Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, załozyłem nowe koła do swojej e60 po wyjechaniu na miasto zapaliła sie ikonka z symbolem opony i wykrzyknikiem w srodku, jakiś komunikat o sprawdzeniu opon itp. Opony sprawdziłem, w jednej było mało wiatru, dopompowałem, wszystkie koła mają po 2.4bara a ikonka nadal się swieci i jest komunikat o oponie. O co z tym chodzi?

Moje koła to 19"

przód 8.5cala 235/35/19

tył 9.5cala 245/35/19

Opublikowano (edytowane)

O to chodzi że musisz zrobić ponownie adaptację ciśnienia w oponach w ustawieniach RPA w I-Drive na postoju. Komputer zapamięta nowe ustawienia i błąd przestanie się pojawiać. Jest to normalne kiedy zmieniasz rozmiar kół.

Choć mi ostatnio co wydaje się trochę dziwne przy zmianie kół zimowych 16" na 19" letnie błąd nie wyskoczył...

Edytowane przez skovroon
Opublikowano
a powiedz jak dokładnie zrobić te ustawienia? bez laptopa sobie poradze jak mi dokładnie opiszesz krok po kroku?
Opublikowano

Przy okazji Panowie - macie jakieś doświadczenie jak czuły jest ten układ? Tzn.jak duży musi być spadek ciśnienia w kole żeby wyskoczył komunikat? Dajmy na to jeśli mam 2,8 z tyłu to np przy 2,4 już wyskoczy, czy dopiero jak będzie np 0,9?

Rok temu po wymianie kół z 17 na 17 zaraz mi wyskoczyło, a teraz zmieniam i nic - czyżby coś nie działało? Błędów pod INPĄ nie ma.

MOREN - wciskasz pokrętło I-drive, wybierasz vehicle settings i wciskasz, potem w prawo aż dojdziesz do RPA, wciskasz i tam masz set tyre pressure, wciskasz to i potem przez kilka minut będziesz miał poniżej napis initialising... znaczy że się ustawia :)

Z tego co pamietam to jakos tak to wyglada.

Opublikowano

Kiedy nacisniesz "set tyre pressure" i jak pojawi sie "initializing" powinienes przejechac w tym czasie pare metrów.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Kiedy nacisniesz "set tyre pressure" i jak pojawi sie "initializing" powinienes przejechac w tym czasie pare metrów.

Pozdrawiam.

Dokładnie, najlepiej uruchom wtedy kiedy masz w planie conajmniej 10 minutową jazdę.

Opublikowano
Przy okazji Panowie - macie jakieś doświadczenie jak czuły jest ten układ? Tzn.jak duży musi być spadek ciśnienia w kole żeby wyskoczył komunikat? Dajmy na to jeśli mam 2,8 z tyłu to np przy 2,4 już wyskoczy, czy dopiero jak będzie np 0,9?

Rok temu po wymianie kół z 17 na 17 zaraz mi wyskoczyło, a teraz zmieniam i nic - czyżby coś nie działało? Błędów pod INPĄ nie ma.

system nie wykrywa spadku ciśnienia tylko wykrywa różnice w prędkości koła względem innych kół tzn. jak spada ciśnienie to koło robi się mniejsze i szybciej się kręci względem pozostałych - wtedy system komunikuje problem z oponą.

Widocznie po zmianie na letnie system nie wykrył dużych różnic w prędkości obrotowej kół względem siebie, jak masz dobre ciśnienia to zrób inicjacje i ciesz się jazdą. Ja inicjację zawsze uruchamiam jak wyjeżdżam z wulkanizacji po zmianie kół .