Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dokładnie tak jak napisał Panfil-BMW Klub Polska w ten sposób zinterpretował policjant.

Co oczywiście stoi w sprzeczności z przepisem o przekraczaniu linii ciągłej.

Co ciekawe w testach na prawo jazdy jest bardzo ładny rysunek jak samochód przekracza linię ciągłą wracając na swój pas ruchu po zakończeniu manewru wyprzedzania.

Osobiście zauważyłem,że jak delikatnie "pokłócić" się z policjantem przytaczając art. KD to momentalnie schodzą z tonu i w większości dają się przekonać w sprawach nie do końca oczywistych.Oczywiście trzeba wtedy być bardzo delikatnym w rozmowie i absolutnie nie można być bezczelnym gdyż wtedy jest po ptakach.

Byłem delikatny..aż dziwne to było w moim wykonaniu :mrgreen: Więc co mam teraz zrobić..no kurde niepotrzebnie przyjąłem mandat :mad2: :duh: Mam zadzwonić do nich i...no właśnie i co?

EDIT: na jakie artykuły itp "haczyki" się powołać..żeby ich tam trochę przestraszyć.Może coś się da jeszcze zrobić...(ale marnie to widzę).

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

w momencie jak przyjąłeś mandat już nic nie możesz zrobić.

możesz jedynie niezapłacić, w przypadku nieodbierania pocztą poleconą przedawnia się po dwóch latach.

czasami się mylę
Opublikowano
w momencie jak przyjąłeś mandat już nic nie możesz zrobić.

możesz jedynie niezapłacić, w przypadku nieodbierania pocztą poleconą przedawnia się po dwóch latach.

a komornik mnie nie wywęszy?Nie wiem czy warto żyć w napięciu przez dwa lata..ale i tak odebrałem to tak jakbym dostał mandat "za BMW".

Opublikowano
Moim zdaniem i tak nic bys nie wskoral z przyczyn, o ktorych napisalem wczesniej. A co do mandatu - nie wiem jak teraz, ale pare lat temu przed komornikiem przychodzilo ponaglenie do zaplacenia mandatu - wtedy bylo wiadomo, ze sie juz tak latwo nie wywiniesz.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Moim zdaniem i tak nic bys nie wskoral z przyczyn, o ktorych napisalem wczesniej. A co do mandatu - nie wiem jak teraz, ale pare lat temu przed komornikiem przychodzilo ponaglenie do zaplacenia mandatu - wtedy bylo wiadomo, ze sie juz tak latwo nie wywiniesz.
Nie no żartuję.Oczywiście zapłacę.Ale aż mnie (nie napisze co) strzela jak pomyślę o tej całej sytuacji.Może to dlatego że to pierwszy mandat..ale niestety moim zdaniem niesłusznie nałożony.Gdybym nie miał wątpliwości co do tego że źle zrobiłem to bym przemilczał sprawę.

OT: Miasto, godz około 24.Dużo w sumie samochodów.Każdy jechał przepisowo...no i kogo z gąszczu zatrzymali do kontroli? Oczywiście że mnie :duh: No nie wiem czy inni użytkownicy BMW też tak mają ? Poprostu nie ma **** żeby mnie nie skontrolowali w ciągu tygodnia :mad2:

Opublikowano

Prezes_ bez urazy :mrgreen:

Chodzilo mi o zlamanie stereotypu. :)

Opublikowano
ringi zdjąłem.A samochodu nie przemaluję..sądze że nie będe miał za co jak się trafi jeszcze takich kilku panów z MO. :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Nie wiem,czy nie jest juz za pozno ale rozmawialem w Twojej sprawie ze znajomym gliniarzem i.....rada na przyszlosc:

Z usmiechem na twarzy powiedz ze znasz dobrze przepisy i mozesz to udowodnic w sadzie grodzkim.Oni sami niezbyt chetnie wlucza sie po sadach ,bo z regoly przypadaja im takie sprawy w czasie wolnym...

