Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie narzekają - nawet wysokie osoby ;)

Obiektywnie rzecz biorąc, tylna kanapa to jedna z niewielu rzeczy do których można się przyczepić w X3.

Siedzisko jest położone (za) nisko, przez co uda (przynajmniej tych wyższych) nie przylegają do niego na całej długości i przy dłuższych podróżach nie jest zbyt wygodnie.

Porównując do konkurencji (Audi Q5) BMW trochę poszło na łatwiznę. Nie ma przesuwanej tylnej kanapy i ustawiania jej kąta (a wielka szkoda). Kto nie wierzy jaka to fajna sprawa niech podjedzie do salonu Audi i przekona się sam.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Nie narzekają - nawet wysokie osoby ;)

Obiektywnie rzecz biorąc, tylna kanapa to jedna z niewielu rzeczy do których można się przyczepić w X3.

Siedzisko jest położone (za) nisko, przez co uda (przynajmniej tych wyższych) nie przylegają do niego na całej długości i przy dłuższych podróżach nie jest zbyt wygodnie.

Porównując do konkurencji (Audi Q5) BMW trochę poszło na łatwiznę. Nie ma przesuwanej tylnej kanapy i ustawiania jej kąta (a wielka szkoda). Kto nie wierzy jaka to fajna sprawa niech podjedzie do salonu Audi i przekona się sam.

... tak oczywiście - zawsze można znaleść jakieś ciemne strony w każdym samochodzie ;) Mam 194 cm wzrostu i parę razy jechałem z tyłu w X3 - nie wspominam źle tej podróży. Owszem przydałoby się siedzieć trochę wyżej ;)

Racja - testowałem, jeździłem Q5 i potwierdzam, że to fajny patent z przesuwaną tylną kanapą (10 cm) z reg. kąta pochylenia. Dodam jeszcze, że w Audi Q5 można przesuwać siedziska tylnej kanapy niezależnie 6:4 (opcja).

Każdy z nas chyba przed zakupem X3 rozpatrywał Q5 i finalnie spotykamy się na forum naszych X3 :) Podejmując decyzję dla każdego inny argument jest bardziej lub mniej istotny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... tak oczywiście - zawsze można znaleść jakieś ciemne strony w każdym samochodzie ;) Mam 194 cm wzrostu i parę razy jechałem z tyłu w X3 - nie wspominam źle tej podróży. Owszem przydałoby się siedzieć trochę wyżej ;)

Racja - testowałem, jeździłem Q5 i potwierdzam, że to fajny patent z przesuwaną tylną kanapą (10 cm) z reg. kąta pochylenia. Dodam jeszcze, że w Audi Q5 można przesuwać siedziska tylnej kanapy niezależnie 6:4 (opcja).

Każdy z nas chyba przed zakupem X3 rozpatrywał Q5 i finalnie spotykamy się na forum naszych X3 :) Podejmując decyzję dla każdego inny argument jest bardziej lub mniej istotny.

W pełni się zgadzam, X3 wygrało nie tylnymi siedzeniami, a całokształtem... niemniej jednak spece z BMW mieli na tyle czasu by podpatrzyć takie drobiazgi jak kanapa z Q5. To fakt

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Niestety, muszę potwierdzić Wasze poprzednie spostrzeżenia. Sam wprawdzie nie jechałem jeszcze z tyłu, ale mój syn (186 cm wzrostu) po dłuższej trasie narzekał na kanapę. Wcześniej jeździłem RAV4, gdzie jest pełna regulacja wzdłuż i nachylenia i nigdy nie zgłaszał żadnych uwag. Inna sprawa, że od tamtego czasu po prostu urósł.... :D
Opublikowano

Co do przesuwania tylnej kanapy to moim zdaniem przydaje się tylko jeśli chcesz zrobić z auta bagażówkę ( wiem poprzednio miałem CR-V z taką to kanapą)

A co do regulacji to zmieniając auto miałem obawy bo gdy montowałem fotelik dziecięcy 15-26kg + isofix na kanapie z tyłu w CR-V to gdy młoda poszła spać rozkładałem oparcie i miała pozycję półleżącą . I jakie było moje zaskoczenie jak zamontowałem fotelik w moim X3 i różnica w pochyleniu fotelika wynosiła 3 cm.

Moim zdaniem, a można to sprawdzić, pochylane oparcie jest bardziej stawiane do pionu i stąd wynika regulacja.

