsrod uzytkownikow bmw. montaz prinsa za 5000 mija sie z celem.bynajmniej do e32, ile wachy za to jest .... 5 lat jezdzenia :-)

To nieprawda.W wiekszosci przypadkow (poza nielicznymi wyjatkami) zwykla instalka II gen sprawia duzo problemów - poczytaj forum.Nie słuchaj tego typu opinii bo najbardziej niezawodne w BMW są sekwencje.Jeżeli założysz lipną instalacje to sa duze szanse ze oszczednosc zemsci CI sie w postaci wywalonego przepływomierza albo innych usterek ktorych usuwanie moze kosztowac w sumie tyle co montaż sekwencji.

Jeżeli 5 tys wystarczy CI na 5 lat jazdy to nie zakladaj zadnego gazu bo naprawde nie oplaci Ci sie. - jesli sie nie okaze iz wydales te 5 tys w ciagu jednego roku bo po przeliczeniu wychodzi 416 złotych na miesiac- co chyba bedzie bardzo prawdopodobne.

Generalnie mówiać jeżeli chcesz uzywać auta sporadycznie to nie zaprzataj sobie głowy gazem bo nie zwroci CI sie ten wydatek

Ja mam 735i w manualu i spalanie benzyny w lecie wynosiło

-trasa- normalna jazda w granicach 100 km pomiedzy 10-11l/100

-miasto - male niezbyt zatloczone ale raczej dystanse ze silnik zdazył sie zagrzac to nie udało mi sie zejsc ponizej 15l/100

Opublikowano

te 5000 mialo by pokryc roznice w kosztach benzyna/gaz. dzis koszt na gazie 29zl a na benzynie 39zl, wiec roznica 10zl no na 100km. jesli gaz nie stanieje po zimie (a znajac ten kraj tak pewnie bedzie) a benzyna nie zdrozeje (oby) bede jezdzil na beznzynce.

pytanie 95 czy 98? przyjmijmy ze to e32 735

Opublikowano

Ah o różnice chodziło.Sorki ale obmyślam kilka spraw takze zamotałem sie troche.

Więc wybór odnośnie montażu gazu zalezy od Cebie.Jeżeli dużo jeździsz to z pewnoscia oplaci Ci sie montaż gazu ale koniecznie sekwencji.Nie zawracaj sobie głowy II gen tymbardzije teraz kiedy ceny sekwencji sa osiagalne dla normalnego czlowieka.Musisz sobie to przekalkulować.

Faktycznie przy obecnych cenach benzyny i gazu różnica nie jest powalająca ale kto wie jak ceny będą się kształtować po zimie.Jeżeli nie zamierzasz jeździć zbyt dużo to póki co wstrzymaj sie z montażem gazu - przemyśl dobrze sprawe.

Jeżeli chodzi o paliwo to nie ma sensu lać 98 nie odczujesz tego.Zalecane jest 95 i to lej.

Szczerze powiedziawszy to benzyna watpie aby znaczaco staniała,pewnie cena wzrośnie, a gaz zawsze po zimie tanieje ze wzgledu na zmiane proporcji mieszanki.Pozatym gaz zawsze bedzie tańszy od benzyny.

Opublikowano

98 nie chrzcza na satacjach beznzynowych

kilkoma autami na 98 (pomimo ze drozsza) da sie przejechac wiecej kilometrow niz na 95 (tankujac np za 50zl). znajac ten kraj nie wiezylbym ze gaz stanieje, o ile podwyzke na zime rozumiem, to obnizki na wiosne jeszcze nie bylo przeciez, moze o 3gr.ale przeciez nie o taka nam chodzi.

pojezdze na benie do wiosny, moze sytuacja bedzie bardziej klarowna.

pozdrawiam, dzieki za zaangazowanie

Opublikowano
niestety gosciowi od ktorego mialem kupowac ta 7`ke chyba nie zalezy na sprzedazy tego auta bo sie nie odzywa, chyba zakupie 5`ke , znalazlem taka fajna z automatem :-)
Opublikowano
Pb trasa 12l miasto 15l

12l w trasie tu się zgodze, zdarza mi się mieć takie wyniki dosyć często.

15L w mieście ABSOLUTNIE NIE MOŻLIWE na takiej instalce.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Mam mniejszy silnik , 3.0, R6, automat, instalka "na śrubkę". Gazownicy odradzili sekwencję, ale było to kilka lat temu, nieważne....

Spalanie:

- lato - tylko miasto, bez ciężkiego buta- 18,5-20,5

- lato - trasa - ok 100-120 (przy wyprzedzaniu ciut więcej) ok 14-15

- zima - tylko miasto miasto, do rozgrzania silnika ma benzynie - ok 18 (też się dziwę ze nie więcej niż w lecie)

czasami (czyt:rzadko) strzela, ale wiem o tym że mogą być kłopoty z przepływomierzem wiec juz "prawie" :wink: wiem jak jeździć

Polecam sprawdzonych gazowników, - zaoszczędzasz mnóóóóstwo kłopotów, steresów, forsy

Opublikowano
dzwonilem w tej sprawie do mechanika - w przypadku mojej instalacji "zwyklej" roznica w spalaniu to jakies 20% (wiecej gazu) przy instalacji sekwencyjnej praktycznie nie ma roznicy - roznica rzedu 2-3 % - przynajmniej tak mi powiedzial, ale jezeli ktos w tym watku nosi sie z zamiarem kupienia MBW i wacha sie o cene gazu / benzyny - to iech sie martwi - nie bedzie jadl ale i tak bedzie mial pelny bak - w tym aucie sie mozna zakochac :D

zgadza sie ... ponadto na gazie sekwencyjnym nie ma spadku mocy....

ps. - jestes z krakowa - zapraszma na zloty bmw - bede miał z kim pogadac o e32 - bo jak narazie jestem sam na zlotach :cry2: poszukaj watku w ' wokol bmw '

Opublikowano

no i stalo sie, przyprowadzilem 520 w automacie, poniewaz sprzedawca e32 sie nie odzywal postanowilem poszukac czegos innego i znalazlem :-)

az nie chce sie wysiadac, co prawda to nie e32, ale i tak sie zakochalem.

pozdrawiam wszystkich.