Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów. Potrzebuję waszej pomocy.Mam problem z moją E39 530d 2003r. Zależnie od tego ile danego dnia jeżdżę akumulator rozładowuje mi się przez 1 albo najwyżej 2 noce. Akumulator badany kilka razy- 96% sprawności. Alternator sprawny, ładuje, diody dobre. Kolega z zaprzyjażnionego warsztatu sprawdza co się da i nie może namierzyć winowajcy. Jest "lewy" pobór prądu ok 2,2 Ampera. Sprawdził centralny zamek we wszystkich drzwiach i klapie bagażnika (kombi), alarm - wszystko OK.

Możę ktoś z Was miał podobne doświadczenia i coś podpowie. Komu ewentualnie w Szczecinie lub okolicach można powierzyć ten problem licząc na to, że potraktuje to jak wyzwanie i nie odpuści aż znajdzie.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Virus63

Opublikowano
sprawdź rezystor nawiewu ,czyli pospolitego jeża w 99 przypadkach to to ,sam przerabiałem 2 aku kupiłem .na darmo a to właśnie było to ,poszukaj na forum dużo o tym pisza ,samemu można wymienic w ciągu 10 minut nie warto jeździć do magików .pozdrawiam wszystkich
Opublikowano
Ten rezystor to może być dobry trop, bo teraz uswiadomiłeś mi, że ostatnio nawiew włączał się nawet czasami po wyjęciu kluczyka albo wiał jak szalony a świeciły się tylko 3 kosteczki na wyświetlaczu siły nawiewu. Jutro dam Ci znać czy jestem twoim fanem :D
Opublikowano

Zrob tak -podepnij miernik,otworz drzwi pasazera i zarygluj zamek(tak jakby drzwi byly zamkniete),tak samo w klapie bagaznika(musi byc otwarta bys mial dostep do miernika.).Nastepnie "zamknij" auto pilotem.Odczekaj ok.15 min az system "usnie" i wtedy z rozpiska w rece wyciagaj po kolei bezpieczniki obserwujac wskazania miernika.

Jesli po wyjeciu ktoregos z bezpiecznikow pobor spadnie,bedziesz wiedzial co kradnie prad w Twoim aucie.

Metoda prosta jednak skuteczna.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Jak rozwiążę zagadkę to dam znać, jak będą inne pomysły co to może być to będą również mile widziane.Pozdrawiam
Opublikowano

OK Kruk, poprawię się :D

Niestety okazało się, że "jeż" ( rezystor dmuchawy)to nie jest to, bo po odpięciu jeża nadal coś kradnie 2 Ampery. Proszę o inne pomysły, może ktoś miał podobny przypadek i to będzoe to "coś"

Z góry dzięki.

Ja powiem krótko,ja zmieniłem tytuł tematu twojego postu.Raz napiszesz jeszcze kruk a poprawie twoją osobowość. To jest Mopderator który dla nas wszystkich trzyma piecze nad błędami i nie stosowaniem się do regulaminu.[/color] .Robimy śmietnik z forum które jest wizytówką marki BMW w całej UE.Dla co nie których to jest magia --porządek.POzostawiam reszte kol Kruk -jak to nazwałeś autorze. :nienie:

Opublikowano
Robimy śmietnik z forum które jest wizytówką marki BMW w całej UE.

Ba, na calym swiecie, a moze i wszechswiecie. Galaktyki sledza watki forum :mrgreen:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
a po wyciągnieciu kluczyka zauważyłeś że chodzi jeszcze wentylator albo jakie słychać dzwięki coś jak by silniczka małego dochodzą z okolić kratek nawiewu albo panelu klimy?
Opublikowano

spr bezpieczniki

wyjmij 4 i 11 i zmierz pobór a potem tylko 4 i tylko 11

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

Opublikowano
Zdarza się od czasu do czasu niekontrolowana praca nawiewu, np dmucha mocniej niż to wynika z nastawionej siły nadmuchu albo tak jak pytasz kol. pulanski że po wyjęciu kluczyka jeszcze chwilę chodzi nawiew, ale dziś w warsztacie odpieli jeża a nadal kradzież prądu ok 2A jest
Opublikowano

jak to mierzyli ?

przy zamkniętych drzwiach i wyjetych kluczykach i po około 5 minut po tym jak kluczyki wyciagnałeś ze stacyjki ??????????

bo to jest ważne

Opublikowano

witam.

zeby znalezc ten lewy pobor pradu musisz zaczac od tych urzadzen ktore maja bezpieczniki.

podlacz miernik do instalacji

druga osoba niech wsiadzi do auta i po kolei wyjmie bezpieczniki. ty obserwuj wskazanie miernika

jak nic tak nie znajdziesz tzn ze winowajca nie ma bezpiecznika. to moze byc np rozrusznik. Pamietaj, ze pod maska masz kilka bezpiecznikow (od swiec zarowych, od abs...itd)...

jak w ten sposob nic nie znajdziesz to radzilbym juz nie grzybac. dalsze poszukiwania zostaw dla specjalisty. byc moze jest zwarcie w kablach z aku do samych bezpiecznikow :roll: ale zeby kazdy przewod sprawdzic musisz rozmontowac pol samochodu... czasochlonne.. spec powinien miec bardziej rozbudowane przyrzady ktore mu utawia robote. Ja bym radzil pojechal do kogos kto robi e39 albo przynajmniej bmw. taki jest bardziej zorientowany jak sie zabrac za robote... pozdrawiam

Opublikowano

Ja miałem problem z prądem, około 5-10 minut po ZABLOKOWANIU samochodu odpalała się dmuchawa. Winny był zapchany klimatronik, bo po rozbiórce problem zaginął całkowicie.

Szukałem również problemów z jeżem, ale podmiana odrzuciła ten trop.

Moje objawy to był tylko odpalany sam z siebie nawiew dopiero po zablokowaniu samochodu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich

Niestety, mój problem z rozładowaniem aku nadal trwa. Samochód jest od 2 tyg. w warsztacie specjalizującym się w BMW w Szczecinie, był trop, że czytnik płyt do navi, ale okazało się, że nie to.Jestem już mocno zdesperowany, bo to już trwa 1.5 m-ca.Podejrzewam, że ciężko jest znależć speca, który ma ochotę poświęcić temu wystarczająco dużo czasu,bo można w tym samym czasie zarabiać na naprawych prostych , łatwych i przyjemnych.Może ktoś się zgłosi na ochotnika ( mam na myśli warsztat ) który się podejmie i nie popuści aż znajdzie usterkę? Jak już się żle sypia z powodu samochodu to nie jest dobrze :-(

Pozdrawiam

• 3 lata później...