Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ello,ja z takim pytankiem kupilem felgi szer. cali 8, 17' i mam zamiar zalozyc opone 225 na 45 czy to bendzie dobry wybor?do e46 coupe,dzienki za rade,pozdro
Opublikowano
Ello,ja z takim pytankiem kupilem felgi szer. cali 8, 17' i mam zamiar zalozyc opone 225 na 45 czy to bendzie dobry wybor?do e46 coupe,dzienki za rade,pozdro

BendziE właściwy :duh:

Opublikowano
tak sie zastanawialem czy szer.8cali nie bendzie za szerokie czy nie bendzie jakis komplikacji z wlozeniem takiej felgi czy tam nic nie bendzie wadzilo tarlo?pytam bo nie mialem jeszcze tak szerokiej felgi?
Opublikowano

Już mikan napisał, że 8 cali podejdzie :cool2:

Tak na marginesie, nie pisze się bendzie, tylko beńdzie. Chyba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obstawiam, że "beńdzie" było ironią :norty: chyba, że się mylę :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
kolego mateusz88 widze ze mnie nie zrozumiales a pisalem to ogolnie. Na zime mam r16 a na lato r17 z przodu 225/45 a z tylu troszke szersze :) i nigdy nie mialem 15 bo dla mnie do e46 nie pasuje ten rozmiar jest za maly . Powyzej 18 to juz robia sie za duze. Dzieki za naklejke :cool2:
Opublikowano
ja mam 15 bo takie dostałem przy kupnie samochodu, były to wtedy nowiutkie opony zimowe, razem z oryginalnymi felgami stalowymi bmw więc nie widziałem potrzeby zmiany na inne. wg mnie 17 jest to optymalny rozmiar dla e46, komfort na przyzwoitym poziomie, prowadzenie bardzo dobre. kolego dostałeś już naklejke? ja ciągle czekam...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to może ja dodam swoje trzy grosze.

Jeżdżę na co dzień na 18-stkach (auto z podpisu) i szczerze mówiąc jest trochę twardo, ale znowu nie ma tragedii. Jechałem e46 na 15-stkach i jest lepiej, ale różnica tak w moim odczuciu to tylko z półtora raza lepiej. Na zimę mam 17-stki też alu i różnicy prawie nie odczuwam. Za to 18-stka jest dużo bardziej efektowna od 17-stki, nie mówiąc już o prowadzeniu auta. Podsumowując - ogromne zalety dużej felgi przyćmiewają jej malutkie wady ;)

Jeszcze co do spalania. Na zimówkach szerokości 205 i feldze 17 w spokojnej trasie spalanie wyszło 8,2 LPG. Po założeniu 18-stek (235 przód 255 tył) za cholerę nie mogę zejść poniżej 10 :) Ale myślę że to zależy bardziej od szerokości opony niż rozmiaru felgi.

Opublikowano

czym szersza laczka tym większy opór toczenia

w swoim aucie mam 17' a na zimę 15' i powiem że wolę 17' całkiem inna jazda i wyczucie auta wiadomo 15' bardziej komfortowe ale auto jakby bardziej pływało