Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy istnieje możliwość dołożenia PDC do E60 po lifcie? Jeżeli tak to jakie koszta i czy dużo roboty?

Proszę o odp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zderzaki jesli nie masz pod PDC,wiazki, czujniki,modul, panel sterowania,dokodowanie do auta,troche tego jest,mowimy oczywiscie o ori bmw.
Opublikowano

Witaj autorze, mój przedmówca dał do zrozumienia że to spory galimatias z PDC nie standardowo montowanym.

Ja od siebie PROSZE : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=117890

Troszke nie ten dział wybrałeś-- ten lepszy : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewforum.php?f=16

Prosze stosujmy się do zasad bo narobimy sobie wzajemnie troche wysypiska.

PS>> od siebie : szkoda kosztów i nerwów z dokładaniem PDC. POzdr Dani

Opublikowano
ale jest coś takiego jak dedykowany oryginalny zetaw doposażeniowy do E60 bez PDC..

To jest jakis uniwersalny zestaw, jakaś wymarłą pozycja, znajduje się w wielu modelach na real Oem i nigdzie poza tym nie mogę tego znaleźć

Tak trochę OF, skoro w aso istnieje doposarzenie pdc, to czemu nie ma doposarzenia w hud co jest duzo mniej skomplikowane nic pdc??!!! :mad2:

Jak widać nie do końca istnieje, montaż HUD to wymiana deski i przedniej szyby+elektryka chyba to jednak bardziej inwazyjna robota niż montaż PDC, szczególnie że można zrobić tylko tył i odpada montaż przewodów od przednich czujników.

Opublikowano
ale jest coś takiego jak dedykowany oryginalny zetaw doposażeniowy do E60 bez PDC..

To jest jakis uniwersalny zestaw, jakaś wymarłą pozycja, znajduje się w wielu modelach na real Oem i nigdzie poza tym nie mogę tego znaleźć

Tak trochę OF, skoro w aso istnieje doposarzenie pdc, to czemu nie ma doposarzenia w hud co jest duzo mniej skomplikowane nic pdc??!!! :mad2:

Jak widać nie do końca istnieje, montaż HUD to wymiana deski i przedniej szyby+elektryka chyba to jednak bardziej inwazyjna robota niż montaż PDC, szczególnie że można zrobić tylko tył i odpada montaż przewodów od przednich czujników.

Masz 100% racji cdxa co do PDC, ale damian hiszpan (Capaz) to PDC i inne bajery da rade :mrgreen: Tylko patrzeć jak i HEAD UPa założy bez wymiany szyby i deski. Dla niego jest wszystko proste, tylko zero opisów co i jak. To taki Kopertfild na forum :norty: .

Opublikowano

A widział ktoś coś takiego? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NC71&mospid=47753&btnr=66_0110&hg=66&fg=95

Co do oryginalnego PDC, mocowania przecież można kupić czyli pozostaje kwestia wykonania otworów w zderzakach. Czujniki można kupić pod kolor nowe lub używane tak samo wiązki i moduł, na allegro jest wszystko;)

Z tym HUD-em, to deski nie trzeba wymieniać, wystarczy wyciąć otwór, a szybe niekoniecznie trzeba wymieniać.

Opublikowano
Z tym HUD-em, to deski nie trzeba wymieniać, wystarczy wyciąć otwór, a szybe niekoniecznie trzeba wymieniać.

Nie zmienia to faktu ze i tak trzeba zwalać deche, szyby nie trzeba wymieniać, ale jest szansa że nie bedzie dobrze widać w słońcu itp. Mimo wszsystko montaż PDC na tył jest prostszym zadaniem :)

Opublikowano

Ja nie oceniałem co jest prostsze:)

Co do HUD-a to faktycznie w dzień będzie lipa. Z ciekawości sprawdzałem jak będzie wyglądać odbicie z telefonu na szybie, są różne takie aplikacje, można sobie wyświetlić np. prędkość, wystarczy położyć telefon na desce. Sprawdzałem to w nocy przy użyciu Nokii N8 :) http://zapodaj.net/7aa5938944bf.jpg.html Najlepiej jak telefon ma ekran amoled, w innych będzie odbijać się też tło. Trochę kiepski efekt przez to podwójne odbicie.

Swoją drogą PDC to chyba jedna z najbardziej przydatnych opcji w e60 jak dla mnie:)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Przyłączę się do tematu bo mam to już za sobą. Zamontowałem HUDa bądź Head Up jak kto woli i muszę obalic parę mitów.

Przede wszystkim bez zdjęcia deski się tego ustrojstwa nie wsadzi. Oprócz tego w podszybiu są otworu do mocowania uchwytów montażowych ale chyba tylko fabrycznie jest to do założenia. Zastosowaliśmy kołki rozporowe do karton gipsu. Doradzam kupić oryginalny komplet uchwytów montażowych bo inaczej nie będzie regulacji w pionie i w poziomie. Koszt ok. 200 zł za cały komplet. Ja wymieniłem deskę na taką z dziurą i z ramką. Swoją deskę już sprzedałem. Różnica między jedną a drugą 300 zł więc da się strawić. Bilans kosztów: dopłata do deski - 300 zł, HUD - 500 zł, uchwyty - 200 zł, gumowa uszczelka - 100,- zł, montaż - 400 zł. Efekt ??? Średni :-) Wieczorem ok ale w dzień nic nie widać :-) Tak było przy starej szybie bez opcji HUD. Dostałem w szybę kamykiem i poszła do wymiany na Auto casco. Zrobili mi to w autoryzowanym serwisie. Szyba jest oryginalną z funkcją wyświetlacza przeziernego (tak się to po naszemu nazywa :-) Efekt, zdziwicie się - nic się nie zminiło. Wieczorem ok ale w dzień nic nie widać. Serwis mówi że trzeba skalibrować HUDa. Nie zrobili mi tego bo w moim e60 jest tyle zmian w doposażeniu że bali się że wszystko się wysypie. Szczerze mówiąc nie bardzo wiem co można tam skonfigorować. Oni uparcie twierdzą że bez konfiguracji HUD działa. Podobno dopiero po kalibracji jest super. Czy ktoś z kolegów wie o co chodzi z tą kalibracją???

HUD nie ma żadnych sterowników. Chciał bym ten temat zamknąć a jak narazie to efekt jest żałosny.

Proszę o pomoc kogoś kto zna temat bo serwis sam nie bardzo wie o co chodzi. Podłączają się jedynie pod pełne oprogramowanie z Monachium i leci bez ich udziału.

Jeśli ktos wie o co chodzi z kalibracją lub też co trzeba zmienić bądź dodać w oprogramowaniu to proszę o pomoc

Wcześniej: 2 x e39 SUPER :-) e38 SUPER :-) e65 PORAŻKa :-( e60 535d rewelacja F01 750i - nie polecam :-( F01 750d - rewelacja :-)

Doposażenie: M-pakiet, Monitory tył, Nawigacja NBP, I-Tuch

.