Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak jest rozwiązana w e53 polift, diesel sprawa szczotek w alternatorze? Chodzi o wymianę- są to same szczotki, czy z regulatorem? Może ktoś wymieniał- dużo roboty? Jaki koszt? Dzięki.
Opublikowano
Powiem CI kolego ze w tym roku jadac na wakacje nad morze ( mam ponad 800km) w polowie drogi zaczela swiecic kontrolka ladowania.zmarwiony ze nie dojade na urlop znalazlem w jakiejs malej wiose po drodze mechanika samochodowego.chlopina poczciwy mimo ze byla sobota popoludniu zabral sie do roboty.okazalo sie ze szczotki sa na wykonczeniu.znalaz jakies w swoim warsztacie (na pewno nie byly to dedykowane do bmw) i o dziwo pasowaly.zeby dostac sie do szczotek w 3 litrowym durbodieslu nie trzeba nic rozkrecac.dostep jest nawet dobry.w ciagu poltorej godziny uporal sie z robotą i wziął tylko 100 zl :P Od tego czasu zrobilem juz autem okolo 20,000 km i ladowanie jest ok .
Opublikowano
Dzięki. Właśnie sporadycznie zapala mi się kontrolka, stuknę w niego trzonkiem młotka i na jakiś czas pomaga. Raz bez ładowania przejechałem ok 30 km. Ciekawie się robi gdy zaczynają odłączać się poszczególne systemy :shock: :) Pozdrawiam.
Opublikowano
W tych regulatorach bez problemu można wymienić same szczotki, nie ma potrzeby wymiany całego regulatora pod warunkiem, że jest on dobry oraz, że bierznie na wirniku są ok. Jeśli chodzi o bierznie też je wymieniam, więc bierz się do roboty. Najlepiej wypruć cały alt na wierzch i przejrzeć cały łożyska bierznie, szczotki, tak by więcej w drodze nas nie zawiódł.
Opublikowano
Sorry. Chodziło o silnik? Teraz będę pamiętał. Dzięki