Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem jakie tarcze założyć do mojego samochodu, mianowicie miałem już TEXtary pierwszego montażu komplet tarcze + klocki po 3 tysiącach zwichrowało je aż tak że strach było hamować z dużej prędkości. na gwarancje nie przyjęli więc mechanik przetoczył je i było super po przejechaniu kolejnych 3 tysięcy znowu to samo wiec postanowiłem założyć BREMBO MAX WENTYLOWANE,WZMACNIANE, NACINANE. Po przejechaniu paru tysięcy znowu to samo przy hamowaniu z 180 do 120 bije kierownicą dość konkretnie nie wiem czego to wina, wszystko w zawieszeniu i układzie kierowniczym sprawne.

Dodam jeszcze że często jeżdżę po autostradzie i hamuje mocno kiedy trzeba, kiedy tarcze są nowe wszystko ok tylko po przejechaniu paru tysięcy zaczyna się to znowu.

Proszę o poradę bo sam nie wiem co robić? Czy to wina tarcz czy czegoś innego ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zmień mechanika. W układzie sprawdż stan zacisków, prowadnic, płynu hamulcowego. Sprawdź czy łożysko piasta nie ma bicia. Mało prawdobodobne by przy sprawnych tych elementach padły dwa rodzaje tarcz hamulcowych.

PZDR>

Opublikowano
Mam jeszcze takie pytanie czy zdołam sam zastosować zestaw naprawczy tuleje i tłoczek?? czy raczej jest to skomplikowana czynność ??
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Dzisiaj sprawdziłem piastę i zaciski wszystko rozebrałem przeczyściłem i nasmarowałem że można ręką przesuwać, odkryłem jeszcze że prawa tarcza ma bicie około 0.5mm i mam pytanie czy to dużo ?? i czy nadaje się do reklamacji?? Czy przez tą tarcze może bić jeszcze kierownicą??

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam , wymieniłem obie piasty i łożyska z przodu przestało drgać autem przy dużej prędkośći lecz bicie przy hamowaniu nadal jest , Tarcze Proste sprawdzone miernikiem. Co robic? Bo ja już sam nie mam siły proszę o odpowiedzi....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W moim przypadku drążek kierowniczy i tuleje motylki przednich wahaczy. Sprawdź je jeszcze raz, tuleje sprawdź na podnośniku i ruszaj kołem, wtedy wyczujesz luz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Witam , wymieniłem obie piasty i łożyska z przodu przestało drgać autem przy dużej prędkośći lecz bicie przy hamowaniu nadal jest , Tarcze Proste sprawdzone miernikiem. Co robic? Bo ja już sam nie mam siły proszę o odpowiedzi....

Sprawdź jeszcze stan płynu hamulcowego i spróbuj odpowietrzyć zaciski. Być może "biegające" powietrze w układzie powoduje odbijanie tłoczka i ponowny jego nacisk na tarczę stąd też efekt bicia.

• 5 miesięcy temu...