Przepisow napewno nie zlamales ale to tylko w nawiasie. :nienie:

A co do mandatu ,to na razie poprostu nie plac go,poczekaj az przyjdzie ponaglenie(moze nie przyjdzie wogole,szansa 50/50),koszty ponaglenia sa naprawde smieszne ,takze nic nie stracisz :cool2:

2FST4U
Opublikowano

Przerylem caly mandatownik i 500 zl. to troszke za duzo.

Za naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyzowaniu jest 300zl i 5 p.

Jak tu niektorzy napisali ze jest mozliwe zakonczenie manewru na podwojnej ciaglej to jest prawda ale nie na skrzyzowaniu. Dzwon do nich . Kierujacy ktory jest wyprzedzany i zwieksza predkosc powinien tez dostac mandat 350zl i tego sie trzymaj

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
Przerylem caly mandatownik i 500 zl. to troszke za duzo.

Za naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyzowaniu jest 300zl i 5 p.

Jak tu niektorzy napisali ze jest mozliwe zakonczenie manewru na podwojnej ciaglej to jest prawda ale nie na skrzyzowaniu. Dzwon do nich . Kierujacy ktory jest wyprzedzany i zwieksza predkosc powinien tez dostac mandat 350zl i tego sie trzymaj

Pozdro

Dzięki.Juz zapłaciłem mandat.Z cięzkim sercem z lżejszym portfelem ale zapłaciłem.Następnym razem jak będzie podobna sytuacja-nie przyjmuje mandatu :evil: Za te 500zeta miałbym duuużo litrów ON :cry:

Opublikowano
nie wiem czy to jest złamanie prawa,ale faktem jest ze dostałes mandat bezsensownie przecież nie mozna wyprzedzać i jedna reka trzymac kierownice a drugą lornatke aby zobaczyc kiedy sie konczy przerywana

Lornetka to raczej nie jest potrzebna bo ciągłej raczej nie malują na prostych drogach lecz przed zakrętami lub skrzyzowaniami, które są widoczne bez problemu.

A swoją drogą to współczuję. 500 PLN to naprawdę boli. A jak sie pomyśli, że możnaby je było zainwestować w samochód...

A ja Ci właśnie musze powiedzieć że była prosta droga.Tylko że było jakieś malutkie skrzyżowanie..tzn to był raczej wyjazd spod jakiegoś miasteczka.Zaznaczam-NIEOŚWIETLONE skrzyżowanie.Ale widocznie większośc się na to łapie bo akurat tam policja się ustawiła.. :mad2:

Za 500zł miałbym...128 l ON :D :) :o :( :cry2:

wyprzedzanie na skrzyżowaniu + podwójna ciągła i ty masz jeszcze jakieś wątpliwości :?: :duh:

a gdyby z tego małego nieoświtlonego skrzyżowanie wyjeżdzał rolnik swoim POPAYEM i tez bys gonie zauważył:?:

zawaliłeś i ewidentna twoja wina , też miałem identyczną sytuacje tylko do tego była jeszcze przekroczona dozwolona prędkośc , też zapłaciłem 500zl trudno trzeba zagryśc zęby i wyciągnąc wnioski na przyszłość....

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
nie wiem czy to jest złamanie prawa,ale faktem jest ze dostałes mandat bezsensownie przecież nie mozna wyprzedzać i jedna reka trzymac kierownice a drugą lornatke aby zobaczyc kiedy sie konczy przerywana

Lornetka to raczej nie jest potrzebna bo ciągłej raczej nie malują na prostych drogach lecz przed zakrętami lub skrzyzowaniami, które są widoczne bez problemu.

A swoją drogą to współczuję. 500 PLN to naprawdę boli. A jak sie pomyśli, że możnaby je było zainwestować w samochód...

