Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ,czy ktoś może słyszał o tym że w M3 z roku 2003 były wadliwe silniki (podobno były problemy z panewkami ) jeżeli tak ,to czy można jakoś sprawdzić konkretnie dane auto ??? pozdrawiam.
Opublikowano
Również słyszałem o wadzie fabrycznej półpanewek korbowodowych. Diagnoza panewek tylko po rozebraniu silnika, lub oględzinach oleju na zawartość opiłków metalu składowych w/w półpanewek.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Auta z wadliwych roczników miały akcję serwisową, choć nie wszystkie auta na nią pojechały. Można sprawdzić w serwisie po VINie.
  • 6 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobra więc sprostuję. Jako,że miałem 3 sztuki M3 E46 trochę wiem o tym temacie.

Panuje opinia jako,że auta po lifcie są pozbawione wady panewek itd gdyż silnik po lifcie również jest już poprawiony.

Niestety nie jest to prawda. Lifting nadwozia był od 04.2003r a zmiana panewek nastąpiła od 07.2003r.

Wcześniejsze auta również miały akcje serwisową na panewki i wiele z nich miało je wymienione.

Niestety nie tylko panewki były zmieniane i należy uznać,że silniki po pełnym lifcie są dopiero od 12.2003r.

Zmiany względem przedliftingowych motorów to inna głowica, inne korbowody, inne wałki rozrządu, inna uszczelka głowicy, inna miska olejowa oraz inne panewki więc dość sporo zmian.

Silniki po lifcie charakteryzują się dużo lepszymi wynikami na hamowni (zdrowe przedlifty 320-330km) natomiast dwie poliftingowe emki jakie hamowaliśmy wyszły 345KM i 390NM więc +2KM +25NM ponad serię.

Widziałem również wynik 2 innych aut po lifcie jedno 349KM 379NM drugie 353KM 384NM.

Mam nadzieje,że w/w post wszystko wyjaśnia

Pozdrawiam