Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja was panowie podziwiam ze dalej chce się wam wałkować w kółko to samo :roll: :roll:

🙃🙃

Opublikowano

+1

brak przypietych takich generalnych zalecen prowokuje ze podstawowe pytanie wracaja ciagle.

Ale tak jest z 80% tematow na tym forum, juz kiedys byly szeroko omawiane ale kudzia sie nie chce szukac a nie ma nic przypietego do szybkiej konsultacji

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Rivasi :cool2:

Najgorsze jest to, że Twoich wypowiedzi ogólnych, typu: "do diesla ten, do benzyny ten", nie znajduje wyszukiwarka gdy ktoś szuka np. jaki olej do N54. Jeśli nie będzie się chciało poczytać kilkudziesięciu stron, to będą ciągle powtarzane te same pytania.

Myślę, że warto by było dopisać słowa kluczowe np. oznaczenia silników, do takich ogólnych odpowiedzi, które w zasadzie wyjaśniają wszystko. :cool2:

Opublikowano

Koledzy, właśnie jestem przed wymianą oleju i zakupiłem na tą okazję Oczyszczacz sinika Liqui Moly Pro-Line 2662, oraz olej VALVOLINE SYNPOWER XTREME MST C3 5W-40.

Wcześniej cały czas lany był Castrol 5W30 albo 0W30. Czy to nie będzie problem? Olej spełnia normę BMW LL04.

Opublikowano

Cześć,

Szybkie pytanie. Jaki olej do e92 2.0d 177km n47. 139tyś przejechane.

Wiem że było to tutaj często poruszane ale za dużo stron do przewertowania.

Teraz chyba zalany chyba castrolem ale nie wiem..

Opublikowano
Cześć,

Jezeli ci sie nie chce szukac to po co komus by sie chcialo odpowiadac ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Cześć,

Lej dalej Castrola jak auto jeździ (wtedy nie będziesz musiał czytać całego tematu).

Opublikowano

Jezeli ci sie nie chce szukac to po co komus by sie chcialo odpowiadac ?

Gdzie napisałem że nie chce mi sie szukać? Może miałem inne rzeczy na głowie i nie miałem czasu szukać.

Jeżeli nie chce ci się odpowiadać to po co nabijasz zbędne posty??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć,

Najlepiej mi ten silnik jeździł na Liqui Moly 4600 choć wiem że to nie full syntetic. Teraz jeżdżę na Millersie EE, jest ok ale nie ma tyle wyciszaczy jak LM.

Opublikowano

Witajcie,

ja już jeżdżę już moją E91 od prawie dwóch lat i 55tkm (teraz mam lekko ponad 170tkm) - 3 wymiany już przeżyłem.

Od początku eksploatacji używam Liqui Moly TopTec 4200 5W30 - jak dla mnie świetny olej silnikowy (+filtry mann).

Kupujcie oleje z pewnych źródeł, sklepy o wątpliwej renomie raczej omijajcie szerokim łukiem.

P.S. Dla niewtajemniczonych, koniecznie wymieniajcie olej do max 20-22tkm. 30tkm podane przez producenta nie zalecałbym, ponieważ parametry starego oleju nie są najlepsze, szczególnie do smarowania turbiny itp...

Opublikowano
Witajcie,

ja już jeżdżę już moją E91 od prawie dwóch lat i 55tkm (teraz mam lekko ponad 170tkm) - 3 wymiany już przeżyłem.

Od początku eksploatacji używam Liqui Moly TopTec 4200 5W30 - jak dla mnie świetny olej silnikowy (+filtry mann).

Kupujcie oleje z pewnych źródeł, sklepy o wątpliwej renomie raczej omijajcie szerokim łukiem.

