Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a jakie masz e9x ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

To lejesz LL04 :

najatanszy dobry i czysty : titan-gt1-pro-c-3-5w30-xtl 170 zl za 5 litrow lub VALVOLINE SynPower Xtreme MST C3 5W40 - 140zl/ 5 litrow

polecane tutaj, dobre ale drozszy : Amsoil SAE 5W30 - 240 zl/5 litrow i masa innych.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Rivasi wiem ze prawidłowy to ll04

wlali mi nie taki

i pytanie czy do wiosny mogę na SAE 5W40 bez ll-04 jezdzić?

czy zlać teraz nie czekaja do wiosny i zalac prawidłowy LL-04

DPF przetrwa?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Rivasi będę wdzięczny za rade. Mam silnik M47D20U2 - 2,00l (90kW) i myślę o oleju AMSOIL 5w30 i dodatku ARCHOIL 9100. Co ty na to? A jeżeli to zły pomysł co byś polecał do mojego silnika. :cool2:
Moja trzecia wielka miłość
Opublikowano
Rivasi wiem ze prawidłowy to ll04

wlali mi nie taki

i pytanie czy do wiosny mogę na SAE 5W40 bez ll-04 jezdzić?

czy zlać teraz nie czekaja do wiosny i zalac prawidłowy LL-04

DPF przetrwa?

bedziesz ryzykowal dpfa za kilka tysiecy aby zaoszczedzic 150 zl ? LL98 masz w silniku... i sie zastanawiasz... really skarpety ? to moze najlepszy olej BMW ale nie dla twojego auta.

Rivasi będę wdzięczny za rade. Mam silnik M47D20U2 - 2,00l (90kW) i myślę o oleju AMSOIL 5w30 i dodatku ARCHOIL 9100. Co ty na to? A jeżeli to zły pomysł co byś polecał do mojego silnika. :cool2:

To bardzo dobry pomysl, Dobry olej + Archoil 9100 to bardzo wysoka ochronna silnika a po dwoch wymianiach wygarniesz wszystkie brudy dodatkowo.

Wymiana co 10 tys km, max 15 tys km. Jak zalewasz Archoil to pomysl wczesniej jak lejesz nowy olej aby zostawic miejsce na Archoil.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
dzięki za szybką odpowiedz wiec już wiem jaki olej wlać :P :cool2:
Moja trzecia wielka miłość
Opublikowano

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
z tym brudem w silniku diesla to go nie ma nawet przy longlife i zmianie co 30-40 tys km. przy przebiegu 200 tys km silnik jest czysciutki w srodku, widzialem rozebrany silnik N47 zero jakiegos nagaru czy szlamu. miska olejowa czysciutka. ale to chyba diesle tak mają.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeszcze tylko doprecyzuje ze amsoil 5w30 do bmw dla mnie to ten olel . http://www.amsoil.com/shop/by-product/motor-oil/gasoline/european-car-formula-5w-30-synthetic-motor-oil/

Rivasi, do slinika N47 z przebiegiem pod 250 000 lepszy będzie AMSOIL 5W30 LOW SAPS czy 5W40 MID SAPS (obecnie na takim jeżdżę i nie wiem czy przy nim zostać czy zmienić na 5W30) ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wolałem dopytać,bo kiedyś gość ze strony zmieniamolej.pl niby ze wzgl. na duży przebieg polecał mi bardziej 5w40. lepiej sprawdzić w kilku źródłach.
Opublikowano
To takie trochę gdybanie. Bo skąd wiesz, czy dla stopnia zużcia tej pary ciernej lepszy jest już 5W30 czy 5W40. Imho gdyby nastąpiło takie zużycie, że by trzeba klasę oleju zmieniać, no to już by to pod szlif/wymianę podchodziło.
Opublikowano

rivasi,co byś polecił do e86 3,0si n52b30,dotychczas był zalewany oryginałem wg wskazań licznika,ja robie wymiany co 10tkm,używam w innych moich samochodach shell 5w30 ect,ale to raczej trochę starsze samochody i to produkcji usa,jak na razie nie mam do tego shella zastrzeżeń,to e86 to nowy nabytek i nie wymieniałem mu jeszcze oleju,ale przeczytałem tu że ten shell to niekoniecznie najlepszy wybór.

pozdrawiam.

Opublikowano

Ja śmigam na tym shellu od 7 lat oraz kilka aut w rodzinie i wśród rodziny - i też zero zastrzeżeń. Praktycznie zero zanieczyszczeń w silniku.

Pewnie jest wiele olei które lepiej chronią silnik, ale ten shell ma świetny kompromis pomiędzy ceną a jakością.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
z tym brudem w silniku diesla to go nie ma nawet przy longlife i zmianie co 30-40 tys km. przy przebiegu 200 tys km silnik jest czysciutki w srodku, widzialem rozebrany silnik N47 zero jakiegos nagaru czy szlamu. miska olejowa czysciutka. ale to chyba diesle tak mają.

No tak, ostatnio rozmawialem z gosciem ktory niby nie zmienial oleju od 150 tys km i silnik niby byl czysciutki a miska olejowa jak nowa i twierdzi ze BMW skrocila w koncu w tym roku interwaly wymiany oleju do 15 tys km tylko po to aby nabic kasy firma olejowym.

