Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Ostatnio zauważyłem że na postoju zaczynają delikatnie falować obroty, z 500 do 600 obrotów oraz słychać to w silniku, po podpięciu pod komp wyskoczył błąd przepustnicy i czujnik ciśnienia różnicowego. co to jest ten czujnik? domyślam się że steruje przepustnicą i to on jest do wymiany, na forum wpisując ten czujnik nie ma zbytnio tematów do poczytania i dlatego pozwoliłem sobie was zapytać. może ktoś z posiadaczy tych silników miał podobny problem? dziękuje Edytowane przez PawełRat
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
czujnik zamówiony, 220 zł, długo sie zbierałem dlatego że falujące obroty są minimalne i nie denerwujące zbytnio, po wymianie napisze co i jak.
Opublikowano
wymieniłem czujnik a obroty jak skaczą tak skaczą dalej, dzis kumpel zaprowadzi go do speca z Iłowa, może kalibracja przepustnicy uratuje całą sytuacje.
Opublikowano
Miałem analogiczną sytuację z VOLVO V70.Półśrodki nic nie dawały(czyszczenie przepustnicy i wymiana przepływomierza),silnik wchodził okresowo w tryb awaryjny -30 km/h i nic więcej.Ostatecznie skończyło się na wymianie przepustnicy na nową(3500.00 zł).
Opublikowano
Spec w Iłowie zalecił wymienić na początek świece, w sumie juz mnie czekał ich serwis, dostęp do ostatnich świec jest praktycznie nie mozliwy,myslałem że silnik trzeba opuszczać, kolega zakładał sie o wszystkie pieniądze że ostatnie świece są oryginalne, i co? dobrze że sie nie załozyłem. Wymiana sposobem nie wiem jakim zajęła 30 min i odpał, obroty jak falują tak falują :mad2: , kolejny mechanik kolejna diagnoza-przeczyszcić przepływomierz-dalej obroty falują. We wtorek pojadę do Łomianek, kalibracja przepustnicy chyba uzdrowi bunie, a jak nie, utopie ją w stawie.
Opublikowano
I po temacie :D Pojechałem do BMW Łomianki, chłopaki podpięli pod komp. w pierwszej fazie nie wyskoczyły żadne błędy, diagnostyka trochę trwała ale opłacało się, wymiana dwóch membran bo jedna była uszkodzona nie naprawiły obrotów, więc diagnoza trwa dalej, wkońcu wyskoczył błąd PRZEPUSTNICY, wymiana i szóstka dostała nowe życie :8) temat zamykam.