Skocz do zawartości

[52*]Opony 225/60/15-jakie sugerujecie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przed sezonem letnim powoli przychodzi czas na zmianę opon. Jednak moje letnie continentale ContiPremiumContact 2 już widzą znacznik.

Jakie opony wybrać. Nie chciałbym jakiegoś chłamu zakładać i w ostateczności tez Continentale biore pod uwage ale to koszt ponad 500 zł za sztuke - wymieniam 4 sztuki. I tu pytanie czy warto tyle płacić za te opony? Może jakieś inne. Macie jakies doświadczenia w tym temacie?

Felgi oryginalne - opony 225/60/15.

Prosze o opinie.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Cena ktora podales niestety jest jak najbardziej realna... Ja szkam zimowek w takim rozmiarze i jest kicha, jak cos jest markowe i tansze to ma 10 lat :mad2: Conti polece Ci z czystym sumieniem. Czesto mozna je znalezc za dobra kase a jakosc bardzo fajna. Osobiscie ponizej fuldy bym nie schodzil.

Tu masz filtr na allegro, nie bralbym starszych niz 3 lata- jeszcze zalezy jak szybko je zuzyjesz.

http://allegro.pl/listing.php/showcat/60,225,nie?a_enum%5B344%5D=128&a_enum%5B345%5D=12&a_enum%5B11323%5D=1&a_enum%5B11343%5D=2&buy=4&change_view=1&id=99207&listing_interval=7&listing_sel=2&order=p

Tu fajny bridgeston bardzo tanio- pytanie co znaczy "starszy rocznik" w opisie aukcji

http://allegro.pl/225-60-r15-bridgestone-turanza-er-30-96w-i2188406397.html

Tu fulda, mialem w trojce i nie zachwycaly ale trudno bylo im cos konkretnego zarzucic.

http://www.opony.com/parametry-opony/fulda-carat-progresso-225-60r15-96-v

Toyo, zawsze dobrze mi sie ta firma kojarzyla a cena tez do zniesienia

http://www.opony.com/parametry-opony/toyo-proxes-cf-1-225-60r15-96-w-zr

Generalnie opony letnie kupuj na poczatku sezonu zimowego- sa tansze. Ja powoli biore sie za szukanie zimowek. Aha, mozesz pokusic sie o 205/65r15, sa tansze a producent takie dopuszcza.

Opublikowano
Przy tym rozmiarze co podajesz można pozwolić sobie na marki z niższej półki.Według mnie nie warto brać używek.Ja cały sezon letni przejechałem na nowych-barum bravuris2. 225/60R15 i jestem mile zaskoczony.Są w miarę ciche i dobrze się sprawują na mokrym.Gdybyś szukał większych rozmiarów to już trzeba szukać wśród czołówki producentów opon.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

temat opon przerabiałem w zeszłym roku.

Nie chciałem płacić po 700 pln za pirelli, więc zdecydowałem się na oponki Uniroyal.

Na lato mam 225/55/16 a po sezonie letnim kupiłem Unirojalki również na zimę.

Jestem bardzo zadowolony.

Letnie oponki są niesłychanie ciche, naprawdę byłem zszokowany na początku,

poza tym, bardzo dobrze trzymają na mokrej nawierzchni (model Rainsport 2).

Niektórzy twierdzą że są miękkie, wystarczy je mocniej napompować (w granicach wytrzymałości oczywiście) i jest bajka.

poza tym fajnie wyglądają (jodełka)

Osobiście polecam, jak się robi 10 - 15 tys. w roku , myślę że spokojnie starczą na 5 lat.

Mierzyłem bieżnik po sezonie,ok 1,2 mm zjechały po 10 tys. a mają id nowości ok 8,5 mm głębokości - dla mnie ok za tą cenę,

Wybór oczywiście należy do Ciebie,

pozdrawiam

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja w zeszłym roku płaciłem coś ok 430 pln za sztuke.

Ale to były 16'' - piętnastocalówki będą tańsze.

Samochodem głównie poruszają się 2 max 4 osoby, więc ciśnienie w oponach powinno być z przodu 2,1 a z tyłu 2,4.

Przy dużym obciążeniu pojazdu dopuszczalne jest 2,4 z przodu i 2,9 z tyłu.

Więc ja pompowałem 2,3 z przodu i 2,6 z tyłu przy niedużym obciążeniu.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
Ja na lato kupowalem ContiSportContact 3 235/45R17 z ContiSeal za 400zl szt za bierzacy rocznik. Teraz szukam zimowek w rozmiarze 225/60R15 i cena jest wrecz sporo wyzsza :duh: Spodziewalem sie ze dostane zimowke za 300 a tu okazuje sie ze nie ma tak dobrze.

