Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Marzenia trzeba spełniać :) Ppatryk mozesz byc spokojny ze auto idzie w dobre rece - lubie dbac o samochody :)

A jak bedzie okazja to 330 napewno jeszcze nie raz zobaczysz. Brat chce bardzo jechac na zlot do Torunia na wiosne wiec czemu nie :)

Patryk bardzo dbał o samochód więc jestem zadowolony ze padlo akurat na ta 330.

Jak najbardziej przejazd wiejskimi alejami zapadl w pamieci - brat ma do tej pory guza na głowie ("tutaj bedzie za chwile taka mała hopa") ;)

Aha jezeli ppatryk zgodzi sie udostępnic wątek to postaram się rownie dobrze kontynuować go jak Patryk :) Tradycja musi byc.

Wlasnie jestem na etapie kupna zimowych alusów, takze pierwsze foto juz niebawem ;)

Do zobaczenia Patryk :)

m5%2520edytowane.PNG

Kiedyś będzie :cool:

Opublikowano

Miło, że samochód trafi w Twoje ręce

Od razu wyczułem, że będzie miał u Ciebie dobrze :)

Mieszkamy w zasadzie niedaleko, więc na pewno będziemy się widzieć czy to na jakimś zlocie czy na spocie :)

Jak najbardziej udostępnię wątek :)

Nie tylko na tym ale i na pozostałych forach,

Samochód już przygotowany, wszystko co miałem jest w bagażniku + papiery czekają w aucie, we wtorek tylko odbierzemy zimówki z warsztatu, będą tam przygotowane, a jak zdążę to już z rana je odbiorę

Aaaa i jeszcze postaram się umówić do GZW Zbrosławice, byś mógł poznać Sebastiana od instalacji :)

pozdrawiam :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Przepraszam za brak reakcji w wątku :) Powoli ogarniam sprawy zawodowe i finansowe i będę mógł juz niedlugo ( po nowym roku ) szczegółowo opisywać co sie dzieje u 330. Ogółnie chce tak samo jak Patryk utrzymać samochód w oryginale. Zawieszenie na zime idzie w góre, na wiosnę zalożymy H&R ponownie. Z rzeczy wykonanych do dnia dzisiejszego :

- wymiana sprężyn na seryjne (2 tylnie nowe) - idzie zima i jak to Patryk kiedys napisal "w zimie koza musi być"

- zakupilem alufelgi 17" na zime, oczywiście oryginalne BMW, dodam że po regeneracji ;)

- autko jest w trakcie przerzucania opon zimowych z stalówek na aluski (STALÓWKI SPRZEDAM !) oraz robienia geometrii

- zostały wyregulowane osłony pod lampami (lekko odstawały na łączeniu z błotnikiem)

- kasacja błędu silnika (winowajcą był system odcięcia paliwa)

- kupiłem czarne gumowe dywaniki PETEX na zimę

DALSZE PLANY:

- zakup + montaż czarnej podsufitki :8)

- wymiana żarówek w halogenach + czyszczenie

- instalacja xcarlink-a pod oryginalne radio (nie wie jaki to jest dokładnie model ? jak nie to bedzie trzeba wyciągnąć)

- chciałbym zamontować czujnik parkowania (oczywiście im bardziej dyskretny tym lepszy) jeszcze coś wybiorę...

- lada dzień oddaje 330 do znajomego dobrego lakiernika w celu wyczyszczenia z pęcherzy powierzchni na tylniej klapie pod tablicą rejerstracyjna oraz pod blendą nad tablicą (slyszałem ze to norma w e46) w e36 też była :wink:

- KONSERWACJA, aby bunie nic nie gryzło pod podwoziem, samochód jadę oddać do Pana Huberta Ciepłego - Katowice. Samochód trzeba zostawić na tydzień, ale jest chyba najlepszy w polsce w tym co robi :D Gdybym miał czas to pewnie sam bym się tym zajął :(

- chciałbym też "odświeżyć" listwy aluminiowe wewnątrz samochodu, a konktetnie na tych w drzwiach oraz koło nawiewów tak jakby okleina sie pomarszczyła lub dostało się pod nią powietrze... Trzeba to na nowo okleić (jeżeli ktoś zna kogos kto się tym zajmuje to bardzo proszę o kontakt)

Napewno będe robił szczegółowe fotostory każdej modyfikacji :wink: Pozdrawiam i cierpliwości :wink:

m5%2520edytowane.PNG

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę fotek zrobionych dziś:

zimowy felunek

nowa listwa tylniego zderzaka z PDC

Pare rzeczy zostało juz zrobione.

