Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie Kolegów.

Moje poszukiwania nadal nie przyniosły rezultatów. W między czasie oglądałem Audi, Passata nawet Alfa romeo ( ta była najpiękniejsza ) ale nic nie kupiłem.

Natomiast dziś do zaprezentowania mam to:

http://moto.allegro.pl/bmw-e46-touring-kombi-gaz-sekwencja-jedyna-skora-i2173028050.html

Ogłoszenie było już w okolicach początku stycznia za 20.600

Poprosiłem już o Vin i czekam.

Ale mam parę pytań do znawców tematu. Mianowicie AUTOMAT.

Co możecie o nim powiedzieć? Czy to PEWNE kłopoty w aucie które ma 12 lat?

- czy obecność automatu może wróżyć dobrą kondycje elementów przeniesienia napędu?

- i pytanie, którym obnażę całkowicie swoją zieleń w temacie AUTOMATÓW. Jak wygląda exploatacja? Wymiana sprzęgła ? oleju? sterowników? czujników?

Próbowałem, przyznaje, że trochę na szybko poszukać informacji użytkowych, ale jak zwykle wszędzie batalia na temat spalania i kłócenie się o pól litra ma 100km :) Bez urazy kogokolwiek :)

I na koniec: Polecacie egzemplarz? jak ta cena wg was?

I pytanie -czy wie ktoś gdzie w Ostródzie można się podpiąć ? Może nie ma sensu ?

Pozdr

Pozdrawiam Wszystkich Miłośników Marki !
Opublikowano
Z tego co pamiętam, można sprawdzić jaki przebieg auto miało w czasie wyjazdu ze Szwecji, tylko niestety nie wiem gdzie to się sprawdza...
Opublikowano

zobacz czy nie chcesz takiej WBAAR11041JL86431

zrobiona skrzynia silnik głowica gniazda ceramiczne obsadzone nie wypalą sie układ chłodzenia nowy ,

nowy gaz Brc

silnik był robiony tak jak pisałem na forum a koniec konca okazało sie ze uklad cisnieniowy pekła rurka odpowietrzenia skrzyni korbowej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

przebieg duży co dobrze nie wróży.

zależy jak był serwisowany.

weź VIN na początek zobaczymy czy taka z taśmy zjechała.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zobacz czy nie chcesz takiej WBAAR11041JL86431

co to za VIN od tej z Ostródy?

Opublikowano

VIN nadal do mnie nie dotarł.. Mimo obietnic.

Dzięki za wskazówki.

Może to nie odpowiedni dział, ale nie robiąc śmietnika - pociągnę tutaj; ktoś mógłby się do tego odnieść jeszcze?

- czy obecność automatu może wróżyć dobrą kondycje elementów przeniesienia napędu?

- i pytanie, którym obnażę całkowicie swoją zieleń w temacie AUTOMATÓW. Jak wygląda exploatacja? Wymiana sprzęgła ? oleju? sterowników? czujników?

Próbowałem, przyznaje, że trochę na szybko poszukać informacji użytkowych, ale jak zwykle wszędzie batalia na temat spalania i kłócenie się o pól litra ma 100km :) Bez urazy kogokolwiek :)

Opublikowano
To VIN już raczej nie dotrze. Mogłoby się wszystko wydać :mrgreen:
mam już, zaraz zdekoduję.
Opublikowano
Ale mam parę pytań do znawców tematu. Mianowicie AUTOMAT.

- i pytanie, którym obnażę całkowicie swoją zieleń w temacie AUTOMATÓW. Jak wygląda exploatacja? Wymiana sprzęgła ? oleju? sterowników? czujników

Podejrzewam, że do tej pory przebijałeś się przez dziesiątki (jeśli nie setki) stron poszukiwań auta koniecznie z manualem i czarnego PR-u wymierzonego w automaty. Wsadź te informacje w buty i po prostu przejedź się BMW E46 z automatyczną skrzynią biegów. Nie rozczarujesz się. Chyba że auto ma ci służyć do driftu, a ręczne zmienianie biegów wywołuje u ciebie dziwnie przyjemne doznania w okolicach lędźwi.

Klasycznego sprzęgła w takiej skrzyni nie ma. Jest sprzęgło hydrokinetyczne zwane też konwerterem. W skrzyni wymienia się olej, ale kiedy to dowiesz się z instrukcji serwisowej konkretnego modelu przekładni (w przybliżeniu 60-100 tysięcy km). Jazda z automatem wymaga też zmiany pewnych przyzwyczajeń (nie opłaca się np. palić gumy, a i wykopywanie się z błota/śniegu może się odbić czkawką na elementach skrzynki). Kosztowny jest też remont tego pudła (choć niewiele osób pamięta, że remont manuala też do tanich nie należy) i cenowo zbliża się niekiedy do wartości całego pojazdu. Prościej i taniej kupić używaną skrzynię.

A poza tym to pełna wygoda, kultura pracy, znacznie lepsze osiągi w rzeczywistym świecie, plus możliwość sekwencyjnej zmiany biegów. Ja bym się na manuala nie zamienił.

Opublikowano
masz zdjecia
Dzięki, odpisałem

Podejrzewam, że do tej pory przebijałeś się przez dziesiątki (jeśli nie setki) stron poszukiwań auta koniecznie z manualem i czarnego PR-u wymierzonego w automaty. Wsadź te informacje w buty i po prostu przejedź się BMW E46 z automatyczną skrzynią biegów. Nie rozczarujesz się. Chyba że auto ma ci służyć do driftu, a ręczne zmienianie biegów wywołuje u ciebie dziwnie przyjemne doznania w okolicach lędźwi.

