Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czytalem kilka tematów o tym na forum.

Sprawa wygląda tak:

odpalam samochód, gdy silnik jest zimny odczuwalne są drgania, cięzko mi powiedzieć, czy są one mocne czy nie, ale czuć je bez większych problemów. Wydaje mi się, że są jakieś tak jakby nieregularne.

Gdy silnik się nagrzeje, to drgania stają się coraz mniejsze, ledwo wyczuwalne. Nie jestem teraz w stanie określić, czy ustępują całkowicie. Jadę wieczorem w trasę, więc wtedy jak będzie silnik dobrze dogrzany itp to sprawdzę to. Sprzęgło nie odbija, nie drży. Początkowo myślałem, że to wina klapek na kolektorze, ponieważ jedna się o mało nie urwała, ale zostały one usunięte i zaślepione zestawem z allegro.

Po lekturze forum winnym może być:

koło pasowe, dwumas, wtryski

na co jeszcze zwrócić szczególną uwagę? w jaki sposób posprawdzać to "domowymi" sposobami?

Opublikowano

witam

koło pasowe- demontujesz osłone wentylatora i z kanału szukasz na kole pęknięć ,możesz również sprawdzić ręką czy nie występują luzy na kole (najczęściej pada ok 180tkm)

dwumasa- grzechocze na luzie

poduchy silnika - hydropodstawa czyli jest mokra jak padnie

Opublikowano

hmm czyli koła pasowego sam nie sprawdzę, nie mam możliwości teraz wjechania nigdzie na kanał. samochód ma teraz 200tyś więc bardzo możliwe, że to to

grzechotać nie grzechocze, więc nie dwumasa w takim razie

poduchy bym chętnie też zmienił przy okazji, bo koszt to niewielki

a wtryskiwacze pewnie tylko pod kompem mogę sprawdzić?

jakiś czas temu był samochód u mechanika i na kompie nie wykryło nic

Opublikowano

wtrysk wyjdzie na komputerze czy trzeba go jakoś specjalnie sprawdzać?

da się zrobić jakąś jego korekcje czy trzeba wymieniać?

a jak wymieniać to tylko ten jeden czy wszystkie?

EDIT: aha bo zapomnialem dodać wcześniej

te drgania odczuwalne są, jak siedzę w samochodzie, tak jakby się cały trząsł łącznie z moim fotelem

Opublikowano

u mnie trzęsło do czasu jak wskazówka temp nie przekroczyła białej kreski, trzęsło nieregularnie i że tak stwierdzę - nierytmicznie i niejednostajnie

szału dostawałem, potem nawet z lato potrafił "kuleć" sobie

ja wymieniłem 1 wtrysk z jakiegoś rozbieranego, gwarancję dawał mi mechanik

gdzieś słyszałem że powinno się kpl wymienić czy tam zregenerować - ja regenerowanego nie chciałem

problemu szukałem dłuższy czas, mechanik zlokalizował który itd

mi na impie wychodziło że jeden wtrysk odbiega korekcją od pozostałych

ale nie wiedziałem czy to jest akurat to ale koleś miał na podmianę

Opublikowano

aaha

to tak, w pierwszej kolejności sprawdzę koło pasowe, bo to mogę sam zrobić, przynajmniej tak z grubsza

w drugiej kolejności do mechanika, żeby sprawdził wtryski

koło chyba i tak i tak zmienię, bo ma już 200k, a nie wiem czy i kiedy było zmieniane

szczerze mówiąc po cichu liczyłem na dwumas, bo bym miał wtedy motywację, żeby go wymienić, bo on mi się niebezpieczny wydaje

no nic, zmienię go najwyżej za jakiś czas dopiero

zobaczę, jak się samochód będzie zachowywał po naprawieniu wyżej wymienionych

Opublikowano

to tego nie wiedziałem, myślałem, że to tylko taki dyskomfort i jeden nie może zbyt wiele uszkodzić

w takim razie pójdzie szybko do sprawdzenia

Opublikowano

tak zrobię, odkręcę osłonę, wcisnę telefon i porobię zdjęcia albo filmik nagram

dzięki za pomoc

czas się teraz tym zająć

Opublikowano

od weekendu w sprawie drgań, szarpań jestem monotematyczny i napiszę wymień poduchy silnika na corteco/freudenberg a przy okazji poduszki skrzyni bo koszt niewielki

naprawdę spora poprawa

Opublikowano

wymienie

ogólnie to chce przygotować samochód do chipa, żeby zrobić na 175-180km i tak sobie wymeiniam wszystko co w jakiś sposób szwankuje

mam nadzieje, że już pod koniec marca będzie gotowe wszystko