Skocz do zawartości

750iL Problem z szybami, lusterkami i światłem..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam niecodzienny problem.

Od jakiegoś czasu nie mogę otworzyć żadnej szyby w samochodzie i do tego lusterka mi nie działają ale co śmiesznie jak włączam wsteczny bieg to prawe lusterko opada i powraca na swoja pozycje, do tego zauważalnym ze xenon od pasażera nie świeci na jasno tylko na niebiesko fioletowo jak by mu prądu brakowało. Sprawdzałem kable przy drzwiach i okazało się ze jak

mam tylne drzwi zamknięte od kierowcy to mam tylko 4v a jak otwarte to 12v i wtedy normalnie działają lusterka, xenon, szyby się opuszczając ale tylne znowu się nie zamykają bo trzeba otworzyć tylne drzwi od pasażera to się zamkną. Mi już ręce opadają i nie wiem o co chodzi. Rozebralem drzwi z tylu po obu stronach bo myślałem ze kabel jest gdzieś naruszony ale wszystkie kable były cale i miernik dawał znak ze jest sygnał. Ostatnio tez zauważyłem ze jak stal 3 dni bo nie miałem gdzie jechać to akumulator padł naładowałem wstawiłem go do auta i sprawdzałem miernikiem to okazało się ze po około 32h całkowicie akumulator znowu był rozładowany. Myślałem ze to możne coś z centralnym jest związane to bezpiecznik zabrałem ale to nic nie dało.

Macie jakieś pomysły co do nareperowania tego bo mi ręce opadają i nie wiem już za co się zabrać. Co do kabli to wszystkie są cale, sprawdzałem kilkakrotnie.

Opublikowano
Mi świrowała elektryka jak umarł mi aku, tzn. niby paliła ale bateria ledwo żyła. A to lusterko przy wstecznym to nie ma Ci pokazywać tylnego koła, dlatego opada?
Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak naładowałeś aku, sprawdzałeś jakie masz napięcie ładowania? Zrób podmiankę baterii, a jeżeli nie masz drugiej, to naładuj tę, którą masz i zobacz czy coś nie zabiera prądu (wyciągając np. poszczególne bezpieczniki).

Z tego co piszesz o tych drzwiach, to obstawiałbym, że tam coś nie gra z przewodami, że może jest jakieś przebicie, ale piszesz też, że przewody sprawdzone i są ok, także chyba sprawdziłbym bezpieczniki/przekaźniki.

Co do opuszczania lusterka pasażera przy wstecznym, to dokładnie tak jak napisał suru. Lusterko opuszcza się po to zebyś widział np. linię wyznaczającą miejsce parkingowe. Mnie czasami ta opcja bardzo się przydaje. Można ją wyłączyć przesuwając przełącznik ustawiania lusterek w drugie położenie.

pzdr

yaz

Opublikowano

Mam roczny akumulator z 318TDS, to podmienię i będę wyjmował co jakiś czas bezpiecznik inny i będę sprawdzał poziom naładowania.

Przewody rozwalałem wszystkie bo sam myślałem ze jest spięcie, jakiś przetarty albo rozwalony ale ku mojemu zdziwieniu wszystkie były cale i dlatego sprawdzałem kilka razy by się upewnić czy na pewno są cale.

Z tym lusterkiem od pasażera ze opada na dół to chodzi mi ze jak jest napięcie 4v to skąd nagle się znajduje 12v i to tylko w tym lusterku by opadło i się podniosło a dalej to i tak z nim już nic nie mogę zrobić bo po opadnięciu nagle nadal jest niecałe 4v i dalej kicha :/

Zastanawia mnie czy to możne nie ma związku z centralnym zamkiem ze po otwarciu drzwi jest ok a po zamknięciu już nie działa.

Bo tak samo jak są otwarte drzwi to nie zamknę z pilota ich puki nie są zamknięte wiec możne moduł padł? albo zwarcie ma w swoim obwodzie. No nie mam pojęcia ale dzisiaj go nie wyjmę coś mi się tak wydaje bo brzydka pogoda jest i coś zaczyna kropić a garażu nie mam wiec muszę wszystko na parkingu robić.

Na razie idę akumulatory podmienić i zobaczyć czy coś to da a jak nie to bezpieczniki wymieniać.

A jeszcze jedna sprawa bo mi się przypomniało chociaż nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym co teraz mi się dzieje.

Jakieś półtora miesiąca przed tym co teraz mi się dzieje miałem problem z alternatorem podczas jazdy słyszałem świst zatrzymałem się zgasiłem silnik i ucichło odpaliłem i nadal słyszałem a okazało się ze akumulator mi strzelił bo w alternatorze padł regulator napięcia wymieniłem na nowy i było ok aż do czasu gdy to mi się nie zaczęło dziać

Opublikowano
Możesz mieć zwarcie w kabelkach rygla zamka w tych drzwiach, po zamknięciu których napięcie spada do 4V...