Skocz do zawartości

[e90] Jaki olej?

virek_kk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem właśnie bmw e91 318i (143km) z 2008 r. Szykuję się do wymiany oleju silnikowego, filtrów etc... Mój mechanik doradza mi taki olej: MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 5W30 lub MOTUL 8100 X-CLEAN+ C3 5W30 twierdząc, że to jeden z lepszych na rynku. Bardzo proszę bardziej doświadczonych użytkowników ode mnie o podpowiedź czy ten olej się nadaje do tego silnika.

Z góry dzięki.

Tak obydwa wymienione przez ciebie oleje nadają się do twojego silnika,a jakbyś miał ochotę na coś innego to masz odpowiedz trzy posty wyżej.

Pozdro :cool2:

• 1 miesiąc temu...
  • Partnerzy klubu
Witam. Posiadam BMW E91 320D i czeka mnie zmiana oleju. Jaki olej dobrać do swojego auta? Dużo osób chwali Millerse i Liqui moly. Który z nich ew innych jeszcze jest najlepszy?

Polecam w pełni syntetyczny Millers EE Longlife C3 5W-30:

http://www.millersoils.pl/wp-content/uploads/2014/01/7707-EE-LONGLIFE-C3-5w30.pdf

Liqui Moly nie ma w ofercie w pełni syntetycznego oleju spełniającego wymagania aprobaty BMW Longlife-04 (olej do Twojego E91 musi spełniać jej wymagania), a jedynie oleje 'w technologii syntetycznej'.

pozdrawiam

Witam,

Zakupiłem właśnie bmw e91 318i (143km) z 2008 r. Szykuję się do wymiany oleju silnikowego, filtrów etc... Mój mechanik doradza mi taki olej: MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 5W30 lub MOTUL 8100 X-CLEAN+ C3 5W30 twierdząc, że to jeden z lepszych na rynku. Bardzo proszę bardziej doświadczonych użytkowników ode mnie o podpowiedź czy ten olej się nadaje do tego silnika.

Z góry dzięki.

X-clean zalalem 10 tys temu . Auto smiga jak smigalo- bez rewelacji. Czy to castrol czy lotos czy millers czy motul - olej ma byc nowy i z przeznaczeniem do twojego silnika . Ot caly prawda o olejach. :norty:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

na pewno nie lej dłużej Castrola czy innego mobila gdyż strasznie syfią silnik a po 10tys. km szczególnie z castrola robi się po prostu woda.. w ogóle nie posiada już filmu olejowego dlatego polecam Millersa + wymiana maks. co 15 tys. km, siedzę już trochę w tych olejach! :wink:

Nie przesadzaj no chyba ,że to reklama :mad2:

Wiekszość e 9x jeżdzi na casrtolu 5w30 lub 5w40 oraz 0w40 i to z przebiegami ponad 300 tys .km i nic się nie dzieje .

W samym ASO gdzie serwisuję auto polecają ten olej i jest on rekomendowany . Przy wymianie oleju co ok. 15 tys.km zawsze mi leją 5W40 a silnik dobija do ponad ćwiary Kkm . :nienie:

Ktoś tu dobrze napisał ,że każdy jest dobry aby były spełnione normy dla diesla więc negowanie tego czy innego oleju nie ma sensu :mrgreen:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/

To ja napisalem na pop stronie :norty:

A co do tych rekomendacji .... w niemieckich autach sa zawsze rekomendowane niemieckie oleje, right ?

Przypadek? nie sadze, chodzi tylko o kase , tak samo jak w servisie polecaja castrol, bo maja upusty w zaleznosci od sprzedarzy :cool2:

Castrol to dobry olej, nawet jeden z lepszych, tylko jest drogi. Jak ktos smiga 45kkm rocznie to czyli zmienia co 4 miesiace srednio, to bedzie mu sie to srednio oplacac.

Dlatego warto poszukac i poczytac parametry , potem porownac i wybrac w stosunku cena - jakosc.

btw.

Pisanie , ze castrol robi jakies bagano w silniku to jak legendy o smoku wawelskim. Wszyscy gadaja a nikt nie widzial.

