Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie.

Kolega wyjął akumulator do ładowania i zamknął bagażnik.

Pyta, jak go teraz otworzyć.

Opublikowano

W miejscu trojkata (tylna klapa) jest 'linka', ktora nalezy pociagnac - otworzy sie.

Ew. podlaczyc aku np. na kablach zaplonowych do masy i + pod maska, wtedy otworzyc normalnie.

Opublikowano
W miejscu trojkata (tylna klapa) jest 'linka', ktora nalezy pociagnac - otworzy sie.

Ew. podlaczyc aku np. na kablach zaplonowych do masy i + pod maska, wtedy otworzyc normalnie.

Dzięki wielkie.

Ale jak się dostać do tylnej klapy? Trójkąt jest pod samą szybą na klapie, a klapę właśnie chciałby otworzyć :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

U mnie w Sedanie siedzenia się nie składają ... więc nie ma opcji awaryjnego otwarcia.

klapę można również otworzyć mechanicznie kluczykiem

Ale ostatnio jak zablokowałem samochód kodem, i byłem rozkojarzony...zapomniałem jaki kod był,

odpiołem klemę od akumulatora żeby zresetować i zamknąłem bagażnik....

niestety cięgło spadło w tym samym czasie...jak pech to pech.

Braciak podjechał zamochodem,

podłączyliśmy jego akumulator do + i masy w komorze silnika i bagażnik otwarty bez problemu...

Pozdrawiam

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
czlowieku jesli masz orginalne zamki i kluczyki to juz ci opisuje co trzeba zrobic mam nadzieje ze zrozumiesz w klapie po prawej od tablicy rej... jest zamek ,wkladasz tam kluczyk i przekrecasz nocno chyba w prawo jak sie nie myle ale nie jestem pewien i otwierasz klape proste co ???? :mad2:
Opublikowano
czlowieku jesli masz orginalne zamki i kluczyki to juz ci opisuje co trzeba zrobic mam nadzieje ze zrozumiesz w klapie po prawej od tablicy rej... jest zamek ,wkladasz tam kluczyk i przekrecasz nocno chyba w prawo jak sie nie myle ale nie jestem pewien i otwierasz klape proste co ???? :mad2:

Właśnie o to chodzi, że przekręcaliśmy do oporu w prawo, lewo i się nie otwiera.

• Moderatorzy
Opublikowano
Właśnie o to chodzi, że przekręcaliśmy do oporu w prawo, lewo i się nie otwiera.

Przekręc z wyczuciem i będziesz miał jeszcze jeden opór jak pokonasz ten pierwszy.

Tam są dwa opory :mrgreen:

Zrób to głównym kluczykiem-tym w którym jest pilot.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Podepnę się pod temat. Zastanawiałem się nad zamontowaniem kamery cofania w miejscu zamka tylnej klapy. Wtedy uświadomiłem sobie, że czasem ten kluczyk może się przydać (warto od czasu do czasu otworzyć mechanicznie i konserwować zamki). Tak jak pisał kolega orzeł, mnie też zdarzyło się zapomnieć kod do odpalenia samochodu. Zamknąłem bagażnik, na szczęście zamek sprawny - to się otworzyło, ew. awaryjne otwieranie klapy od wnętrza (o ile ktoś ma system załadunkowy). Pozostaje jeszcze podlączenie prądu pod maskę, a co w przypadku gdy jesteś sami i nie ma kto nam pomóc? Wtedy robi się masakra hehe. :mrgreen:
Opublikowano
Witam, jak w temacie.

Kolega wyjął akumulator do ładowania i zamknął bagażnik.

Pyta, jak go teraz otworzyć.

Witam. Ja mam E39 z 2002r i po odłączeniu akumulatora i zamknięciu bagażnika nie mam problemu otworzenia z kluczyka, natomiast drzwi do kabiny nie otworzę bo jak widzę otwierają się elektrycznie i bez aku nie rusza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwna sprawa,

u mnie również są 2 opory w drzwiach kierowcy,

I jak istnieje konieczność zamknięcia / otworzenia samochodu przy wyjętym akumulatorze,

bez problemu robię to kluczykiem (drzwi kierowcy)

W przypadku pozostałych drzwi, trzeba je zablokować/ otworzyć od środka,

pozdrawiam

Opublikowano

Kiedyś miałem podobny problem w e39 (97r, sedan).

Z tym że z jakiegoś powodu nie mogłem z kluczyka otworzyć klapy bagażnika.

Na szczęście miałem niezamknięte wnętrze samochodu (drzwi).

Dla tych co będą mieli podobny problem w przyszłości - podaję receptę która mi pomogła.

Oczywiście w sedanie siedzenia się nie składają, więc do linki bagażnika nie ma jak się dostać, a centralny nie ma zasilania.

