Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nad moją głową często przelatują lądujące samoloty. Po przeczytaniu całego tematu w jednym z nich, zauważyłem uderzające podobieństwo do BMW, po lekkim tuningu :mrgreen:
Opublikowano

Jakie bzdury pisza na tym wp to jest masakra

http://moto.wp.pl/kat,123,title,Kia-K9-luksusowa-limuzyna-z-Korei,wid,14288719,wiadomosc.html

Pierwsze slysze zeby jakis model koreanczyka pokonal Passata?A kia K9 to Mercedesa czy Bmw pokona jedynie cena.VW ktory jest o niebo lepszy od kii wypuscil na rynek Phaetona auto naprawde swietne ale nie odniosl sukcesu.A dlaczego?Bo to nie jest marka prestizowa klase premium w stajni vw reprezentuje audi i taka jest prawda.Bmw 7 Merc S czy audi a 8 kierowane sa dla wlascicieli firm bankow itd. i jestem pewien ze nikt z nich nie pokusi sie na cos z korei:-)

Hej

Opublikowano
przecież KIA optima nie ma konkurować z BMW 7 czy Audi A8. To inny segment. Pewnie kosztuje tyle co golf lub passat i wiele osób zamiast tych nudnych autek wybierze optime- tu jest dużo lepszy stosunek ceny do jakości. Zobaczcie jak dobrze się sprzedaje dacia duster- swoją drogą super autko. Nie miała konkurować z Q7 oczywiście- znalazła swoje miejsce na rynku i bardzo dobrze. za 39tys mozna miec nowe autko o bardzo ciekawym wygladzie (bez4x4). Podobnie będzie z Optimą- znajdzie się wielu nabywców, którzy zamiast golfa czy jakiejś meganki czy forda focusa/mondeo kupią ciekawe i sprawdzone autko z korei w tej samej cenie.
  • Moderatorzy
Opublikowano

To ja Ci odpowiem-kupa taniego, lichego,twardego plastiku,kiepska ergonomia wnętrza,wygląd zewnętrzny to rzecz gustu.Wolał bym kupic używane auto niż to nowe.

No ale ta cena :roll2:

A jak wiadomo cena czyni cuda.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
a co takiego super jest w Daci duster bo nie wiem ?

Nowa kosztuje 39tyś zł- nieco więcej niż fiat panda. A chyba widać między tymi autami wyraźną różnicę.

Rozumiem, że można wyznawać zasadę albo używane bmw albo nic, ale nikt nie każe nikomu kupować takich aut. Ale jak widać po sprzedaży tych aut- np we Francji i Niemczech a teraz też w Polsce, że jest na nie olbrzymie zapotrzebowanie. A propos lichych plastików w dacii duster... skoda czy vw oferują takie same. Po prostu w tanich autach są tanie plastiki, a porównywanie takich aut do bmw mija się z celem bo to całkiem różne segmenty i grupy docelowe.

Opublikowano

Ja też Dacie bardzo szanuje i lubię. Nie każdy traktuje samochód jak pasję/obiekt kultu/wyznacznik statusu/generator emocji *niepotrzebne skreślić.

Dacia niczego nie udaje, jest to urządzenie do przemieszczania się, niekoniecznie na tysiące kilometrów. Oferuje podstawowe funkcje za rozsądną cenę. Jak ostatnio kupowałem czajnik tak samo podchodziłem do tematu, kupiłem nowy, ze średniej półki, nie szukałem na allegro używanego Simensa.

Opublikowano
ale jak dla kolegi ZKOpawlak w VW sa takie same tworzywa to nie mam wiecej pytań

hmmm co do vw to tylko ten nowy vw up jest w przedziale cenowym dustera- jakość plastików jest tam taka sama jak w dusterze, podobnie w vw polo, który już jest droższy od dustera. Chyba nie widziałeś dustera i jego plastików. Polo ma dokłądnie te same jakościowo plastiki co fabia.

porównaj plastiki w dusterze, polo i fabii- jeśli widzisz tam jakieś znaczące różnice to jesteś bardzo spostrzegawczy. Co prawda polo i fabia ma takie nudne deski... tylko radio i 3 pokrętła. A duster nadal jest tańszy...

Kolego gorik79 porównaj sobie plastiki w polo/fabii i dusterze- najlepiej w salonie- bo wygląda na to że powtarzasz zasłyszane opinie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co do aut które porównujesz to tak myslałem ze chodzi ci o auta podobne gabarytowo zeby nie było tak kolorowo to uwazam ze marka VW to najbardziej przereklamowana marka na swiecie
Opublikowano
co do aut które porównujesz to tak myslałem ze chodzi ci o auta podobne gabarytowo zeby nie było tak kolorowo to uwazam ze marka VW to najbardziej przereklamowana marka na swiecie

Kolego nie wiem czy miales kiedys vw nowe moze i sa przereklamowane ale ja mialem passata b5 po lifcie i z czystym sumieniem moge powiedziec ze silnik 1,9 tdi jest nie do zdarcia dopiero od passata b6 sa negatywne opinie a to wszystko przez nieszczesny silnik 2.0

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ok silnik tak a co z łuszczącymi się wszedzie tworzywami ,odklejającymi uszczelkami ,super wytrzymałym zawieszeniem,skrzypiącymi plastikami chodzi mi o B5 przed liftem natomiast złego słowa nie powiem o blizniaczym A4 z tamtych lat
Opublikowano
ok silnik tak a co z łuszczącymi się wszedzie tworzywami ,odklejającymi uszczelkami ,super wytrzymałym zawieszeniem,skrzypiącymi plastikami chodzi mi o B5 przed liftem natomiast złego słowa nie powiem o blizniaczym A4 z tamtych lat

U mnie jedynym miejscem gdzie sie cos luszczylo to byly klamki wewnetrzne w zawieszeniu przez caly okres urzytkowania 50 000 wymienilem tylko koncowki drazkow.Nigdy nie mialem z niczym problemu a po 2 jestem zdania ze jak dbasz tak masz :cool2:

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do vwejowego silnika 1,9 tdi 90KM to rzeczywiście super silnik nie do zdarcia- mielem 700tys na blacie (pewnie 200tys cofnięte). Zawiasy w drzwiach tak wyrobione że miały ze 2cm luzu na drzwiach, fotel wysiedziany, że druty prześwitywały ale silnik chodził jak pszczółka. (w całej historii turbo tylko raz wymieniane i kilka razy robiony alternator).

Niestety miałem złe przeżycia jeśli chodzi jakość wnętrza w I skodzie superb- tragedia- w aucie niby premium łuszczyły się plastiki już po roku, czyli w nowym aucie. mając 50 tyś i wybierając nowe auto wziąłbym wyposażonego dustera- tam wiesz za co płacisz;) ewentualnie coś z fiata. vw w tej cenie oferuje golfa z korbkami.

PS: wracając do tematu. Ile kosztuje KIA OPTIMA??