Skocz do zawartości

320d Problem z płynem w chłodnicy

majuDJ

Rekomendowane odpowiedzi

Mam chłopaki ten sam problem co wy. Ubywa mi płynu chłodniczego w zawrotnym tempie. Jakieś 0,5l muszę dolać by było max po ok 50km po mieście. Dolałem ostatnio nawet 425ml uszczelniacz Prestone, ale nic nie pomogło. Olej w normie, nie przybyło i nie ubyło, Ubytki zauważyłem dopiero po zimie i tych mrozach, wcześniej w zimie nie ubywało. Musze podjechać do mechanika i sprawdzić co nie tak, podejrzewam że prze opaskę od rurki wychodzącej ze zbiorniczka bo jakaś morka i zapyział jest. Albo przez korek to znaczy ze szyjki pod korkiem, nie wiem jak to się nazywa, bo kiedy zauważyłem tam płyn. Dziwne bo nawet kontrolka od małej ilości płynu nie zaświetlą się.

A najwalniejsze kiedyś po ostrej jeździe po mieście zauważyłem dosyć wyraźnie widoczna parę z nerek. Płyn ostro wylatuje i paruje?

• Zasłużeni forumowicze
U mnie tez ubywalo plynu. Moze nie duzo ale jednak co 2 tyg dolewalem troszke. U mnue wyciek byl na pompie. Ktora w koncu sie rozleciala i stukala strasznie po odpaleniu. Dziek dosłownie jak uwalony vanos. Przy wymianie mechanik powiedzial ze miala wyciek drobny. Od wymiany a juz minal miesiąc nie musialem dolewac nic.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Stukanie mialem na zimnym i na ciemplym, na poczatku myslalem ze to vanos bo bardzo podobny dzwiek. Ale po sciagnieciu paskow byla idealna cisza. No i wyszlo ze to pompa.

🙃🙃

Obstawiam termostat. Zamienik jak i czasami OEM potrafi ponownie się rozlecieć w 2 miesiące. Sprawdź go dokładnie.
http://zsp10.pless.pl/zapis/bykom.jpg