Co do wygody z tyłu --------- kto by się tym przejmował BMW jest dla kierowcy a nie dla pasażerów :-)

Opublikowano

Co do wygody z tyłu --------- kto by się tym przejmował BMW jest dla kierowcy a nie dla pasażerów :-)

Z jednej strony masz rację, ale my tu mamy na tapecie SUV-a (a może dokładniej SAV-a) i wszystkie wynikające z tego faktu funkcjonalności. Tylna kanapa jest tu istotnym elementem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z jednej strony masz rację, ale my tu mamy na tapecie SUV-a (a może dokładniej SAV-a) i wszystkie wynikające z tego faktu funkcjonalności. Tylna kanapa jest tu istotnym elementem.

@robertino :cool2: Dokładnie! Kanapa byłaby nieistotna w przypadku roadstera / coupe, a nie jakby nie było "rodzinnego" SUVa / SAVa... co z tego jak Ty, jako kierowca będziesz uradowany jadąc na wygodnych sportowych fotelach, a ktoś z tyłu już nie...

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Jeżdżę od roku. Z tyłu jechałem tylko 200 km aby dać chwilę zmiany (niechętnie, trudno mnie oderwać od kierownicy :lol: ) - było OK. Moi pasażerowie też nie zgłaszali mi uwag. Mam siedzenia sportowe (skóra/materiał) - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie dla tylnej kanapy, ale był to znakomity wybór. Myślę, że trzeba pamiętać, że SUV to SUV. Nie terenówka, ale zawsze. Jak chcemy mieć super komfort z tyłu to kupujemy... "piątkę" GT - tam można z fotelami (nie kanapą!) robić wiele. Natomiast zgadzam się z opinią, że konkurencja daje możliwość regulacji tylnych foteli, ale w zakresie przesuwania do przodu i stawiania bardziej pionowo oparcia - po to, aby powiększyć przestrzeń bagażową, a nie dla komfortu. Co nie zmienia faktu, że konkurencja ma rację! To samo zresztą dotyczy wspomnianej przeze mnie "piątki" GT.
Opublikowano
Podepnę swoje trzy grosze....Tak się składa, że woziłem w wakacje rodzinkę. Przy okazji parę kilometrów przejechałem na tylnej kanapie sam. Passat (jak go jeszcze miałem) był wygodniejszy, ale nie jakoś przesadnie. Jedynym miejscem, gdzie się kompletnie nie da jechać jest środkowa część tylnej kanapy. Trzeba było podkładać poduszkę pod tyłek. Maksymalny dystans to 200km, potem tyłek puchnie. Reasumując auto jest jak dla mnie nie na 5, a niestety na 4 osoby i to mi trochę hmmm... przeszkadza.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podepnę swoje trzy grosze....Tak się składa, że woziłem w wakacje rodzinkę. Przy okazji parę kilometrów przejechałem na tylnej kanapie sam. Passat (jak go jeszcze miałem) był wygodniejszy, ale nie jakoś przesadnie. Jedynym miejscem, gdzie się kompletnie nie da jechać jest środkowa część tylnej kanapy. Trzeba było podkładać poduszkę pod tyłek. Maksymalny dystans to 200km, potem tyłek puchnie. Reasumując auto jest jak dla mnie nie na 5, a niestety na 4 osoby i to mi trochę hmmm... przeszkadza.

Dokładnie, na krótkie dystanse do powiedzmy 200 km tył jest ok. Na pewno komfortu nie będzie - śmiem twierdzić, że w Passatcie czy Superbie podróżuje się z tyłu dużo wygodniej, co więcej, kto siedział w nowej BMW 3er to zapewne zauważył, co znaczą dobre tylne siedzenia.

Oczywiście tylna kanapa jest 2 osobowa, ewentualnie 2+1 (gdzie 1 to dziecko).

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

Oczywiście tylna kanapa jest 2 osobowa, ewentualnie 2+1 (gdzie 1 to dziecko).

No i cóż. Wygląda na to, że doszliśmy wspólnie do mało sympatycznej konkluzji.

Na pocieszenie mamy wiele. wiele innych "plusów dodatnich" i ... tego się trzymajmy :!:

Opublikowano
A spójżmy na to tak. Czy ktoś może wskazać auto, które ma z tyłu kanapę (nie oddzielne 3 fotele) i to piąte miejsce jest WYGODNE?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A spójżmy na to tak. Czy ktoś może wskazać auto, które ma z tyłu kanapę (nie oddzielne 3 fotele) i to piąte miejsce jest WYGODNE?

Już pisałem wcześniej, że Q5 (jeśli chodzi o taki sam rozmiar), a także większe X5 i mniejszy Tiguan (Sic!)...

Będziesz Miał Wydatki