Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich fanow BMW.

niestety spotkala mnie dzisiaj niemila przygoda. pewna nierozgarnieta Pani wjechala mi tylem w przedni lewy blotnik. wina oczywscie byla jej (jak mozna wyjezdzac z bramy z predkoscia 30km/h przy zerowej widocznosci, i to w dodatku na lodzie?). od razu po zdarzeniu pojechalem do PZU zglosic szkode. jednak rzeczoznawca przy robieniu zdjec od razu sugerowal mi, ze takiego samochodu to nikt nie bedzie naprawial w ASO, bo to sie przeciez nie oplaca. jak to powiedzial lepiej pojechac na gielde i sobie kupic uzywki, albo zamienniki, wyjdzie 10 razy taniej niz nowe czesci w ASO. wiec od samego poczatku zorientowalem sie, ze raczej wycena bedzie mocna zanizona (odbieram w srode lub czwartek), juz po samym gadaniu typu: pas po reflektorem wejdzie na swoje miejsce jak pan sobie blotnik wyklepie, lub silniczek od regulacji reflektorow skrzypi, ale jak sie reflektor znowu wepchnie na swoje miejsce to bedzie dzialac, tylko do tej pory lepiej go nie uzywac, itp. :duh: no rece opadaja.

w zwiazku rozwiaze chyba sprawe bezgotowkowo (nie chce na tym samochodzie zarobic, zalezy mi na tym, zeby byl idealnie naprawiony przez ludzi znajacych sie na rzeczy). teraz zastanawiam sie, w ktorym ASO w Wawie najlepiej jest to naprawic? (mam nadzieje, ze nikt tam nie bedzie sie bawil w klepanie pogietych elementow, tylko wstawia nowe, czy mam racje??)

jestem rowniez ciekaw jak ASO zapatruje sie na zakres naprawy? czy sa chetni, aby naprawic cos wiecej, czego golym okiem nie widac, np. zawieszenie (kobieta uderzyla mi w rowniez w kolo), luz na kierownicy, jednym slowem wszystko co moglo sie uszkodzic w trakcie tego uderzenia, a nie widac tego golym okiem, i czego rzeczoznawca PZU nie wpisal?

wg mnie nie powinni miec z tym problemow, dla nich to czysty zysk, przeciez PZU placi :)

odpowiedz na to ostatnie pytanie moze byc na priva, jezeli ktos nie chce publicznie.

jezeli ktos ma doswiadczenie w temacie, bede wdzieczny za odpowiedz.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano

Ja rok temu naprawialem szkode w ASO mimo ze byla to mala stluczka

to po samochod przyslali lawete (oczywiscie na moja prosbe).

Wszystko zalatwili bezgotowkowo i bezproblemowo na orginalnych czesciach

wymienili wszytko co bylo uszkodzone sami zalatwiali sprawy z rzeczoznawca.

PZU wycenilo szkode na 3tys a naprawa kosztowala ponad 6tys oczywiscie

PZU zaplacilo bez dyskusji cala kwote.ASO nie mialo umowy z PZU.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano

dzieki za odpowiedzi. jednak na jeszcze kilka pytan ich nie uzyskalem:

1. w ktorym ASO w Warszawie najlepiej to naprawic?

2. czy w ASO wymieniaja pogniecione elementy, czy wstawiaja nowe?

3. czy ASO chetnie wymienia wszystko co moglo ulec uszkodzeniu w trakcie kolizji, i jest uszkodzone?

4. czy moglby ktos dobrze znajacy sie na rzeczy wypisac, co dokladnie moglo sie uszkodzic w trakcie kolizji (ja jechalem ok. 20km/h prosto, a uderzenie bylo w lewy przedni blotnik, i kolo z predkoscia ok 30km/h)? moze zawieszenei, uklad kierowniczy, poleciala zbieznosc?

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja robiłem auto w Bavarii na Czerniakowskiej. Jestem zadowolony.

