Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Planuję zakup bagażnika rowerowego do e39 sedana. Wybieram pomiędzy bagażnikami dachowymi, a bagażnikami na klapę. Haka nie mam i nie planuję zakładać. Może ktoś kto używa takich bagażników i może wypowiedzieć się na temat zalet oraz wad jednego i drugiego rozwiązania. Jakie bagażniki są godne polecenia, a których lepiej unikać?

Masz kolego kolego 24h na uporządkowanie tytułu --jutro nagroda ok.21.30 :wink:

viewtopic.php?f=72&t=117890 --Tak Ma Być :evil:

Chodziło o to że w temacie nie było e39 czy też o to, że nie podałem wersji silnikowej? A bo benzyny i diesla są różne bagażniki, zapomniałem :D

Edytowane przez zuraw0
Opublikowano
Tylko i wyłącznie (jak dla mnie) firma thule. Trochę lipa, że nie masz haka bo takie zamocowanie bagażnika jest najlepsze, ale niby są rozwiązania mocowania masami do bagażnika i bumami na klapę. Dachowy średnio dobre rozwiązanie. Przeszkadza w prowadzeniu, zwiększa opory itd.
Opublikowano

Potwierdzam - bagażnik rowerowy montowany na haku to genialne rozwiązanie. Sam miałem taki w poprzednim aucie - miał wszelkie regulacje i dodatkowo opcję odchylania go w dół kiedy był załadowany rower a chciało się klapę tylną otworzyc. Sam montaż zajmował jakieś 10 minut wraz z rowerem. Jak gdzieś jeździłem na rowerze to bagażnik odpinałem i wsadzałem do kufra (łatwiejsze parkowanie no i nie razi w oczy złodzieja). Ale to wszystko pod warunkiem, że ma się w aucie HAK.

Bez haka pozostaje dachowiec bo te montowane na pasy i gumki do klapy to lipa - rysuje to lakier. Dachowiec ma tą wadę, ze jest bardzo nieporęczny jeśli chodzi o montaż - zwłaszcza montaż roweru.

Z bagażników na hak to ten mój był produktem holenderskim ale nie pamiętam jaka była nazwa firmy (kiedyś w każdym razie sprawdzałem na necie i komentarze były bardzo dobre). Sam bagażnik był bardzo masywny i miał udźwig dwóch słusznych rowerów zjazdowych a i tak nie wykazywał oznak zmęczenia czy granicy wytrzymałości.

Dobry będzie także produkt Thule i wszelkie markowe bo masz pewnośc, że mają właściwy udźwig i są solidne.

Pzdr.

Opublikowano

Tak myślałem, że będą polecane bagażniki Thule i nad nimi też się zastanawiam.

Co do bagażnika na hak wiem, że ma swoje zalety jednak nie chcę specjalnie go montować. Skłaniam się bardziej ku bagażnikowi dachowemu. Wadą może być jedynie montaż roweru, ale za to mam swobodny dostęp do bagażnika. Jakie bagażniki dachowe polecacie? Bo zakup już samego uchwytu na rower to sprawa drugorzędna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć,

Kolego mam oryginalny bagażnik BMW do E39 sedan - z tym że dachowy montowany w rynienkach,

Są komplerne mocowania itd...

Przywiozłem go z niemiec razem z samochodem,

Jak byłbyś zainteresowany to możemy pogadać.

Pozdrawiam

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...