Skocz do zawartości

328i rozrusznik?

feel_x

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Drugi raz w przeciagu tygodnia po nocy auto nie chcialo zapalic. Wkladam kluczyk, przekrecam, kontrolki swieca ale nic sie nie dzieje. Zero reakcji, nie zagada nawet na moment. Slysze tylko taki lekki gwizd (jakby rozrusznik startowal ale nie lapal o kolo zamachowe). Wystarczy ze popcham go metr i nawet zimny po nocy z drugiego biegu zalapie. Pozniej juz odpala normalnie. Pierwszy raz zdarzylo sie to w zeszly piatek nad ranem, drugi raz dzis rano. Co jest grane? Edytowane przez feel_x

🙃🙃

domyślam się, ze akumulator naładowany?

Możliwe, że rozrusznik wymaga regeneracji...Ja swego czasu w e34 miałem podobny problem, że raz paliła ładnie raz nie mogła zakręcic, przyczyną była ułamana taka plastikowa łopatka w rozruszniku i zależnie jak się ułożyła raz blokowała rozrusznik a raz nie.

Z kolei w obecnej e39 podobne objawy i musiałem kilka rzeczy wymienic w rozruszniku(bendix, tuleje).

W razie czego zdecydowanie polecam regeneracje rozrusznika niż szukanie sprawnej używki.

pozdr

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

• Zasłużeni forumowicze
Masz na mysli ze rozrusznik kreci? Słychać taki gwizd delikatny jak przekrece kluczyk, domyslam sie ze to rozrusznik smiga. Dziwne ze w ciagu dnia pali normalnie. Narazie mialem to dwa razy i za kazdym razem po dosc wilgotnej nocy. Moze to byc cos z pradem? Ze elektromagnes nie dostaje i nie zalacza? Poruszalbym kablami nastepnym razem ale nie wiem gdzie jest rozrusznik dokladnie w m52 :mrgreen: bo z gory nie widze go :roll:

🙃🙃

bendix do wymiany

kręci ale nie zazębia więc nie ma potrzeby regeneracji całego rozrusznika

koszt z robocizną ok 200-250zł troche dużo rozkręcania żeby ktoś to taniej robił

bardzo możliwe, ze bendix do wymiany, ale jak już go będziesz miał na wierzchu to daj do sprawdzenia.

Mnie gośc rozkręcił na miejscu, powiedział co wymaga wymiany i mniej więcej cenę.

w sumie kosztowało mnie to 170zł.

Dodam, że sam wyjmowałem i wkładałem rozrusznik.

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">