Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sezon wiosenno letni sie rozpoczal wiec wymienilem kola. Wstawilem zakupione alu 17 cali. Auto nie sciaga wszystko jest ok, do czasu kiedy nie rozpedze sie do predkosci powyzej 120km/h i zaczne pozniej hamowac. Podczas hamowania z wymienionej predkoscister zaczyna bardzo drzec, latac...

Pytanko co to moze byc ?? Zle wywazone kola, drazki, tarcze ?? Doadam, ze na zimowkach bylo ok.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Sprawdzał bym po kolei

1. Koła (najprościej zamienić tył z przodem albo inny komplet np zimówki)

2. Tarcze

3. Łącznik stabilizatora

4. Końcówki drążków

Jak problem występuje tylko przy hamowaniu (nie zamianie np pasa ruchu) to tarcze. Złe wyważenie skutkowało by ciągłymi drganiami przy większych prędkościach...

Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak problem występuje tylko przy hamowaniu (nie zamianie np pasa ruchu) to tarcze.

Niekoniecznie kolego, w moim przypadku winni drgań przy hamowaniu:

1. Drążek kierowniczy (mooocne drgania przy mocnym hamowaniu).

2. Tylne tuleje wahaczy (drgania przy delikatnym hamowaniu).

Jeśli pojawiły się po zmianie kół, to od tego trzeba zacząć (ale podejrzewam, że one tylko wzmocniły objawy uszkodzonego zawieszenia). Tarcze zostawiłbym na koniec, już wiele osób się na tym przejechało.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
moby85 tuleje wachacza :cool2: masz szerszą oponę a guma w tuleii jest juz za miękka i przenosi drgania :) wjedz na kanał i łyżką montażową zaprzyj o wachacz i postaraj sie poruszac ... u mnie na każdej stacji diagnostycznej mówili ze tuleje ok a jak je wyciągnęłem z beemki to mogłem gumę uginać palcami :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie tak, u mnie mechanik przed wymianą drążków sprawdzał na kanale tuleje i wg niego były ok, a jak po dwóch dniach podniósł auto na podnośniku i poruszał kołem wyszło szydło z worka :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

mi mechanik wbrew moim sugestiom włożył tuleje chyba delphi, dowiedziałem się o tym po fakcie, a chciałem lemfordera tylko i wyłącznie

było dobrze przez pół roku, teraz to samo, polecam lemfordera, roboty nie ma dużo, teraz to wiem, ale zawsze kasa stracona na inne

sam je będę za miesiąc zakładał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego moby85 w moim przypadku te drugie za 215, założyłem dokładnie takie same. Po zmianie inne auto :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Różnicy w cenie wielkiej nie ma, bo ja Meyle kupiłem za niecałe 200 a Lemfordery było trochę ponad 300, ale inni użytkownicy polecali Meyle a dostałem je w dobrej cenie, więc się skusiłem. Nie zmieniam oleju 3 razy w roku i nie robię 40 tyś w roku, jak niektórzy, więc miejmy nadzieje, że będzie git :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
mi chodziło gdzie się jeździ najwięcej a nie ile, ja robię 20-25 rocznie z czego 3/4 po mieście a nie od dziś wiadomo że po mieście szybciej idzie zawias
Opublikowano
Czyli rozumiem, ze moga byc do wymiany i te i te tuleje ?? Dla mnie kasa nie jest istotna, wazne zeby bylo dobrze i za chwile nie trzeba bylo wymieniac na nowo...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak Ci już napisałem w moim przypadku były te drugie co wkleiłeś, za 215, proponuję najpierw pojechać na stację diagnostyczną i sprawdzić zawieszenie na podnośniku :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
moby85 tuleje wachacza :cool2: masz szerszą oponę a guma w tuleii jest juz za miękka i przenosi drgania :) wjedz na kanał i łyżką montażową zaprzyj o wachacz i postaraj sie poruszac ... u mnie na każdej stacji diagnostycznej mówili ze tuleje ok a jak je wyciągnęłem z beemki to mogłem gumę uginać palcami :cool2:

Stacja nie bardzo jest w stanie sprawdzić tulei wahacza z jednej przyczyny - robi to szarpiąc autem stojącym na podłożu. Żeby sprawdzić stan tulei trzeba auto podnieść i przy luźnych kołach to sprawdzić. Np. przy wymianie opon...

Opublikowano
Ale jak podniesiesz auto to jak jest luz na tulejach, to nawet przy ruszaniu kola rekami bedzie czuc ?? Jak jest maly luz to pewnie nie ??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyczujesz i zobaczysz luz ruszając kołem, gdy auto będzie na podnośniku :cool2: wiem z autopsji :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wiec zawitalem dzis na szarpaki...tylne tuleje wahaczy pracowaly, ale chyba musza sie troche ruszac....na pierwszy rzut oka widac, ze sa juz troche sparciale, ale majster powiedzial, ze jak dla niego sa ok...Sprawdzalem od razu tarcze i tez wszystko gra...Tak jak kolega pisal moze sie okaze, ze szarpaki nie zdaly egazaminu. Jutro podnosze auto i zobacze, chociaz wydaje mi sie , ze jak bede ruszal reka kolo, to chyba musialby byc mega duzy luz, zeby go wyczuc ??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moje tuleje tak samo wyglądały, niby ok, ale wyglądały staro, byłem u dwóch mechaników i obaj gadali, że mogą być jeszcze a jak auto poszło na podnośnik w celu wymiany drążków, było widać jak na dłoni, że najwyższa pora na nie i to była przyczyna drgań u mnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ale zeby juz uscislic to miales te drganie tylko przy hamowaniu ?? Ja jak jezdzilem na zimowkach 15cali to wszystko bylo ok. Dopiero jak zalozylem 17 letnie problem sie pojawil.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
złap za koło jak auto stoi normalnie na kołach i postaraj sie szarpać jak bedziesz czuł ze "sie rusza" to masz przycznynę :) u mnie na szarpakach też pracowały i diagności mówili ze wsio ok a tu jednak niii.... :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko przy hamowaniu, oba sezony na 16.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dobra to jutro robie test...tylko tak jak pisalem, one beda musialy byc bardzo wyrabane zeby przy ruszaniu reka bylo czuc luz...no zobaczymy :)

Swoja droga kolega zielo zamiescil opis jak to samemu wymienic :)

viewtopic.php?f=15&t=147284&start=0

Robota latwiejsza niz mogloby sie wydawac :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
ja też sam wymieniałem :cool2: prawie lekko, łatwo i przyjemnie :) jedyny problem miałem ze ściągnięciem tulei z wahacza... dobry sciągacz i po kłopocie