Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam , posiadam 525xd (twinturbo nowość w BMW) i mam takie pytanie czy chip moze spowodowac ze bez problemu bede mogl konkurowac z 3 litrowy dieslem? wiem ze utrace gwarancje ale chodzi mi o czystą ciekawość i plany na przyszłosc, a moze BMW oferuje takie zabiegi za opłatą bez utraty gwarancji?
  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Może osiągami tak, ale nadal będzie różnica kilku klas w kwestii kultury pracy. Poza tym moim zdaniem chipowanie i tak już fabrycznie bardzo wyżyłowanego diesla to pewne kłopoty.
Opublikowano
Ja w ogóle nie jestem zwolennikiem chiptuniungu. 109 km z litra pojemności w dieslu to dużo, nawet z dwoma turbinami. Znam wiele przypadków, gdy awaryjność silnika po takim zabiegu wzrosła diametralnie. IMHO moc fabryczna jest wypadkową wielu testów i jednym ważnych aspektów jest awaryjność i wszelakie ingerencje nie są wskazane. Oczywiście ty tylko moje skromne zdanie.
Opublikowano
tez wlasnie tak uwazam ze jak na dwulitrowego diesla moc jest bardzo duza i dodatkowe modyfikacje moge tylko naszkodzic. Ale cieawi mnie czy np skok z 450nm na 570 i wzrost mocy o 30 koni jest na tyle odczuwalny ze wart jest jakiejkolwiek uwagi?
Opublikowano
Zawsze będzie odczuwalny, ale należy sobie zadać ważne pytanie. Czy warto ryzykować i wyciskać ostatnie poty z 1995cm3. Indywidualna dezycja.
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano
tez wlasnie tak uwazam ze jak na dwulitrowego diesla moc jest bardzo duza i dodatkowe modyfikacje moge tylko naszkodzic. Ale cieawi mnie czy np skok z 450nm na 570 i wzrost mocy o 30 koni jest na tyle odczuwalny ze wart jest jakiejkolwiek uwagi?

podany wzrost o 120Nm to bardzo duży przyrost, odczucia będą bardzo ale to bardzo odczuwalne, auto będzie jeździć dużo ale to dużo dynamiczniej (~porówynwalnie jak "stare" 3.5d), 30KM właściwie nie wpłynie na nic konkretnego za wyjątkiem wzrostu prędkości maks. powinnieneś osiągać bez trudu 250km/h

ale tak jak słusznie zauważyłeś/wszyscy zauważyli dłubanie tak wysilonego silnka raczej nie ma sensu, od ~1990 używam diesli, każdy był nowy, każdy był chipowany nigdy nic z tego powodu mi się nie zepsuło ale gdybym miał Twój motor to bym odpuścił...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
kurcze straszny dylemat, zawsze chcialem miec taka moc i bylem napalony na 3 litry ale tu trafila sie okazja i zaroboek pieniedzy, z jednej strony chcialbym miec tego czipa ale z drugiej nie chce spiepszyc i bujac sie do ASO co miesiac... Ewentualnie za 3 lata;)
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
jak mam taki , ale w F 30 320 d, jest super,osiągi auta zdecydowanie lepsze , spalanie na tym samym poziomie, robiłem u dealera BMW w Poznaniu, bez utraty gwarancji na auto.
Opublikowano
Taa, a Hartge daje 530 Nm z gwarancją

A dowiadywałeś się coś wiecej o tym pakiecie? Cena, kto zakłada, jak jest dokladnie z gwarancją?

Opublikowano
tak dzwoniłem do Hartge potwierdzić że nie kasuje to gwarancji. Robią w POznaniu u Smorawińksiego cena to 1730 euro netto + 2000 zł brutto montaż. Nie zdecydowałem się bo doszedłem do wniosku że to tylko gotowy box a taki to mogę kupic za o wiele mniej. Tak też zrobiłem ale niestety nie działał dobrze- od trzeciego biegu w górę przerywał przy 4tys obrotów na 0,5 sek, był to dwukanałowy box od Vtech niestety bez strojenia - może po zestrojeniu byłoby ok ale niestety nikt u mnie nie ma hamowni 4x4 i tyle - box oddany czekam na koniec gwarancji i normalny program.
Opublikowano

Jeżeli zrobią mi to na gwarancji, to już zacieram łapska :mrgreen:

362KM i 730Nm działa mocno na wyobraźnię :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dawid i ty w to uwierzyłeś:) na gwarancji. Ja rowniez szukam chipa ktory by utrzymal gwarancje BMW i do dnia dzisiejszego nie znalazlem. wiec uwazaj aby nie stracic gwarancji.. choc ci zostal tylko 1 rok

Opublikowano

wiec uwazaj aby nie stracic gwarancji.. choc ci zostal tylko 1 rok

Pozostało mi jeszcze ponad 4 lata gwarancji lub 135.000 km ;)

Opublikowano

Dawid i ty w to uwierzyłeś:) na gwarancji. Ja rowniez szukam chipa ktory by utrzymal gwarancje BMW i do dnia dzisiejszego nie znalazlem. wiec uwazaj aby nie stracic gwarancji.. choc ci zostal tylko 1 rok

a gdzie szukasz jeśli można zapytać , na ALLEGRO :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Może osiągami tak, ale nadal będzie różnica kilku klas w kwestii kultury pracy. Poza tym moim zdaniem chipowanie i tak już fabrycznie bardzo wyżyłowanego diesla to pewne kłopoty.

Mój dwulitrowy diesel po chipie na 267 KM nie przysparzał mi żadnych kłopotów. Plany mam na zrobienie z niego ok 300 KM (FMIC plus wydech plus nowy soft). Wszystko zależy od nogi użytkownika, a nie tego ile silnik może. To jest moc maksymalna, a nie wykorzystywana na codzień.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

podany wzrost o 120Nm to bardzo duży przyrost, odczucia będą bardzo ale to bardzo odczuwalne, auto będzie jeździć dużo ale to dużo dynamiczniej (~porówynwalnie jak "stare" 3.5d), 30KM właściwie nie wpłynie na nic konkretnego za wyjątkiem wzrostu prędkości maks. powinnieneś osiągać bez trudu 250km/h

ale tak jak słusznie zauważyłeś/wszyscy zauważyli dłubanie tak wysilonego silnka raczej nie ma sensu, od ~1990 używam diesli, każdy był nowy, każdy był chipowany nigdy nic z tego powodu mi się nie zepsuło ale gdybym miał Twój motor to bym odpuścił...

Niestety powielasz internetowe mity. To nie wzrost maksymalnego momentu decyduje o przyspieszeniu, lecz mocy. U mnie moment maksymalny prawie nie został zwiększony (ledwie kilka procent). Przyspieszenie do setki zmalało z 7s do niewiele ponad 5 s. Wzrost mocy o ponad 60 KM. Prędkość maksymalna sie nie zwiększyła. Jest ograniczona elektronicznie.

W przypadku automatów radzę maksymalnie jak tylko sie da nie podnosić maks momentu.

Osobom ktore twierdza ze to są wysilone silniki przypominam, ze obecnie BMW oferuje 381 KM z 3 litrów i ma to być podniesione do 420 KM w 2013. To jest 140 KM z litra. Z opcjonalną gwarancja na 6 lat /150 tys km w cenie ok kilku procent wartości auta.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978