A ja Ci właśnie musze powiedzieć że była prosta droga.Tylko że było jakieś malutkie skrzyżowanie..tzn to był raczej wyjazd spod jakiegoś miasteczka.Zaznaczam-NIEOŚWIETLONE skrzyżowanie.Ale widocznie większośc się na to łapie bo akurat tam policja się ustawiła.. :mad2:

Za 500zł miałbym...128 l ON :D :) :o :( :cry2:

wyprzedzanie na skrzyżowaniu + podwójna ciągła i ty masz jeszcze jakieś wątpliwości :?: :duh:

a gdyby z tego małego nieoświtlonego skrzyżowanie wyjeżdzał rolnik swoim POPAYEM i tez bys gonie zauważył:?:

zawaliłeś i ewidentna twoja wina , też miałem identyczną sytuacje tylko do tego była jeszcze przekroczona dozwolona prędkośc , też zapłaciłem 500zl trudno trzeba zagryśc zęby i wyciągnąc wnioski na przyszłość....

PRZECZYTAJ uważnie i się wypowiadaj.Niepotrzebnie mi tylko ciśnienie podnosisz kolego :mrgreen:

Opublikowano

Kujon,bez złośliwości ale Twoje gdybanie przypomina mi scenę z kultowego(przynajmniej dla mnie) filmu "MIŚ" :duh:

Za skrzyżowanie uważa się u nas OZNAKOWANE przecięcie sie dwóch dróg...

Tak więc skoro kolega de... zacząl wyprzedzac na przerywanej lini tym samym nie złamał przepisów.

Linie na jezdni też zaliczają sie do znaków drogowych.

Pozdrawiam :cool2:

2FST4U
Opublikowano

Macie racej można się zirytować :mad2: :mad2: :mad2:

Kujon naciągnij wreszcie dach w bawarce

Opublikowano
Kujon,bez złośliwości ale Twoje gdybanie przypomina mi scenę z kultowego(przynajmniej dla mnie) filmu "MIŚ" :duh:

Za skrzyżowanie uważa się u nas OZNAKOWANE przecięcie sie dwóch dróg...

Tak więc skoro kolega de... zacząl wyprzedzac na przerywanej lini tym samym nie złamał przepisów.

Linie na jezdni też zaliczają sie do znaków drogowych.

Pozdrawiam :cool2:

MIŚ kultowy film bardzo go lubie :D , bez złośliwości ale jak kolega ma kłopoty ze wzrokiem i nie widzi sytuacji na drogdze... , przykład na podstawie filmu wg mnie pasuje do tej sytuacji , bo na tym skrzyżowaniu mogło przechodzić dziecko któregoś z nas...

P.S dach mam naciągniety ;)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

Jakby przechodziło dziecko to albo De BMW by je widział bo było by przed nim na jego pasie, albo by skroił je wyprzedzany kierowca ->był obok de bmw

Mała szansa żeby zdążyło przebiec przed wyprzedzanym kierowcą i wpaść pod koła De Bmw.

Tyle teoretyzowania ode mnie.

Przeczytałem temat i teraz prośba.

Czy w takiej sytuacji jak miał De BMW, powinien dostać mandat czy nie?

Ja kiedy się uczyłem jeździć, uczono mnie że wolno kończyć na linii ciągłej (nie logiczne by było żeby nie wolno było, miałby cofnąć?)

Opublikowano
dobra luzik ja tylko wyrazilem swoje zdanie , ale skoro De BMW przyjął mandat to chyba czuje sie winnym , bo ja gdybym miał czyste sumienie to nigdy bym nie przyjął takiego mandatu. Sam wiele mandatów zapłaciłem z wszystkimi sie zgodziłem ponieważ wynikały z mojej głupty i brawury , 1 tylko odmówiłem ponieważ chciano mnie wrobić w przejachanie na czerwonym świetle i była to osobista zagrywka znanych mi policjantów.

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

Opublikowano
dobra luzik ja tylko wyrazilem swoje zdanie , ale skoro De BMW przyjął mandat to chyba czuje sie winnym , bo ja gdybym miał czyste sumienie to nigdy bym nie przyjął takiego mandatu. Sam wiele mandatów zapłaciłem z wszystkimi sie zgodziłem ponieważ wynikały z mojej głupty i brawury , 1 tylko odmówiłem ponieważ chciano mnie wrobić w przejachanie na czerwonym świetle i była to osobista zagrywka znanych mi policjantów.
Kolego z całym szacunkiem ale chrzanisz.Mój ojciec miał inną sytuację-sam wezwał policję bo gościu który go "pozbawił" lusterka nie zatrzymał się nawet.I jaki był finał?Ojciec został uznany za winnego :duh: .Wole się nie denerwowac i nie łazic po sądach-nie mam na to czasu niestety i ochoty.Poza tym nie czuje się winny-powiem więcej " uważam że niesłusznie został nałożony mandat.Gdybym miał czas to bym się kłócił itp.Pozdrawiam i życze Ci abyś rozumiał co przeczytałeś.

