Skocz do zawartości

[523i]Zawieszenie- lemforder.febi-prosze o sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy jeśli wymiana wachaczy to tylko na lemfordera?czy ma ktoś jakąś dobrą alternatywe dla nich?opiszcie swoje doświadczenia z zawiechą,czy jest tańsza opcja?
Opublikowano

Tansza jest, ale z tego co wszyscy pisza najlepszy stosunek cena/przebieg ma wlasnie lem. Ja kiedys zalozylem sworznie delphi do e36 i skonczyly sie po 18 tys. Potem juz nie kombinowalem, kladlem lema. Jak chcesz taniej to febi/meyle, ale zadaj sobie pytanie ile chcesz autem jezdzic. Jak robisz na sprzedaz to kup SLR, tez troche przelata ale po tym co przeczytalem to bym sie bal jezdzic.

Pamietaj ze co jest tanie to jest drogie. BMW slabo znosi zamienniki, a co dopiero szajs z najnizszej polki.

Opublikowano
Witam ja kolego jak kupiłem auto tez musiałem wymienic wachacze z przodu(te większe i skrzywione) kupiłem wtedy febi 2 szt. wytrzymały ok 2,5 roku(wymieniłem niedawno jeden bo juz pukał chociaż luz był minimalny a drugi nadal jeszcze siedzi) mysle że to dobry wynik jak na nasze drogi ale teraz jak już cos wymieniam to raczej biore lemfordera
Opublikowano
Witam. Nie ma się co zastanawiać i brać tylko Lemfordery, a na pewno będziesz zadowolony, że dobrze zainwestowałeś pieniądze. Pozdrawiam
Opublikowano
Mam porównanie drążków lemfordera do trw. Po około roku od zamontowania tzn, z prawej strony lem. z lewej drążek trw pojechałem na ustawienie geometrii. Część lemordera wyglądała jak nowa, natomiast trw trzeba było grzać palnikiem.
Opublikowano
Mam porównanie drążków lemfordera do trw. Po około roku od zamontowania tzn, z prawej strony lem. z lewej drążek trw pojechałem na ustawienie geometrii. Część lemordera wyglądała jak nowa, natomiast trw trzeba było grzać palnikiem.

to nie jest argument wystarczy ze ktos nie nalozył smaru i sie przypiekła

swoją drogą mozna by było polecic Meyle HD wzmacniana wersja do e39 i cena tez ok

niektorzy piszą ze lepsze od lamfordera

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupiłem do swojej 2 sztuki dolnych wahaczy na przód ruville i mogę je polecić. Trzymają się ładnie, tuleje ok, sworznie w porządku.

Do e34 brałem cały zestaw na przód ruville i też jest dobrze, śmiga już jakiś czas i nic sie nie tłucze, nie stuka.

Cenowo tez nie wychodzą najgorzej :)

Opublikowano

to nie jest argument wystarczy ze ktos nie nalozył smaru i sie przypiekła

i nie nałożył też na lemfordera, który się nie przypiekł i nie było śladu korozji.
Opublikowano

a ja wlasnie czytalem, ze nie ma co przeplacac za lema tylko brac Meyle HD,

gdzies w jakims poscie ktos pisal, ze na pierwszy montaz gdzies szly... albo cos pokrecilem

Opublikowano
Witam. Dużo osób m.in. z forum zamawia części z strony i wystawia temu sprzedającemu bardzo dobre opinie. Pozdrawiam
Opublikowano
znalazłem na alegro komplet 4 wachaczy meyle HD za 950zl.mają dobrą opinię i cenę ,więc już zdecydowalem.
Opublikowano
znalazłem na alegro komplet 4 wachaczy meyle HD za 950zl.mają dobrą opinię i cenę ,więc już zdecydowalem.

Z tego co napisał wynika, że Meyle HD.

Opublikowano
ale jaka jest wasza opinia, jeżeli chodzi o jakość a nie o cenę ?
Opublikowano
Jak widzisz większość twierdzi, że lepsze są Lemfordery. Inni twierdzą, że Meyle HD też są bardzo dobre. Tak więc pewnie jak w większości wypadków nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
Opublikowano
no i jest jeszcze alternatywa dla nowych, regeneracja starych (pod warunkiem, ze sie ma ori)
  • Partnerzy klubu
Opublikowano

Warto zwrócić uwagę że Meyle do E39 oferuje tylko wahacze górne w wersji HD, natomiast dolne są "zwykłe".

http://www.meyle.com/EN/Spare-parts/Search.html?searchValue=31121141717&searchFilter=oemNo

http://www.meyle.com/EN/Spare-parts/Search.html?searchValue=31121094233&searchFilter=oemNo

