Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie,

czy ktoś z Was jest w posiadaniu nokian-zg2-225-50-r17-98-y-xl-zr i może podzielić się opinią?

poza jedna negatywna opinia dot. estetyki wykonania ma wysokie oceny, w testach Auto Bilda 2012 2 miejsce i jest konkurencyjna cenowo w stosunku do P7, ContiContiSportContact 5 nad którymi się również zastanawiam...

zastanawiam sie tez dlaczego opony z wyzszym indeksem (98 Y) sa tansze niz (94 W)?

akurat bmw rekomenduje do mojej E60 530d 94W.

sebastian

Opublikowano

Co do Nokianów Ci nie pomogę.

Tak się składa, że również szukam aktualnie opon, tyle że 245/40 R18. I też mam zagwostkę z indeksem nośności. Zauważyłem, że bardzo popularne są 97Y albo 97Y XL, natomiast ciężko trafić coś z niższym indeksem nośności, a jak już jest to są droższe. Zastanawiam się tylko, czy wyższy indeks nośności nie obniży komfortu.

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

zastanawiam sie tez dlaczego opony z wyzszym indeksem (98 Y) sa tansze niz (94 W)?

Sa bardziej popularne.

Tak się składa, że również szukam aktualnie opon, tyle że 245/40 R18. I też mam zagwostkę z indeksem nośności. Zauważyłem, że bardzo popularne są 97Y albo 97Y XL, natomiast ciężko trafić coś z niższym indeksem nośności, a jak już jest to są droższe. Zastanawiam się tylko, czy wyższy indeks nośności nie obniży komfortu.

Producenci zawsze dobiera indeksy tak aby ich opony byly najbardziej uniwersalne (indeks nosnosci jest dopasowany do najciezszego samochodu, do ktorego mozna je zalozyc), nie ma sensu produkowac opon z dwoma roznymi indeksami nosnosci w tym samym rozmiarze i indeksie predkosci. O komfort sie nie martw, wieksze roznice sa pomiedzy modelami opon roznych producentow.

• 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sebastian

Różnica w cenie wynika z tego że model NOKIAN ZG2 98 Y to zwykła opona a 94 W to Run Flat.

PS. Chciałem się dowiedzieć czy śmiało można założyć opony o nośności 98 jeśli na naklejce jest 94 ?