PS.Ojciec jadąc ciężarówką chciał skręcić na stację LPG po lewej stronie.Włączył kierunkowaskaz i czekał na dogodną chwilę aby ten manewr uczynić.Niestety ktoś nie chciał czekać i wziął się za wyprzedzanie kilku samochodów za "ojcową" ciężarówką.Manewr zakończył na ciągniku siodłowym.Gdyby ojciec nie miał duktafonu to by został uznany za winnego (niestety, gość"miał znajomości").To również mnie nauczyło że nie warto się kłocić.Przykładów mógłbym mnożyć ale nie o to chodzi.

Chodziło mi tylko o to czy mandat został słusznie nałożony.Twoim zdaniem TAK-moim NIE i wsio.Naprawdę szczerze Ci życzę żebyś nie miał takich styczności z MO (mimo że masz 99% pewności że nie popełniłes błedu.Ten 1% niepewności to-policjant musi posiadac wiedzę o przepisach R D...nie zgodził się z moim zdaniem ale wcześniej dał mi swoim zachowaniem do zrozumienia że "jestem za młody na posiadanie BMW").

Nie ukrywam FAKTU że policja nie lubi BMW..a jeszcze jak jesteś młody to :duh: .Był to mój pierwszy mandat.Ale nauczyłem się czegoś-jeśli wiesz że nie zrobiłes nic złego mandatu nie należy przyjmować.

Opublikowano

No nawet niegadaj że zamierzasz płacić ten niesłuszny mandat :wink:

Ja miałem podobną sytucje , zaczołem wyprzedzać na podwójnej ciągłej i skończyłem na niej , dostałem 200 zł i 5p. Ale niezamierzam tego płacić .

Jeśli nie idzie na siłe , trzeba użyć jeszcze większej siły
Opublikowano
No nawet niegadaj że zamierzasz płacić ten niesłuszny mandat :wink:

Ja miałem podobną sytucje , zaczołem wyprzedzać na podwójnej ciągłej i skończyłem na niej , dostałem 200 zł i 5p. Ale niezamierzam tego płacić .

No nie zamierzam-juz zapłaciłem.Ale od każdego kto sprawe zna ochrzan dostałem że płacę :twisted2:

Opublikowano

Pisząc zupełnie odbrębnie od omawianego tutaj problemu chciałem powiedzieć że to bardoz przykre iż Policja wielokrotnie i jak tylko może stara się wrabiać kierowców w różne wykroczenia.

W naszym kochanym kraju trzeba znać się na wszystkim żeby nie zostac oszukanym - a to jest niestety niemożliwe aby mieć wiedze w każdym temacie.

Chcę też powiedzieć żeby nie starać się jeździć na granicy prawa, żeby później nie było różnych dwuznaczności.

Ja od momentu kiedy rozpędziłem się do ponad 210 według licznika na drodze leśnejna,na której ta prędkość to była totalna głupota to po przemyśleniu sobie sprawy jaką głupotę popełniłem wyciągnąłem wiele wniosków.Podobnie po przeczytaniu wątku ,,Ku przestrodze", również uświadomiłęm sobie że na drodze nie ma miejsca na żadne nawet najmniejsze głupoty,i nie jest żadnym usprawiedliwieniem stwierdzenie typu,,3 w nocy,droga szeroka,pusto więc można pogonić"

Jakby nie było każdy zapłacony mandat to jest nauczka na przyszłość.Czasami jednak te lekcję bywają troche drogie

Przykra sprawa ogólnie i 500 zł to byłaby porażka dla każdego.