Duży serwis do 2 tygodni, także potem wpadnie więcej fotek prac i modyfikacji ;)

Zdj%25C4%2599cie0170.jpg

Zdj%25C4%2599cie0171.jpg

Zdj%25C4%2599cie0172.jpg

Zdj%25C4%2599cie0173.jpg

Zdj%25C4%2599cie0174.jpg

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano
DALSZE PLANY:

- zakup + montaż czarnej podsufitki :8)

- wymiana żarówek w halogenach + czyszczenie

- instalacja xcarlink-a pod oryginalne radio (nie wie jaki to jest dokładnie model ? jak nie to bedzie trzeba wyciągnąć)

- chciałbym zamontować czujnik parkowania (oczywiście im bardziej dyskretny tym lepszy) jeszcze coś wybiorę...

- lada dzień oddaje 330 do znajomego dobrego lakiernika w celu wyczyszczenia z pęcherzy powierzchni na tylniej klapie pod tablicą rejerstracyjna oraz pod blendą nad tablicą (slyszałem ze to norma w e46) w e36 też była :wink:

- KONSERWACJA, aby bunie nic nie gryzło pod podwoziem, samochód jadę oddać do Pana Huberta Ciepłego - Katowice. Samochód trzeba zostawić na tydzień, ale jest chyba najlepszy w polsce w tym co robi :D Gdybym miał czas to pewnie sam bym się tym zajął :(

- chciałbym też "odświeżyć" listwy aluminiowe wewnątrz samochodu, a konktetnie na tych w drzwiach oraz koło nawiewów tak jakby okleina sie pomarszczyła lub dostało się pod nią powietrze... Trzeba to na nowo okleić (jeżeli ktoś zna kogos kto się tym zajmuje to bardzo proszę o kontakt)

-podsufita coraz bliżej :)

-halogeny ok

-xcarlink w schowku śmiga

-czujnik z wysietlaczem w półce nad zapalniczka juz jest (bezprzewodowy)działa idealnie - czujniki założone ma oryginalnej listwie PDC

-klapa została polakierowana od zderzaka do rantu + konserwacja miejsc newralgicznych

-konserwacja podwozia jednak przeniesiona na wiosne

-listwy aluminiowe zakupiłem używane bez wad (komplet) będe wymieniał ta na drzwiach pasażera, od lewarka, od radia, od przełącznika świateł, reszta jest ok, pozostałe z kompletu na zapas :)

Pare rzeczy zostało juz zrobione.

A jednak powiem :lol: , jakiś czas temu:

-nowy zbiorniczek płynu chłodzącego + korek + odpowietrznik (MEYLE HD) + zalanie DYNAGEL (powód: zbiorniczek pęknoł podczas wjeżdzania do garażu - na szczeście tam, cały się wylał na ziemie.. cieżko powiedzieć co było przyczyną)

-nowy wahacz lewy Lemforder + tuleja z mocowaniem (prawy wahacz wporządku)

-nowe drążki 2 szt.

-geometria

Teraz robie zakupy :wink:

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano

Aha..

- wymieniłem lampy z tyłu (komplet) klosze tych na klapie były po-podklejane silikonem - wygladaly jak brudne w srodku; calośc uszczelniona na brzegach silikonem - wszystko zmyłem i zalożyłem na nowo

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano

...

-nowe nerki (zamienniki)

-nowa klapka popielniczki w kokpicie

...

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano

Patryk akurat przejezdzal przez moja miescine i zrobilismy spontanicznego spota :D furki ubrudzone od codziennej eksploatacji, ale czarna e92 od Patryka nawet fajnie wyglada w takiej postaci ;)

Zdradziłem mu moje plany, w poniedziałek 330 idzie na serwis ;)

Chce ja doprowadzic do idealnego stanu w kazdym calu :)

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano

MOD: w mordę, przestańcie w końcu cytować całe poprzedzające posty!!!

oj będzie ta 330 idealna :)

nieliczni mają takie podejście jak Ty do samochodu :)

pozdrawiam

Opublikowano

Wczoraj natknąłem się na test opon letnich w AŚ. Fajnie się złożyło bo, musze kupić 2 szt na sezon. Na tylnej osi jeszcze Patryk założył nankang NS-2 i chyba to był dobry wybór, ponieważ wypadły całkiem nieźle jeżeli chodzi o swoją cene.

PTDC0053.JPG

Źródło: auto świat nr 10

Co prawda nie przeszły do nastepnego etapu (15 pierwszych) ale jak na 50 miejsc 21 to dobry wynik> Wyprzedziły np takich producentów jak: Kleber, Matador, Falken, Yokohama, Vredestein, Kormoran...

Rozmiar 225/40R18 kosztuje 321 zł/szt

Jestem na nie zdecydowany :cool2:

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano

z tych firm które wymieniłes to żadna nie jest nawet względna na lato ... yokohama względnie na zimę

chyba że do fabi 1.2 albo astry classic

ktoś tu gdzieś napisał że tuning hamulcy itd a co z tego jak opona cieńka i nie da rady

jak lipna to co z tych hamulów

ja tam mam oberwany zderzak od wrzesnia a bok wgniecony od grudnia, ale opony musza być konretne

nawet jak na moje głupie 150ps

zadowolenie z jakiś opon jest do czasu, bo nawet te pare metrów może życie uratować

i niepisałbym tego gdybyś miał w opisie 1.8 a nie 3.0

chyba że uprawiasz cruising, ale pewnie nie

Opublikowano
Dla mnie parametry tych opon są zadowalające, różnice bardzo małe. Uważam, że w wieksości przypadków przepłaca się za marke. Droga hamowania ok, masz racje może uchronić przed wypadkiem, ale $ zaoszczędzone na oponach wole wydać na lepsze AC.

