Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy swiruje mi predkosciomiez. raz dziala mormalnie, raz skacze sobie. raz nie działa wogule. jak juz przestanie działac i jakis dołek na drodze sie trafi do zatrybi na chwile i spowrotem nic. wszystko inne w zegarach dziala. ostatnio mi sie 2 razy sam zrobił test i pisałem tez inny temat ze mam faze ze wspomaganiema z Servotronic. raz było lekko raz ciezko krecic. teraz jak licznik mi przestaje dzialac to całyt czas jest leciutko jak zatrybi to chyba robi sie znowu to samo raz cieżko raz lekko. pytanie dotyczy tego co to z tym predkosciomiezem sie dzieje? i czy Servotronic jest jakos do predkosciomieza podpiete i dlatego jak nie dziala predkosciomiez to i Servotronic nie dziala? a wogule czy da sie Servotronic wyłaczyc?? zeby bylo caly czas lekko? mam powazna kontuzje nadgarstka i wygodniej mi jak sie leciutko kreci. :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Posprawdzaj wtyczki zegarów, może się coś poluzowało i raz łączy, a raz nie.

Servotronic działa w zależności od prędkości auta, przy niższych prędkościach kierą kręcisz leciutko, a przy wyższych układ się "usztywnia" i kręcenie jest cięższe.

Całkiem możliwe, że servotronic może brać sygnał z tej samej wiązki co wskazówka prędkościomierza i jeżeli coś tam masz nie tak, np. nie styka to wariuje Ci i prędkościomierz i servotronic.

pzdr

yaz

Opublikowano
tez tak myślałem. ale kolego YAZ czy servotronic da sie wyłączyć? lecąc od pompy po wężach po drodze do przekładni kierowniczej jest jeszcze jakieś urządzenie na lewym dzwonie amorka tam jest kilka kabelków podłaczone czy to jest servotronic?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
..ale kolego YAZ czy servotronic da sie wyłączyć? ...

Ja napewno spróbowałbym odpiąć moduł sterujący servotronica. Nieduża puszka, do której dochodzą dwie, najczęściej żółte wtyczki. Nie wiem jak jest w r6, ale w v8 moduł ten znajduje się za maskownicą głośnika we wnęce na nogi kierowcy.

W TYM temacie jest link do zdjęcia takiego modułu i jego umiejscowienia.

pzdr

yaz

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

ja miałem tak z moim licznikiem,

wystarczyło,że przejechałem po małej nierówności i mi się wyłączał cały ,ale podświetlenie zegarów się paliło

kombinowałem i popytałem i okazało się,że licznik zakończył swoją żywotność :cry2:

kupiłem używany z e32 730 (koszt 30 zł) i pasuje :P

jest ok :cool2:

Opublikowano
sprawdź wtyk w dyfrze

Dokładnie, u mnie były przerwane kable przy samej wtyczce

Pozdrawiam
Opublikowano

Okazało sie ze czujnik i kable sa ok. wiec posprawdzałem przewody i też było ok. rozebrałem zegary i wydłubałem sal silniczek od prędkościomierza i przyczyna sie znalazła. zimny lut był na obudowie i nie kontaktował - cewki. bez problemu da się to rozebrać i potem poskładać. zdjecie przedstawia owy silniczek od dołu widac dokładnie ten lut. zeby rozebrać zegaty trzeba je wyjąć. 2 srubki u dury zegarów i kierke trzeba zdjąć i zegary na wieszchu. z tyłu zegarów dobże oznaczone pokretła (czarne) od tylnej obudowy. obudowa powinna zejść razem z płytka. potem odkrecamy 6 wkretów w nastepnej obudowie i zdejmujemy zegary od szybki. w tablicy predkosciomeirza jest bolec na którym sie zatrzymuje wskazówka w pozycji zerowej. wyciągamy ten bolec. płaskim srubokretem podważamy wskazówke i tez nam zejdzie teraz dookoła są 4 zatrzaski trzymaja całe zegary i sa widoczne w szybcze od podswietlenia prędkościomierza. jak juz wydłubiecie całość to odkleić trzeba tarcze od tej szybki i pod nia sa 2 śrubki przymajace silniczek. (wskazówki nie trzeba sciągac i bolca jesli nie ma sie zamiaru odkrecac silniczka i tylko sie ten lut poprawia) ja zdjołem wszystko bo nie byłem pewien innych lutów poprawiłem wszystkie i wszystko gra. poskładac nie jest trudno wszystko w odwrotnej kolejnosci. przy zakładaniu wskazówki silniczek sie sam ustawi w pozycji zerowej wiec wskazówke sie zakłada minimalnie poniżej miejsca na ten bolec.

http://ifotos.pl/zobacz/201204182_rehqxxe.jpg/