Osobiście biorąc pod uwagę ceny i jakość z wahaczy przedniego zawieszenia do E39 najbardziej polecam TRW. Lemforder i TRW są dostawcami BMW części zawieszenia i układu kierowniczego na oryginalny montaż. Meyle to dobra alternatywa, szczególnie godna polecenia na kilku wybranych pozycjach (np. wahacze i tuleje Meyle HD do E46 są bardzo chwalone za trwałość), ale jako cała linia nie może być traktowana równorzędnie z najlepszymi producentami będącymi dostawcami BMW. Na przykład na łączniki stabilizatora przedniego Meyle HD zdarzyły się u nas reklamacje. Na tym forum można znaleźć informacje o czujnikach poziomu oleju Meyle - mieliśmy na nie 4 reklamacje. Podobnie było z przednią piastą Meyle do E39 - mieliśmy na nią kilka reklamacji pod rząd. Także Meyle to dobra alternatywa dla Lemforder i TRW szczególnie w przypadku pewnych wybranych pozycji HD, ale ponad Lemforder i TRW bym tej marki nie stawiał. Jeśli chodzi o TRW to na przykład oryginalnie stosowany przez BMW drążek środkowy w E38 to TRW. Jeżeli kupimy tę pozycję z Lemforder - w opakowaniu Lemforder będzie oryginalnie zapakowana część z wybitym logo TRW. To samo dotyczy wahaczy "wygiętych" tylnego zawieszenia do tej serii.

Gdybyś chciał zestaw Meyle (wahacze górne HD, dolne standardowe, ponieważ HD przez Meyle z tej pozycji nie są oferowane) mogę zaproponować 960 zł z przesyłką kurierską GLS (również przy pobraniu). Jednak namawiam na zestaw TRW za 1030 zł z przesyłką kurierską.

Opublikowano

Warto zwrócić uwagę że Meyle do E39 oferuje tylko wahacze górne w wersji HD, natomiast dolne są "zwykłe".

http://www.meyle.com/EN/Spare-parts/Search.html?searchValue=31121141717&searchFilter=oemNo

http://www.meyle.com/EN/Spare-parts/Search.html?searchValue=31121094233&searchFilter=oemNo

Osobiście biorąc pod uwagę ceny i jakość z wahaczy przedniego zawieszenia do E39 najbardziej polecam TRW. Lemforder i TRW są dostawcami BMW części zawieszenia i układu kierowniczego na oryginalny montaż. Meyle to dobra alternatywa, szczególnie godna polecenia na kilku wybranych pozycjach (np. wahacze i tuleje Meyle HD do E46 są bardzo chwalone za trwałość), ale jako cała linia nie może być traktowana równorzędnie z najlepszymi producentami będącymi dostawcami BMW. Na przykład na łączniki stabilizatora przedniego Meyle HD zdarzyły się u nas reklamacje. Na tym forum można znaleźć informacje o czujnikach poziomu oleju Meyle - mieliśmy na nie 4 reklamacje. Podobnie było z przednią piastą Meyle do E39 - mieliśmy na nią kilka reklamacji pod rząd. Także Meyle to dobra alternatywa dla Lemforder i TRW szczególnie w przypadku pewnych wybranych pozycji HD, ale ponad Lemforder i TRW bym tej marki nie stawiał. Jeśli chodzi o TRW to na przykład oryginalnie stosowany przez BMW drążek środkowy w E38 to TRW. Jeżeli kupimy tę pozycję z Lemforder - w opakowaniu Lemforder będzie oryginalnie zapakowana część z wybitym logo TRW. To samo dotyczy wahaczy "wygiętych" tylnego zawieszenia do tej serii.

Gdybyś chciał zestaw Meyle (wahacze górne HD, dolne standardowe, ponieważ HD przez Meyle z tej pozycji nie są oferowane) mogę zaproponować 960 zł z przesyłką kurierską GLS (również przy pobraniu). Jednak namawiam na zestaw TRW za 1030 zł z przesyłką kurierską.

Maciek wie co pisze, radzę ci go posłuchać :cool2:

Opublikowano
Do autora tematu: radze mnie posłuchać,popraw tytuł tego tematu w innym razie ja to zrobie,ale nie za darmo :norty: POzdr

Teraz nic nie ma za darmo. :mrgreen:

Co do samych gratów to tak jak już przedmówcy pisali - każda firma ma jakieś elementy lepsze i gorsze od innych i na tym trzeba bazować. Tam gdzie jest dostępne Meyle HD brałbym właśnie tą firmę (HD to seria, w której wzmacniane - pogrubiane - są te elementy części, które najczęściej padają/są narażone na przeciążenia). W innych przypadkach rozważałbym właśnie Lema, TRW lub inny markowy wyrób.

Pzdr.

Opublikowano

theded: pewnie o szczegóły musiałbyś już pytać w sklepie kupując konkretną część. Ja znalazłem na stronie Meyle zakładkę HD i w niej są rozpiski na konkretne modele aut, opisane typowe dolegliwości danych części i pokazane na rysunkach jak zmodyfikowano daną część aby wyeliminować te usterki - link poniżej.Może to Ci coś rozjaśni w tym temacie.

http://www.meyle.com/PL/Serwis/Pobierz/Informacje-produktowe-MEYLE-HD.html

Pzdr.