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano

w ostatnim auto świecie były tylko testy hamowania, w następnym będa dopiero te które mnie najbardziej interesują

co do ac to wiadomo - dobre ac to połowa sukcesu, ważne żeby dokupić opcję stałej wartości pojazdu podczas całego okresu trwania umowy ac, bo się można zdziwić potem

a co marek opon to mam takie a nie inne zdanie, moim zdaniem ważne żeby górna półka, potem kwestia modelu, indeksu prędkości bo tam wtedy też inna mieszanka gumy jest i taka na którą dostanie się najlepszą zniżkę

Opublikowano

Wzielem AC w którym to ja sam okreslilem wartosc samochodu (30 tys.) dlatego żadne tabelki eutotaxu mnie nie interesuja. Do tego naprawy oczywiscie na oryginalnych czesciach z mozliwoscia serwisu w ASO - do tego wlasnie wole doplacic :)

No zobaczymy co w 2 czesci, interesuje mnie jak wypadna KUMHO i NEXEN i UNIROYAL (mam takie w dieslu 15" ;))

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano

nie chcę polemizować bo głowy za to nie dam ale na 95% jak sam wskazujesz wartość pojazdu to nijak się to później ma do wypłaty siana

ważne jak wycenią a jak ubezpieczysz na więcej ( tzn więcej niż wyszło z eurotaxu czy audatexu ) to większe ac płacisz i tyle

ja swoją rok temu ubezpieczałem i stała 33tysie, teraz ubezpieczałem po roku i już tylko 27, gdyby mi ją zawinęli miesiąc przed końcem ac to dostałbym

27, a jak miałbym wykupioną opcję stałej wartości przez cały okres trwania umowy ac to daliby 33 kloce, dlatego teraz mam tą opcję

co do opcji serwisowej to się zgadza, ale zawsze mogą się upierać, ja walczyłem 2 miechy z hestią a i taj na koniec mi roboczo godziny obcięli

mnie interere jak pirelli wypadnie, na nie stawiam jak mi moje letnie się skończą

kiedyś latałem na toyo proxes t1r, rewela na suchym, poracha na mokrym, to samo dunlop

a za przepłacanie uważam zakup michelinów akurat

• Członkowie klubu
Opublikowano
Dla mnie parametry tych opon są zadowalające, różnice bardzo małe. Uważam, że w wieksości przypadków przepłaca się za marke. Droga hamowania ok, masz racje może uchronić przed wypadkiem, ale $ zaoszczędzone na oponach wole wydać na lepsze AC.

Zależy jak jeździsz itp. bo różnice jednak nie są małe... no i nie przedkładałbym AC nad opony, bo to trochę od tyłu patrzenie ;)

A 330 trakcje musi mieć na czym trzymać...

Jeśli spisują Ci się te opony, to OK, bo tanie jak nie wiem co - inne 17tki są duuużo droższe niż te 18tki.

Mikan - które Pirelli?

YatzeK w zeszłym roku proponował mi, jako alternatywę do moich Conti SportContact3 (które w sumie po raz kolejny kupiłem, rewelka) P Zero i Hankook S1 Evo (K107).

O P Zero mówił, że trzymają jak szalone, ale szybko schodzą (coś za coś).

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

AC wzielem z mysla, że jak cos sie stanie to do ASO jade i niech sobie bezgotówkowo załatwiają. Bylbym stratny jedynie jak by orzekli szkodę całkowita... ale to juz musial by byc dobry dzwon - odpukać.

Teraz taki mały smaczek, byłem dziś na hamowni, oto wyniki:

PTDC0076.JPG

Jestem nawet zadowolony bo w koncu 260 tys jest na aucie, a strata mocy w porownaniu do fabryki to 6 KM.

Warto tez powiedziec ze jestem wlasnie przed wymiana filtrów i oleju.

Na gazie troche słabo :/ ale jak pojade na regulacje w najblizszym czasie to napewno się tym zajmiemy w Zbrosławicach.

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano
No będziemy myśleć na przegladzie następnym co z tym fantem zrobic :)

m5%2520edytowane.PNG

Opublikowano
Ze wstępnych informacji od mechanika to do wymiany sprzęgło +tarcza, docisk i chyba dwumas :( jutro bede wiedział więcej (dwumas) Jak by coś to jakich producentów polecacie ?

m5%2520edytowane.PNG