Jak zimówki R15 to 205/65 będą optymalne na nasze drogi.

Opublikowano
Tez sie do tego pryzmierzalem, na dobra sprawe moznaby pomyslec o 195/65R15 bo to tylko centymetr mniej od tego co zaleca fabryka, czyli jeszcze w granicach zdrowego rozsadku. Cena 195 jest juz na bardzo przyjemnym poziomie- za 260 kupie sobie Conti bez proszenia. Z drugiej strony mam obecnie Conti ktore powinienem wyslac do trzeciej klasy :P do punktu kontrolnego jeszcze nie dotarly, ale jak na zimowke to jest juz kiepska glebokosc bieznika. Jak je wymienilem i byla temp ok 10 stopni i lekko mokra nawierzchnia to kontrola trakcji wlaczala sie jeszcze na 3 biegu... Szerokosc 225... Na codzien nie jezdze jakos ostro, ale zdaza sie przycisnac albo zwyczajnie szybko pogonic na trasie. Zima to nie tylko kopny snieg, dla mnie to przedewszystkim szybka czysta trasa a tam lepiej miec szerszy kapec.
Opublikowano
ja CI mogę polecić RIKEN znajomy mi polecił i się okazuje ze są bardzo dobre cicho jeżdżą dobrze trzymają na mokrym co do trwałości to nie wiem bo dopiero założyłem ale cena jest dobra
Opublikowano
niema co przesadzać bo e39 to kawał budy

no więc właśnie kolego nie przesadzaj, ja na takiej rozmiarówce śmigam już czwartą zimę i nigdy żadnych problemów nie było, czy to z trakcją lub też z wytrzymałością

i na 195/65 bardzo głupio wygląda

chyba za bardzo przejmujesz Się detalami, przecież nikt nie zagląda ci co chwilę pod auto w celu sprawdzenia rozmiaru opon

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
niema co przesadzać bo e39 to kawał budy

no więc właśnie kolego nie przesadzaj, ja na takiej rozmiarówce śmigam już czwartą zimę i nigdy żadnych problemów nie było, czy to z trakcją lub też z wytrzymałością

i na 195/65 bardzo głupio wygląda

chyba za bardzo przejmujesz Się detalami, przecież nikt nie zagląda ci co chwilę pod auto w celu sprawdzenia rozmiaru opon

Spoko bonzo możesz śmigać nawet na 185 i też problemów nie będzie.Ja jednak uważam że e39 na oponach węższych jak205 wgląda jak taczka i tyle, wcale nie trzeba zaglądać pod auto bo widać to z daleka szczególnie z tyłu.Zresztą fabryka nie zaleca węższych opon od 205.A zaleceń producenta trzeba słuchać nie tylko w temacie stosowania oleju do silnika :mrgreen:

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
Obiektywnie rzecz biorac to 1cm roznicy wzgledem tego co zaleca fabryka jest dopuszczalny. Wiadomo ze jak sie kupuje nowe to brac takie jak trzeba, ale ja na przyszly rok moge albo kupic nowe za malo fajna cene lub smigac na 195/65R15 ktore zostaly z innego rodzinnego auta. Opierajac sie na wypowiedziach ludkow z roznych forow (ci co jezdzili mowia ze sie da, ci co nie jezdzili mowia ze lepiej nie) zamierzam sprobowac, jak nie zdadza egzaminu to kupie szersze i tyle.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuje koledzy za porady. Jeżeli chodzi o rozmiar to pozostane przy 225/60/15. Autko super wyglada i na naszych polskich drogach super sie prowadzi, w koleinach, na dziurach z racji na małą średnice felgi i dość duzy profil. Niektórzy koledzy mówią że mam balony. Moze i tak wygladają, ale komfort jazdy na takich balonach, na dobrych gumach naprawde jest rewelacyjny.

Pozdrawiam

Pewnie w nastepnym tygodniu kupie bridgestone ER 300 lub continentale contakty 2. Zobaczy sie jeszcze

Opublikowano
225/60/15 ma ktoś takie bo chce założyć ale nie wiem czy to głupio nie wygląda tzn duży prześwit można foto ? :P

Obejrzyj Moje BMW

www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=191208

Opublikowano

http://bmw.resmoto.com/opisy/5series/e39/e39tds_uzyw/bmw_525tds_e39_07.jpg

zdjecie przykładowe na oryginalnych 15' felgach - wg mnie wyglada całkiem dobrze.

Oczywiscie im felga wieksza tym efekt lepszy ale trzeba zachować pewien umiar, w konsekwęcji otrzymując komfort jazdy po naszych pięknych drogach.