Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie podepnę się pod temat , u mnie to samo taki sam silnik zapala się Check, auto niestety zgazowane inpa wywaliła błędy 202 203 227 228 i 191 z tego co wiem wszystkie dotyczą sond , nie chce mi się wierzyć że padły wszystkie tym bardziej że raportują błędy , sondy na wolnych obrotach nie falują tylko stoją po przygazówce lub ponownym uruchomieniu silnika zaczynają prawidłowo pracować. Autem teraz często telepie na wolnych obrotach tak jak by nie pracował na wszystkich garach, świece wymieniane 6000 tyś temu do tej pory wszytko było idealnie, nie wiem czy sprawa dotyczy instalacji gazowej czy może coś innego będę wdzięczny za pomoc od czego zacząć??
Opublikowano

wasze problemy pochodza od niewlasciwego ustawienia gazu

skasujcie adaptacje w inpa i na benzynie powinno byc ok, wtedy jedzcie ustawic gaz do kogos kto sie na tym zna

Opublikowano
u mnie sądy leżały, jak był słaby akumulator ....
Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu ;)
Opublikowano
wasze problemy pochodza od niewlasciwego ustawienia gazu

skasujcie adaptacje w inpa i na benzynie powinno byc ok, wtedy jedzcie ustawic gaz do kogos kto sie na tym zna

myślę że nie bo to samo dzieje mi się na benzynie

Opublikowano
a kasowales adaptacje lub jezdziles na benzynie kilka godzin? , bo adaptacje nie zmieniaja sie w minute(dlugoterminowe przynajmniej;)
Opublikowano

Ja bym wrocil do warsztatu gdzie zalozyli mi ten gaz i kazal im poprawiac. Nie dotykalbym akumulatora ani niczego innego. To oni spaprali sprawe i niech naprawiaja. Panowie, kazda interwencja od strony mechanika jest na jego wlasne ryzyko i to jego odpowiedzialnosc, bo robote zrobic dobrze. Zalozyl gaz a schrzanil ustawienia i komputer teraz wariuje to mniej niz polowa roboty. Wole placic wiecej i jezdzic na benzynie niz ladowac kase w instalacje gazowa i borykac sie z problemami elektroniki.

A tak przy okazji, po co kupic bmw maja zamiar oszczedzac na paliwie? Przeciez instalacja kosztuje, jej serwis tak samo... no i wiadomo po paru latach co sie dzieje z silnikiem i innymi podzespolami... z tego co powiem to nawet w polsce nie ma zadnych norm odnosnie zanieczyszczenia w gazie. Sprawy inaczej sie maja z dieslem i benzyna. Ja bym nie ryzykowal... naukowcy z bawarii to nie Pan Zbyszek i Marian by mogli tak po prostu ingerowac sie w elektronike pokladowa....

Opublikowano

A tak przy okazji, po co kupic bmw maja zamiar oszczedzac na paliwie? Przeciez instalacja kosztuje, jej serwis tak samo... no i wiadomo po paru latach co sie dzieje z silnikiem i innymi podzespolami... z tego co powiem to nawet w polsce nie ma zadnych norm odnosnie zanieczyszczenia w gazie. Sprawy inaczej sie maja z dieslem i benzyna. Ja bym nie ryzykowal... naukowcy z bawarii to nie Pan Zbyszek i Marian by mogli tak po prostu ingerowac sie w elektronike pokladowa....

To,że instalacja gazowa kosztuje to wiadomo ale np. w moim przypadku koszt instalacji gazowej zwrócił się po pół roku i teraz zaczyna na siebie zarabiac.Co do serwisu instalacji LPG to jakie koszta 70-100 zł to nie dużo.A jeżeli chodzi o zanieczyszczenie gazu to LPG jak i CNG musi spełniac odpowiednie normy i też jest kontrolowany tak jak benzyna i diesel.

Bez "Pana Zbyszka i Pana Mariana" BMW też ulega awarią.