Potrzebny będzie prostownik (albo zapasowy aku)

Pod kanapą z tyłu po prawej stronie (czyli nie po stronie kierowcy, tylko po drugiej stronie) przebiega gruby czerwony przewód od Aku to silnika

(to chyba jest najprostsze miejsce w którym można się wpiąć do obwodu).

Delikatnie nacinamy izolację przewodu, aby podpiąć się plusem do przewodu, szukamy masy (np gdzies w okolicach drzwi, zawiasów etc), podpinamy minus do masy i voila.

Mamy napięcie w instalacji, możemy otworzyć bagażnik elektryką :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadza się,

ale chyba łatwiej podłączyć się do "+" pod maską - do którego idzie wspomniany przez Ciebie przewód,

i masy - wtedy otworzyć bagażnik.

nacinanie przewodu i rozbrajanie karoserii to już zabawa...

ale w akcie desperacji wszystko da się zrobić,

pozdrawiam

Opublikowano

Troszkę nie do końca. Potrafisz powiedzieć dokąd prowadzi ten kabel? Ja niestety nie mogłem znaleźć, więc pewnie z dostępnością nie jest najlepiej.

Ale to prawda, to jest kwesta podejścia, jeśli dysponujesz paroma godzinami czasu, to można szukać. Mi zależało wtedy na jak najszybszym rozwiązaniu problemu.

• Moderatorzy
Opublikowano

Ten kabel idzie do rozrusznika i "+" na kolektorze ssącym.

Więc teoretycznie i praktycznie jest szybciej otworzyć maskę i podpiąć tam plus.

ec2Wze6.jpg
  • 4 lata później...
Opublikowano

Jeżeli masz e90 w sedanie po lifcie bez rozkładanej kanapy i właśnie wyjąłeś akumulator bądź zdjąłeś z niego kleme po czym zamknąłeś bagażnik to masz lipę. A teraz na poważnie. Miałem właśnie taki problem i nie znalazłem sensownego rozwiązania na tym (i kilku innych) forum. W sytuacji opisanej powyżej należy:

1. Otworzyć drzwi pasażera.

2. Szarpiąc do góry - zdjąć plastikowy próg.

3. Przebić igłą najgrubszy CZEROWNY kabel (UWAGA! żeby nie przebić kilku bo będzie bieda).

4. Do igły podłączyć PLUS (+) od akumulatora (rozwiązanie to zakłada, że mamy jakiś akumulator (po za tym w bagażniku) - może być z innego auta).

5. MINUSOWĄ (-) klemę do MASY auta.

6. OTWIERAMY BAGAŻNIK !

Aha i jeszcze jedno....Pozdrowienia dla inRZynierów z Monachium - głupie CEPY. Jakby nie można było zamontować zamka w klapie bagażnika.........

Trudność - 2/5

Czasochłonność - 1/5

• 2 lata później...
Opublikowano
Jeżeli masz e90 w sedanie po lifcie bez rozkładanej kanapy i właśnie wyjąłeś akumulator bądź zdjąłeś z niego kleme po czym zamknąłeś bagażnik to masz lipę.

W takiej sutacji (nawet przy wyjętym akumulatorze lub zdjętej klemie) podłączasz drugi akumulator lub prostownik przez złącza pod maską. Bez prądu można otworzyć drzwi kierowcy kluczykiem ręcznie i wtedy bez problemu otwierasz maskę i podłączasz zastępcze źródło prądu - centralny zamek działa i otwerasz bagażnik przycieskiem z kluczyka lub naciskając przycisk elektozamka w klamie. Sprawdzałem, działa, nie trzeba nic demontować i "niszczyć" kabli.

Opublikowano
Wszyscy pierdolicie głupoty :D po to macie zamek i kluczyk,żeby otwierać ręcznie,zarówno klapę bagażnika jak i drzwi. Trzeba tylko trochę ogarniać temat :mrgreen:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witam forumowiczów!

Chciałem podpiąć się pod ten temat. Otóż w mojej 528i Tour padł akumulator. Niestety od strony kierowcy nie mogę otworzyć drzwi (prawdopodobnie zerwała się linka). Wiem iż jest sposób aby zapasowy akumulator podpiąć do auta, ale jestem całkowicie zielony w tym temacie. Bardzo proszę wytłumaczcie mi gdzie mogę znaleźć "+" pod autem, w którym miejscu się on znajduje. Oczywiście podniesienie maski póki co nie wchodzi w grę. 

I jeszcze pytanie odnośnie podpinania akumulatora do oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej. Znalazłem film na Youtubie jak gość podłącza kable w miejscu żarówki. Czy taka opcja w ogóle działa, czy jest bezpieczna?

Liczę na zrozumienie. 

Pozdrawiam 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Plus pod autem masz przy rozruszniku, gruby kabel, masa gdzieś na budę. Bagażnik próbowałeś otworzyć? Jeśli masz hak i gniazdo 13 pin to można plus podać przez gniazdo. Na pinie nr9 masz stały plus.

Edytowane przez piotr520
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.