U mnie sprawa wyglądała prosto- auto na gwarancji to robiłem w ASO. Warta zaakceptowała wycenę szkody zrobioną przez ASO (problem z Wartą jest taki wg słów człowieka z ASO, że ustalają niskie stawki roboczogodziny w ASO na naprawy blacharsko-lakiernicze i to może być źródłem problemów na linii Ty-ubezpieczyciel lub ASO-ubezpieczyciel). Założę się że wycena ubezpieczyciela a wycena ASO będą się znacznie różnić w kwestii jakie części należy wymienić- u mnie uszkodzeniu uległ przedni zderzak a w nim są różne małe elementy o których ludzie z ubezpieczalni nie mają pojęcia :duh:

Elementy miałem wymienione, nic nie klepane- sprawdzone miernikiem.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
dzieki za odpowiedzi. jednak na jeszcze kilka pytan ich nie uzyskalem:

1. w ktorym ASO w Warszawie najlepiej to naprawic?

2. czy w ASO wymieniaja pogniecione elementy, czy wstawiaja nowe?

3. czy ASO chetnie wymienia wszystko co moglo ulec uszkodzeniu w trakcie kolizji, i jest uszkodzone?

4. czy moglby ktos dobrze znajacy sie na rzeczy wypisac, co dokladnie moglo sie uszkodzic w trakcie kolizji (ja jechalem ok. 20km/h prosto, a uderzenie bylo w lewy przedni blotnik, i kolo z predkoscia ok 30km/h)? moze zawieszenei, uklad kierowniczy, poleciala zbieznosc?

pozdrawiam

luther

Naprwawa z OC ma to do siebie ze przysluguja Ci wszystkie czesci nowe orginalne !

Wiadomo ze jak czesc byla juz szpachlowana lub uszkodzona wczesniej to

raczej nie zalicza Ci tego na wymiane na nowa.

Oddajesz auto do ASO , oni wzywaja rzeczoznawce po ogledzinach robi kalkulacje

i wedlug tej kalkulacji jest naprawiane auto (w kalkulacji ceny sa zanizone zazwyczaj o 50%)

jezeli podczas naprawy , dmontazu cos jeszcze znajda to znowu wzywaja rzeczoznawce.

Tak to wygladalo w ASO w Katowicach.

Opublikowano
przy lekkim draśnięciu (porysowany ewentualnie pęknięty zderzak) też przysługuje mi nowy zderzak? a jak to jest jeżeli najbliższe autoryzowane ASO jest ponad 100km od miejsca zamieszkania?
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Niedawno moj kumpel zalatwial identyczna sprawe bezgotowkowo z Bawaria Motors. Sprawca byl ubezpieczony w PZU. Najpierw PZU dokonalo wyceny - byla to kwota X. Potem kumpel pojechal do Bawarii, zrobil u nich wycene - wyszlo 2*X. Pojechal do PZU z ta wycena, oni ja zaakceptowali i zalatwil wszystko bezgotowkowo. Bawaria naprawila mu samochod niezle, mogliby troche lepiej spasowac drzwi, ale poza tym OK.

Co do likwidacji szkod z OC:

- Naprawa (niezaleznie od wieku pojazdu, tego, czy byl sprowadzony, czy nie i wszystkiego, co jeszcze wymysli ubezpieczyciel) przysluguje na NOWYCH, ORYGINALNYCH czesciach. Oczywiscie, do calkowitej wartosci pojazdu przed wypadkiem.

- Zanizanie stawki roboczogodziny, obcinanie 22% VAT-u i tym podobne praktyki sa niezgodne z prawem.

- Na likwidacje szkody (wyplate odszkodowania) ubezpieczyciel ma 28 dni. Potem poszkodowanemu przysluguja odsetki karne.

Przy rozmowie z likwidatorem warto, zeby wiedzial o tym, ze poszkodowany wie o trzech powyzszych faktach ;).