Klasycznego sprzęgła w takiej skrzyni nie ma. Jest sprzęgło hydrokinetyczne zwane też konwerterem. W skrzyni wymienia się olej, ale kiedy to dowiesz się z instrukcji serwisowej konkretnego modelu przekładni (w przybliżeniu 60-100 tysięcy km). Jazda z automatem wymaga też zmiany pewnych przyzwyczajeń (nie opłaca się np. palić gumy, a i wykopywanie się z błota/śniegu może się odbić czkawką na elementach skrzynki). Kosztowny jest też remont tego pudła (choć niewiele osób pamięta, że remont manuala też do tanich nie należy) i cenowo zbliża się niekiedy do wartości całego pojazdu. Prościej i taniej kupić używaną skrzynię.

A poza tym to pełna wygoda, kultura pracy, znacznie lepsze osiągi w rzeczywistym świecie, plus możliwość sekwencyjnej zmiany biegów. Ja bym się na manuala nie zamienił.

Owszem, o Automacie wiele nie doczytałem ( w E46 )

Ogólnie zalety podróżowania są mi dobrze znane. Nawet w Mercedesie sprinterze miałem okazję taką testować i bajka. Jednak w aucie, który ma mi służyć prywatnie chciałbym uniknąć problemów z obsługą. Na szczęście mnie uspokoiłeś.

Oczywiście nie interesuje mnie latanie bokiem, co nie znaczy, że nie wolę tylnego napędu. To jest po prostu inna definicja komfortu dla mnie.

Dzięki za odpowiedź.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i co z tym VINem?

Opublikowano
no właśnie zalega w dziale z VINami - może nie ma takiego i nikt go mi nie rozkoduje :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyposażenie

Składanie Dane pojazdu

Art.

Wartość

Numer podwozia WBAAR510X0EJ51319

Kod typu AR51

Typ 328I (EUR)

Typoszereg E E46 (3)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji TOUR

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik M52/TU

Pojemność skokowa 2.80

Moc 142

Napęd HECK

Skrzynia biegów AUT

Kolor COSMOSSCHWARZ METALLIC (303)

Tapicerka STANDARDLEDER/SCHWARZ (N6SW)

Data prod. 2000-04-28

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S205A AUTOMATIC TRANSMISSION Automatyczna skrzynia biegów

S255A SPORTS LEATHER STEERING WHEEL Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S290A LT/ALY WHEELS STAR SPOKE 44 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 44

S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu

S403A GLAS ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S423A FLOOR MATS, VELOUR Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-D Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S481A SPORT SEATS F DRIVER/FRONT PASSENGER Fotel sportowy

S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S521A RAIN SENSOR Czujnik deszczu

S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna

S662A RADIO BMW BUSINESS CD Radio BMW Business CD

S674A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM HARMAN KARDON System HiFi Harman Kardon

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S760A INDIVIDUAL HIGH-GLOSS SATIN CHROME Wysoki połysk Shadow-Line

S775A INDIVIDUAL ROOF-LINING ANTHRACITE Podsufitka antracyt

S785A WHITE DIRECTION INDICATOR LIGHTS Lampy kierunkowskazów białe

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy

S863A EUROPE/DEALER DIRECTORY Spis dealerów, Europa

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi, jęz. niemiecki

S915A BODY SKIN CONSERVATION, DELETION Brak konserwacji pokrycia zewn.

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S411A WINDOW LIFTS, ELECTRIC Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S473A ARMREST, FRONT Podłokietnik przedni

S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa

S548A SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING Licznik kilometrów

S550A ON-BOARD COMPUTER Komputer pokładowy

S832A BATTERY IN LUGGAGE COMPARTMENT akumulator w bagażniku

Opublikowano

A no dzięki.

szyberdach? to możliwe, ze jest błąd w VINie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie żartuj :mrgreen:

nie pierwszy taki przypadek.

przeszczepiany pewnie z innego.

ciekawe co na to sprzedający?

zapytaj go gdzie lufcik w dachu się :D podział

Opublikowano

ale przecież na tym ost zdjęciu widać zarysy szyberdachu mimo iż zdjęcie fatalne,

chyba że ja linki pomyliłem :)

wwo_j
Opublikowano
nie żartuj :mrgreen:

nie pierwszy taki przypadek.

przeszczepiany pewnie z innego.

ciekawe co na to sprzedający?

zapytaj go gdzie lufcik w dachu się :D podział

Ja myślę, żę to i tak zajebista okazja!! DWA auta w cenie JEDNEGO :D

ale przecież na tym ost zdjęciu widać zarysy szyberdachu mimo iż zdjęcie fatalne,

chyba że ja linki pomyliłem :)

Też mam takie wrażenie. Zdjęcia robione pralką chyba :)

Wysłałem już prośbę o przeprowadzenie testu na obecność szyberdachu. Czekam na odpowiedź :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja raz widzę raz nie :mrgreen:

kurde tragedia te fotki.

Opublikowano

jw , wg mnie na 100% jest :)

a zdjęcie faktycznie pewnie pralką "krecone" z prędkości 700 obr/min :)

Ogólnie to, zastanawia mnie, jak można próbować sprzedać auto i wrzucać zdjecia takie że jedyne co widać to piksele, mgłę, bądź tzw pseudo 'nocne sesje" gdzie jedynym widokiem są zapalone światła, no pytam jak?! :mad2:

wwo_j
Opublikowano
szyber jest :cool2:

A skąd wiesz?

Panowie, może mam już obsesje - bo kilka ładnych sztuk mi uciekło w ostatnim czasie. Byłem za wolny. Ale zastanawia mnie, że ona jeszcze stoi - tzn juz ponad tydzień. Tzn, że coś z nią nie tak? :)