Tak samo ostatnio rozmawialem z J.C. i powiedzial zeby tak sie nie ekscytowac tymi przepowiedniami konca swiata bo on sie nigdzie nie wybiera ale to tak jest jak ludzie pisza bzdury... :mad2:

rivasi,co byś polecił do e86 3,0si n52b30,dotychczas był zalewany oryginałem wg wskazań licznika,ja robie wymiany co 10tkm,używam w innych moich samochodach shell 5w30 ect,ale to raczej trochę starsze samochody i to produkcji usa,jak na razie nie mam do tego shella zastrzeżeń,to e86 to nowy nabytek i nie wymieniałem mu jeszcze oleju,ale przeczytałem tu że ten shell to niekoniecznie najlepszy wybór.

pozdrawiam.

Przy tak dobrym i krotkim interwale wymiany mozesz de facto lac jakikolwiek olej LL01 lub LL04 a wiec moze warto pozostac przy shellu jezeli ci odpowiada. Mozesz dolewac np Archoil 9100 jezeli chcesz optymalna ochrone i czystosc silnika. Ja osobiscie leje Mobil 1 0w40 do tego silnika.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Czyli Rivasi uważasz, że np. w moim zwykłym niezbyt wysilonym dieslu który jeździ sporo dłuższych tras a olej wymieniam co 15tkm to nawet taki shell byłby okej ? Co ciekawe sprawdziłem jak zerowałem inspekcje - w moim aucie bmw przewidziało wymiany co 35tkm (!).
Opublikowano
Czyli Rivasi uważasz, że np. w moim zwykłym niezbyt wysilonym dieslu który jeździ sporo dłuższych tras a olej wymieniam co 15tkm to nawet taki shell byłby okej ? Co ciekawe sprawdziłem jak zerowałem inspekcje - w moim aucie bmw przewidziało wymiany co 35tkm (!).

Tak przy wymianie 15 tys km, podstawowy olej z norma LL04 wystarczy. Shell ma wprowadzic niedlugo nowa gamme olejow, bedzie latwiej soe wypowiadac. Wymiana 35 tys km to byla oczywiscie pomylka BMW i sami ja skorygowali w tym roku po tym jak sa zasypywani roszczeniamim, szczegolnie w stanach. Dzisiaj zmiana zalecana to 15 tys km.

Polecam ci post K8v8M : viewtopic.php?f=70&t=262051

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Od okolo 1500km mam wlane do silnika dodatek ARCHOIL 9100 (zalecenie RIVASI) i wydaje mi sie ze silnik juz ciut lepiej pracuje, tzn mniej klepie niz wczesniej :) mam nadzieje ze to dodatek tak zrobil a nie tylko moja wyobraznia :)

Ogolnie jestem zadowolony i mysle ze moge polecic ;)

Opublikowano
To może i ja się na taki archoil skuszę, nawet jeśli nie pomoże to silnika raczej nie uszkodzi :cool2:
Opublikowano

Rivasi, jaki w końcu olej do uturbionych benzyn? np. mojej E71 35i :)

przewertowałem wiele stron tego tematu i odnajduję kolejno:

przez Rivasi » 07 Maj 2014 02:28

Olej powinien byc dostosowany do silnika i to specyficznie do danego silnika.

5. Jezeli silnik jest benzyniakiem to chrzanimy norme LL04, wlewamy Mobil 1 0W40 New life, Amsoil 5W40 full saps lub Redline 0W30. Katalizator przetrwa srednio 160000 zamiast 200000 km ale nasz silnik bedzie dalej zyl jeszcze dlugo i szczesliwie.

przez Rivasi » 07 Paź 2014 17:14

Do benzyn bez turbo kupuj LL01 5W30, 0W30, 0W40 lub 5W40,roznica oprocz w zime nie duza i raczej nie castrol

Do benzyn z turbo i dizli kupuj LL04 (najlepiej low saps) 5W30, 0W30, 0W40 lub 5W40 (wyjatek to silnik N20 gdzie masz norme LL14FE 0W20 i nie masz wyboru bo jest tylko Fuchs na rynku dostepny), roznica oprocz w zime nie duza i raczej nie castrol

Rob plukanke miedzy zmianami oleju i wymieniaj oleju co 10 tys max czym czesciej tym lepiej, olej jest tanszy od metalu.

przez Rivasi » 12 Lis 2014 11:05

DO 335i, Mobil 1 0W40...

Opublikowano

Dzieki ze zwrowiles uwage.

Jak pisalem o tym

Do benzyn z turbo i dizli kupuj LL04 (najlepiej low saps)
to mialem na mysli nowsze rozwiazania w turbo dla benzyn czyli bardzo obciazone, zazwyczaj pojednycze turbo ktore nie wystepuja w E9X 335i (N54) bo to rozwiazanie z dwoma dosyc klasycznyi turbo... czyli do E9X z 335i lej LL01. Troche za bardzo uogolnilem.

A jak chodzi o twoj E71 to nie wiem bo nie wiem jaki masz silnik. Jezeli to N54 to LL01, jezeli N55 np to nalezy unikac jak mozna odkladania sie farfocli w takich turbo a wiec mimo ze technicznie rzecz biorac moglybys uzywac LL01 to zalej LL04 i np dodatek do oleju ale bezpopiolowy.

:cool2:

Moja La Bunia

DO E9x :