I jeszcze jedno ... kazdy olej juz po ok 8 kkm jest koloru czarnego ... jak nie to znaczy , ze to g...no nie olej.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Zasłużeni forumowicze
  • Zasłużeni forumowicze
Nic z tego nie wynika. Castrol olej jak kazdy inny, wazne by oryginalny to cyrkow nie bedzie. Syf z drugiego linku nie wybika z castrola. Koles napisal ze dopiero teraz jzdzi na nim a wczesniej nie wiadomo co bylo lane i co ile wymieniane. Ostatnim linku nie jest az taka tragedia, poza tym ktos dodal zdjecia silnika jezdzacego na castrolu i silnik blyszczy. Tak jak mowie. Zmiany w normalnym czasie a nie co np 4 lata i z oryginalnego źródła i na bank nic sie nie bedzie dzialo.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Nawet nie chodzi mi o te zdjęcia, bardziej o masę negatywnych opinii różnych osób które mają do czynienia z silnikami. Ale oczywiście można im dawać wiarę lub nie, kwestia indywidualna. Ja odczułem pozytywną różnicę po przejściu z Castrola na LM.

• Zasłużeni forumowicze
:D a ja przesiadlem sie z valvoline na castrola wlasnie, bo kiedy musialem zmienic olej valvo nie moglem dostac na juz a castrola tak i nie zauważyłem zadnej zmiany czy to w dzwieku czy w zużyciu. Troche zjadal valvo i troche zjada castrola :D

🙃🙃

BMW rekomenduje CASTROL, zaleca też wymianę co 30k km, co wg mnie i wielu innych jest lekką przesadą - wszystko to marketing, czyt. kłamstwo by zarobić.

Przy standardowej eksploatacji lejąc castrola i wymieniając go co 15k km powinno być ok, natomiast Ci którzy chcą zrobić dobrze dla auta lub gdy auto jest po sofcie, powinni zainteresować się olejami syntetycznymi, a nie hydrokrakowanymi.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Właśnie przypadkiem zobaczyłem na stronie valvoline ze wyszły nowe oleje synpower xtreme http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/synpower_xtreme

🙃🙃

Właśnie przypadkiem zobaczyłem na stronie valvoline ze wyszły nowe oleje synpower xtreme http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/synpower_xtreme

no wlasnie nie wiem czy to nowe oleje czy tylko nowe opakowanie, chyba tylko opakowania.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Jak najbardziej- masz nawet tak w instrukcji auta.

Przytaczam instrukcję:

Silniki benzynowe

- zalecany: BMW Longlife-01, BMW Longlife-01 FE lub BMW Longlife-04

- alternatywny: BMW Longlife-98 lub ACEA A3

Silniki diesela

- zalecany: BMW Longlife-04

- alternatywny: BMW Longlife-01, BMW Longlife-98 lub ACEA A3/B4

Tyle ze zmień po 15000km

Mozna uzywac oleju LL01 w europie. nie mozna uzywac olejow LL04 w stanach.

Bedzie pozostawial wiecej nagaru niz na przyklad LL04 low albo MID spas i skroci zywotnosc sond lambda i katalizatorow ale powinien w teori lepiej chronic silnik niz LL04 low saps przez wiekszy poziom siarki obecny miedzy innymi

kolega Bad_Boy na tyle mnie tym zainteresowal ze przy nastepnej wymianie oleju zaleje 0W40 new life Mobila i po 5000 KM wysle do testow olejowych jak w praktyce to sie ma versus wysokiej klasy olejowi LL04 low saps i czy roznica w ochronie jezeli jest po stronie LL01 jest na tyle zauwazalna aby byla interesujaca mimo wiekszego nagaru i skrocenia zywotnosci niektorych czesci..

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Kup 5l i 1 litr . Starczy i zostanie trochę na dolewkę za 7.000 km.

Olej jaki kupić to już Twój wybór aby spełniał normy dla tego silnika . :mrgreen:

Ja leję Castrol 5w40 .

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/

Generalnie lej co chcesz jak mowi Amsat, jezeli nie robisz 50K rocznie nie odczujesz roznicy, tylko nastepny wlasciciel, tylko wymieniaj olej co 10 KKM

tak dla sprecyzowania sa dwa castrole 5W40 : turbo diesel do czolgow i normalny do samochodow :mrgreen:

Moja La Bunia

DO E9x :