Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wyciągałem dmuchawe bo mi cholernie piszczała i po złożeniu wszystkiego na drugi dzień chyba szlag trafił jeża. jak odpalałem auto to nagle dmuchawa poszła na prawie max obroty, nie reaguje na zmniejszanie czy zwiększ. prędkości na panelu. Pozostałe guziki na panelu działają ok. Nawet odpinałem panel klimatronika i nadal chodzi. jak wyłącze panel na zero to jeszcze bardziej dmucha... Bez kluczyka też dmucha ostro.

Czy da sie takiego jeża naprawić? Był post o naprawie zimnych lutów ale to chyba wtedy gdy jeż nie włącza dmuchawy a u mnie nie wyłącza...

Czy pozostaje zakup nowego jeża? Wymieniałem go rok temu na nowy i troche dziwne że już coś w nim padło :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podpowiem, że przy sprawnym układzie wentylacji odpięcie panelu klimatronika powoduje włączenie dmuchawy na pełnych obrotach, więc zakładając przez analogię szukał bym gdzieś przerwy w obwodzie, jakaś luźna kostka, przetarty kabelek etc. :)
Opublikowano

o! no to coś nowego. nie pomyślałbym że odłączenie panelu klimy może coś takiego spowodować. w takim razie musze jeszcze raz przejrzeć te kabelki :cool2:

chociaż wydaje mi się że kilka tygodni temu jak wypinałem panel od klimy to dmuchawa sie nie włączała a wszystko wtedy działało bez problemu (nie pamiętam czy odłączałem klemę)

Opublikowano

Podłączę się do tematu bo muszę wymienić jeża w aucie. Czy ktoś z Was zakładał do swojego auta zamiennik MEYLE , jeśli tak to jak on się sprawuje ?

Z góry dzięki za opinie.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
wyciągałem dmuchawe bo mi cholernie piszczała i po złożeniu wszystkiego na drugi dzień chyba szlag trafił jeża. jak odpalałem auto to nagle dmuchawa poszła na prawie max obroty, nie reaguje na zmniejszanie czy zwiększ. prędkości na panelu. Pozostałe guziki na panelu działają ok. Nawet odpinałem panel klimatronika i nadal chodzi. jak wyłącze panel na zero to jeszcze bardziej dmucha... Bez kluczyka też dmucha ostro.

Czy da sie takiego jeża naprawić? Był post o naprawie zimnych lutów ale to chyba wtedy gdy jeż nie włącza dmuchawy a u mnie nie wyłącza...

Czy pozostaje zakup nowego jeża? Wymieniałem go rok temu na nowy i troche dziwne że już coś w nim padło :(

Witam. Jeżeli piszesz prawdę, to pomyśl co źle zmontowałeś zakładając dmuchawę. Jeżeli przed wymontowaniem dmuchawy wszystko z jeżem było OK to musisz szukać błędów w montarzu. Jeśli wszystko zmontowałeć poprawnie, to masz wyjątkowego pecha, że w tym samym czasie padł jeż.

Opublikowano
Jeżeli piszesz prawdę
:?: :?:

Rozkładałem już drugi raz bo za pierwszym nie miałem nowej dmuchawy. Tu nie ma co myśleć bo nie da sie czegoś źle zmontować. Każda wtyczka jest inna i każda jest podłączona gdzie trzeba. Za drugim razem tymbardziej wszystko dokładnie oglądałem i wszystko jest na swoim miejscu.

Może źle mnie niektórzy zrozumieli. Za pierwszym razem jak rozłożyłem i poskładałem to tego samego dnia wszystko działało OK, dopiero na drugi dzień padło jak byłem pod sklepem. Teraz rozłożyłem i poskładałem drugi raz ale to nic nie zmieniło.

W tygodniu podjade na szrot i podmienie jeża, zobaczymy czy pomoże.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli piszesz prawdę
:?: :?:

Rozkładałem już drugi raz bo za pierwszym nie miałem nowej dmuchawy. Tu nie ma co myśleć bo nie da sie czegoś źle zmontować. Każda wtyczka jest inna i każda jest podłączona gdzie trzeba. Za drugim razem tymbardziej wszystko dokładnie oglądałem i wszystko jest na swoim miejscu.

Może źle mnie niektórzy zrozumieli. Za pierwszym razem jak rozłożyłem i poskładałem to tego samego dnia wszystko działało OK, dopiero na drugi dzień padło jak byłem pod sklepem. Teraz rozłożyłem i poskładałem drugi raz ale to nic nie zmieniło.

W tygodniu podjade na szrot i podmienie jeża, zobaczymy czy pomoże.

Kolego jeśli to będzie " jeż " to na tym forum lub na BMW Sport jest temat naprawy tego elementu. Chodziło tam głównie o to, że lut z powodu dużej temperatury nie przewodzi(zimny lut) Trzeba po prostu poprawić lutownicą połączenia.

Pozdrawiam.

Opublikowano
no wiem że był taki opis naprawy tylko zastanawiam sie czy tzw. zimny lut nie dotyczy takiej sytuacji gdy jeż nie chce włączać dmuchawy - nie przewodzi. a u mnie właśnie odwrotnie - dmuchawa chodzi non stop.
Opublikowano
Witam.W przypadku jeża powstają najczęściej dwie awarie,jedna-nie włącza dmuchawy lub sporadycznie ją wyłącza i wtedy można próbować z poprawianiem lutów,oraz druga gdy nie chce jej wyłączyć wcale,w takim przypadku nic się nie zrobi i jeż musi odejść. Zamiennik firmy Bear w Focie kosztuje 203pln w detalu,a na serwis około 160pln.
Opublikowano
Zamiennik firmy Bear w Focie kosztuje 203pln w detalu,a na serwis około 160pln.

co masz na myśli pisząc że "na serwis" 160zł?

Podłączę się do tematu bo muszę wymienić jeża w aucie. Czy ktoś z Was zakładał do swojego auta zamiennik MEYLE , jeśli tak to jak on się sprawuje ?

nie wiem jak z meyle ale u mnie był sitronic - sprzedali mi taki w serwisie bmw(nie w Pl) i wytrzymał rok więc odradzam...

Opublikowano
Zamiennik firmy Bear w Focie kosztuje 203pln w detalu,a na serwis około 160pln.

co masz na myśli pisząc że "na serwis" 160zł?

nie wiem jak z meyle ale u mnie był sitronic - sprzedali mi taki w serwisie bmw(nie w Pl) i wytrzymał rok więc odradzam...

Na serwis czyli w hurcie.Czyli cena za jaką kupi go pan majster biorąc fakturę na swój zakład.