Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od kilku dni zauważyłem pewną niedogodność w czytniku płyt CD (auto bez żadnego navi). Czasami odtworzy całą płytę bezproblemowo natomiast po ponownej próbie odtworzenia wyskakuje komunikat, że nie może odczytać płyty lub że jest niewłaściwy format ścieżki - CD się wtedy zacina i non stop gra pierwsze 15 sekund pierwszego utworu. Takiej sytuacji nie odnotowałem w zmieniarce (myślałem że może Audio CD jest w złym formacie nagrana ale to nie to). Czy jest jakaś szansa na czyszczenie czytnika ?
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Witaj,ja proponuje podstawowy środek zapobiegawczy w postraci dobrej płyty do czyszczenia laserka--to na próbe,choć uważam że pomoże.Czy próbowałeś ori płytki włączać? Tak czy i inaczej na początek spróbuj dobrej jakości płytke ze środkiem czyszczącym--powtórz zabieg dla pewności. POzdr Dani

PS>> mam nadzieje że mówimy o czytniku-laserze,bo troszke się pogubiłem z tą zmieniarką itd. :wink: . :?:

Opublikowano

wyczyść laser tak jak rodzi kolega dani - może to pomoże, jak nie to laser się kończy :-/ u mnie też tak było na początku a teraz żadnych płyt CD nie czyta ani ori ani nagranych audioCD ani CD-MP3, za to nadal na szczęście czyta płytki DVD więc nadal mogę używać NAVI (mam Navi Busines) a jak chce posłuchać muzyki swojej to nagrywam MP3 na DVD i działa. Dodam ,że czyściłem już laser chyba wszystkimi metodami nawet wyjąłem cały czytnik i wyczyściłem watką - niestety nie pomogło.

Trzeba zapewne wymienić laser albo cały czytnik - tylko nie wiem czy jak się wymieni czytnik to zadziała czy trzeba w nim zmieniać vin - mam nadzieje ,że nie

Opublikowano

Dziwna sprawa pobawiłem się radiem i Cd dzisiaj popołudniem a także zmieniarką. Co wyszło: wszystkie płyty ORI i audio Cd odtwarzane w zmieniarce działają.

Teoretycznie wskazanie jest jedno - laser siada. I właśnie tutaj pojawia się "ale". Płytki ORI oraz stare CD (nagrywane we własnym zakresie) działają poprawnie w głównym czytniku na konsoli środkowej. Nie działają lub zacinają się świeże nagrania. I tutaj upatruję problemu - w kodowaniu nagrywania. Przeskoczyłem z XP na "siódemkę" i właśnie ostanie płytki są nagrane w nowym systemie (dawniej Nero na XP). Czy jest taka opcja że kodowanie jest nie teges ??

Nawet stara płytka porysowana działa bez żadnego problemu.

Opublikowano
A czy nie zmieniłeś producenta płyt, lub komputera(nagrywarki) Bo standard audio cd powinien być podobny, oczywiście można nagrać bez subkanałów z danymi korekcji, ale nie sądze żeby robił t win7 w standardzie.
Opublikowano
Tu może chodzi tylko o bitrate w którym nagrywasz utwory kiedyś znalazłem gdzieś na zagranicznym forum że odtwarzacze w naszych BMW maja właśnie problem z ich odczytem jeżeli jest wyższy niż 192. Ja sam teraz używam programu Any Audio Converter i działa bez problemu.
Opublikowano
Dzisiaj nagrałem CD-RW na starym komputerze (używając do tego celu XP i Nero Burning). Zero błędów. Cd się nie zacina, nie przeskakuje, gra bez zarzutów nawet gdy w trakcie odtwarzania wyłączam silnik i za chwilę znów uruchamiam. Śmiem podejrzewać że to coś z kodowaniem/zapisem w "siódemce" jest innego.
Opublikowano
Spróbuj nagrac to na tej samej plycie cdrw używając win7. to powinno rozwiązać wątpliwości. Wiele czytników CD ma problemy z niektórymi plytami cd-r, kiedyś miałem radio które odtwarzało bezproblemowo tylko z błękitnych plyt cd-r firmy TDK. Na większości innych byly problemy, a to nie widzial nic, a to sie coś się nagle zacinało itp. Jedyna rożnica
Opublikowano
Wymien nagrywarke, to rozwiaze problem.

Dostałem nowego laptopa służbowego. Nie sądzę że jest zła nagrywarka zwłaszcza że w innych czytnikach CD/DVD ta sama płyta odtwarza się bezbłędnie. Stąd podejrzenie o kodowanie przy nagrywaniu czy tez z innej beczki standard odczytu w BMW. Mniejsze o to. Stary notebook leży w szafce i ważne że nagrywa.

Opublikowano
Nie ma zadnego kodowania. Skad ws ogole to wytrzasnales? Stacjonarne odtwarzacze sa bardzo wrazliwe na zle nagrane plyty szczegolnie RW. Dobra nagrywarka to podstawa. To ze laptop jest nowy nic nie znaczy. Niektore tanie nagrywarki tak maja.
Opublikowano (edytowane)
I jak wspomniałem plyty cdr, cdrw roznych producentów rożnia się od siebie, w komputerach tego nie widać, kazdy czyta, z napędami cd-audio sprawa wygląda inaczej. Plyty jednej marki działają inne nie. Edytowane przez cdxa