P.S. Dla niewtajemniczonych, koniecznie wymieniajcie olej do max 20-22tkm. 30tkm podane przez producenta nie zalecałbym, ponieważ parametry starego oleju nie są najlepsze, szczególnie do smarowania turbiny itp...

od ponad roku BMW zaleca wymiane oleju co 15 ty km max... dlaczego poradzasz LM Top tec 4200 5W30 jako dobry olej bo parametry techniczne sa raczej bardzo slabe ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

LM Top Tec 4200 ma słabe parametry? niby jakie parametry i do jakiego oleju porównujesz?

Napisałem jaki ja stosuję i że jestem z niego zadowolony.

Co do wymiany co 15tkm to jak najbardziej, też popieram.

Opublikowano

No to mam lekki mętlik :)

Miałem kupować : motula 8100 X-clean+ 5W30 (na forum gdzieś info znalazłem)

I sam nie wiem co teraz wybrać. (cenowo mi tam rybka, liczę na jakość)

Czekam teraz na akcje serwisową jak mi zrobią rozrząd i wtedy będę wymieniał olej.

Opublikowano
LM Top Tec 4200 ma słabe parametry? niby jakie parametry i do jakiego oleju porównujesz?

Porownujac do Amsoil 5W30 low saps, CCS, noack, TBN, FRBT, MRV, temp zaplonu, sa gorsze a olej jest mid saps.

Co czyni ze jestes zadowolony z tego oleju, jakie elementy uzytkowania, na jakich pozytywach sie opierasz b o powiedziec ja jestem zadowolony nie mowiac dlaczego to troche pozbawione barwy ?

Moja La Bunia

DO E9x :

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Porownujac do Amsoil 5W30 low saps, CCS, noack, TBN, FRBT, MRV, temp zaplonu, sa gorsze a olej jest mid saps.

Co czyni ze jestes zadowolony z tego oleju, jakie elementy uzytkowania, na jakich pozytywach sie opierasz b o powiedziec ja jestem zadowolony nie mowiac dlaczego to troche pozbawione barwy ?

O widzę, że kolega Rivasi dysponuje danymi, które poszukuję. Skoro powołujesz się na wartości, mógłbyś podać temp zapłonu (flash point) i TBN dla LM 4200 Top Tec?

A poza tym pytanie - po co lać olej low saps do silników które tego nie wymagają? Dla DPF? DFP zawsze można zregenerować, wymienić lub wywalić, z silnikiem jest trochę trudniej.. A właśnie mówiąc o tym Amsoil - radzę jeszcze raz spojrzeć jaki ma TBN..

Opublikowano
Dla top tec 4200 5W30 : Flash point 210 stopni (bof za malo), TBN (ASTM D2896) 5,2 (jezeli sie wymienia co max 15 tys km to nie ma znaczenia w sumie)

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Mam pytanko do kolegi Rivasi bo ewidentnie ogarnia te temat :D a czytając rożne wątki, każdy ma swój typ który uważa za najlepszy.

Mój silnik M47N2 z DPF planuje wymienić olej na Valvoline SynPower Xtreme MST C3 5W-30 jednak zastanawiałem się jeszcze nad Millers EE LONGLIFE C3 5W-30 , który będzie lepszym wyborem? Amoże polecisz coś innego

Opublikowano
Valvoline to dobry wybor ale Millers rownierz spelni swoje zadanie. Najwazniejszy to krotkie interwaly wymiany. Powazne roznice miedzy olejami LL04 mozna otrzymac dopiero przy stosowaniu dodatkow do oleju.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
OK Dzięki, a czy jeśli w roku nie robie nawet 10k km to po takim czasie (tzn. 1 rok) olej należy wymienić czy trzymać sie interwałów wyrażonych w przebytym dystansie ?
Opublikowano
wymienic po roku

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
wymienic po roku

Czy na pewno po roku? Co do zmiany w zależności od rodzaju trasy i stylu jazdy po ok 10-15kkm, to ok, ale myślę, że po 2 latach przy nie osiągnięciu tych przebiegów, w końcu to olej LL.

-------------------

Artur