Skocz do zawartości

320i jazda na malej ilosci oleju konsekwencje ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak jak w temacie przejechalem około hmm i tu trudno powiedziec ale cos kolo 500km no jak to jazda bmw napewno nie byla to jazda hmm emeryta i na bagnecie bylo troszke ponizej minimum maga byc tego jakies konsekwencje z tego co wiem to tam gdzie ciagnie olej do smarowania jest na dnie miski wiec smarowanie powinno byc dobrze mowie ?
Opublikowano
jutro wymieniam olej separator oleju z tymi 3 rurakami no i filtr do tego uszczelki kolektora ssacego dolalem teraz mu 1litr ze by nie bylo ponizej minimum najwyzej dokupie bo kupilem 7 litrow zostalo mi 6
Opublikowano

problemow nie powinno byc. W naszych silnikiach jest 6,5 L to od cholery duzo... a wiesz m54 lubia chlonac olej. Dla przykladu moj brat ma Vectre 2.2 podobna pojemnosc ... u niego 4 L. ty mowisz ze znikl literek wiec jeszcze ci troche tam zostalo :)

Lecz trzeba by sie zastanowic czemu ?

sprawdzales stan przed wyjazdem ? bo moze to poprostu juz jakis czas ci ubywalo... bo na 500km nie powinno ci tyle wciagnac.

Przyczyn moze byc kilka ,choc pomijajac to glowna ze ci pochlonela :P i najpowazniejsza, to np. taka ze samochod krzywo wstal, cos sie przytkalo w splywie ( ty kiedys znalazlem temat jak ktos wymienia rurke od bagnety... na wieksza... bo faktycznie sa bardzo waskie, ), ODMA tez moze miec wplyw ... oraz filtr OLEJU. Ja kiedys po trasie tez odczekalem te 15 minut sprawdzam.. a tam hmm cos w granicach minimum... przestraszylem sie. Potem dojechalem na miejsce sprawdzilem jeszcze raz po 20 minutach a tam cs miedzy 1/3 a 1/2 na bagnecie. odczekalem noc rano sprawdzam ... full. :)

Samochod moze krzywo stac, c stare filtry, czasami trzeba dluzej poczekac... przyczyn moze byc duzo... nie mart skoro dzis wymieniasz.. bedzie dobrze.

BUNIA :)