Opublikowano
a kasowales adaptacje lub jezdziles na benzynie kilka godzin? , bo adaptacje nie zmieniaja sie w minute(dlugoterminowe przynajmniej;)

dziś skasuję i pojeżdżę troszkę na samej benzynce zobaczymy

Opublikowano

Kolego to jest każdego indywidualna sprawa na czym jeździ. Równie dobrze może Ty lejesz opał do swojego TDS'a i też coś tam zaoszczędzisz...Moja instalka zwraca się już trzeci raz i ŻADNEGO problemu z nią jeszcze nie miałem, nawet najmniejszego. Dobre graty, porządny montaż i dbałość się odwdzięczają. Nie wspominam o ekologii, bo to mnie akurat mało interesuje, ale fakt, że płacę 50% ceny Pb za litr LPG pozwala mi czuć ulgę na stacji. Nie wiem w czym to komuś może przeszkadzać.

Kolego Rafir, nie wiem skąd jesteś, ale hawranek jest z Wawy, więc polecam wizytę u Nikodema, koleżka ogarnie Twoje auto na max. Znajdziesz kontakt do gościa na lpg forum. Nie ma prawa żaden check wyskakiwać przy prawidłowym montażu instalki. Żadne falowanie obrotów, przerywanie itp...

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano
Potwierdzam: Błąd przekroczonej adaptacji sondy lambda spowodowany jest niewłaściwie działającą instalacją LPG. Najprawdopodobniej wystarczy regulacja (obserwując korekty). Mogą też być źle dobrane komponenty i błędy w samym montażu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
m złoty instalacja u hawranka była montowana u Nowotczynskiego na dobrych podzespołach na forum lpg nikt zle o nim nie pisał pewnie wiesz o kim mówie bo ty tez na tym forum jestes fakt faktem ze zrobił to szybko 1 dzien ale nie wiem czy moze to miec jakies znaczenie najlepsze jest to ze u mnie po podłczeniu inpy sa takie same wartosci z tym ze auto bez gazu i u mnie nie swieci check
Opublikowano
z komputerem podkladowym jest tak: jesli jakis blad wyskoczy to trzeba naprawic i skasowac pozniej bledy. jesli blad wyskoczyl jak jechales na gazie to ci nie skasuje sie automatycznie jak przelaczysz na benzyne. komputer jest po to by pomoc w znalezieniu usterki. Mimo wszystko, ja bym wrocil do tego zakladu i kazal tym sie zajac.
Opublikowano

blad 223 to Oxygen sensor post-cat (Bank 1),switching time slow

Czyil tego nie zobaczysz zdaje sie w inpa i wygladac to moze podobnie na obrazku co pokazales. 2ga sprawa nie sprawdzales chyba w pelnym zakresie obrotow/obciazen

Jesli po skasowaniu checka i adapatcji na benzynie znow wyskakuje to moze cos jest nie tak z ta sonda - jesli to prawda(kasowanie i znow check) to zamien sondy za katem dla drugiego banku blad bedzie 224

kolego alexandersalamin skad wiesz jak jest z komputerem? - akurat dokladnie moze byc tak ze check zgasnie sam po ponownym uruchomieniu

Opublikowano
kurde, wywołaliście wilka z lasu, albo efekt placebo. Przełączyłem na benzyne, i check się ze mną przywitał. Dajcie znać jak rozwiążecie problem.
Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No to Panowie witam ponownie po jeździe na samej benie wszystko tak jak by wróciło do normy pojechałem na regulację instalki i przez kilkaset km było ok teraz pojawił się inny problem auto przy ostrym hamowaniu co jakiś czas gaśnie i to mnie już chyba wykończyło Inpa nie pokazuje żadnych błędów obroty lekko falują a przy ostrym hamowaniu spadają prawie do zera nie wiem czy ta przypadłość może mieć związek z automatyczną skrzynią boję się że się wysypuje i nie redukuje w dół ,tak samo jest na benie jak i lpg jeżeli ktoś tak już miel proszę o wskazówki od czego zacząć eliminację.
Opublikowano
No to Panowie witam ponownie po jeździe na samej benie wszystko tak jak by wróciło do normy pojechałem na regulację instalki i przez kilkaset km było ok teraz pojawił się inny problem auto przy ostrym hamowaniu co jakiś czas gaśnie i to mnie już chyba wykończyło Inpa nie pokazuje żadnych błędów obroty lekko falują a przy ostrym hamowaniu spadają prawie do zera nie wiem czy ta przypadłość może mieć związek z automatyczną skrzynią boję się że się wysypuje i nie redukuje w dół ,tak samo jest na benie jak i lpg jeżeli ktoś tak już miel proszę o wskazówki od czego zacząć eliminację.

Ja bym sprawdził przewody podciśnienia od pompy hamulcowej.