W razie problemow nalezy napisac odwolanie do organu 'pietro wyzej', a jezeli to nie pomoze, brac prawnika. Prawie wszystkie sprawy z OC sa do wygrania, a ubezpieczyciele licza tylko i wylacznie na niewiedze poszkodowanych.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
przy lekkim draśnięciu (porysowany ewentualnie pęknięty zderzak) też przysługuje mi nowy zderzak? a jak to jest jeżeli najbliższe autoryzowane ASO jest ponad 100km od miejsca zamieszkania?

Przy zarysowanym zderzaku nikt Ci raczej nie zaliczy wymiany.

Przy peknietym powinni ale to juz duzo zalezy od rzeczoznawcy.

Generalnie poszkodowanemu przysluguje jedno holowanie

na koszt ubezpieczyciela sprawcy ale czy jest to ograniczone

odlegloscia tego nie wiem.

Ja sprawy z moim autem zalatwialem przez telefon.

Poprostu przyjechal laweciarz z ASO zabral samochod a po

naprawie dopiero pojechalem go odebrac , jedynie co to

musialem to przefaksowac do ASO kalkulacje.

Opublikowano

odswiezam temat.

dzisiaj dostalem wycene - narazie znam tylko sume, poniewaz z braku czasu nie moglem podjechac, tylko dowiedzialem sie telefonicznie. rzeczoznawca wycenil szkode na 1924zl. wydaje mi sie, ze to troche za malo, zwazywszy na to, ze do wymiany jest blotnik, matalowa listwa ciagnaca sie pod reflektorami i atrapa chlodnicy (laczaca sie z blotnikiem), plastikowa listwa od zderzaka, kierunkowskaz, reflektor wyskoczyl z mocowan, wiec prawdopobnie sie polamaly, a takze silniczek od regulacji reflektora. do tego trzeba polakierowac zderzak, bo jest porysowany.

w zwiazku z tym chce sie dowiedziec, co musze zrobic, zeby ASO dokonalo wyceny? ile taka wycena bedzie kosztowac, oraz czy wykonuje ja dopiero, gdy zdecyduje sie, ze nie biore pieniedzy, tylko szkode naprawia ASO?

z gory dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano

Musisz po prostu pojechac do ASO i powiedziec im, ze chcesz likwidowac szkode bezgotowkowo. Wycena nie powinna nic kosztowac.

Ta wycena musi byc zaakceptowana przez ubezpieczyciela i wtedy ASO nie powinno zadac od Ciebie podpisania, ze ewentualna roznice w kosztach naprawy i odszkodowania pokryjesz sam.

Ta droga jest juz przecwiczona w Bawarii, Fus zdaje sie robi problemy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
(...)Ta wycena musi byc zaakceptowana przez ubezpieczyciela i wtedy ASO nie powinno zadac od Ciebie podpisania, ze ewentualna roznice w kosztach naprawy i odszkodowania pokryjesz sam.

Ta droga jest juz przecwiczona w Bawarii, Fus zdaje sie robi problemy.

szkoda, bo do Fusa mam pare km. czy ktos moze naprawial bezgotowkowo w Fusie i moglby sie wypowiedziec?

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano

w "PULSIE BIZNESU" z 13-15.01. -czyli najnowszy nr, jest 3-stronicowy

artykuł jak PZU zaniża wyceny szkód o ,średnio 50% w porównaniu z innymi firmami ubezpieczeniowymi...

stosują inny program obliczający szkody, w którym brane są pod uwagę

zamienniki i do tego jest liczone bez VAT-u...

zainteresowanym polecam...

Opublikowano
w "PULSIE BIZNESU" z 13-15.01. -czyli najnowszy nr, jest 3-stronicowy

artykuł jak PZU zaniża wyceny szkód o ,średnio 50% w porównaniu z innymi firmami ubezpieczeniowymi...

stosują inny program obliczający szkody, w którym brane są pod uwagę

zamienniki i do tego jest liczone bez VAT-u...

zainteresowanym polecam...

Dlatego jak komus zalezy na dobrze naprawionym aucie watro to

robic w ASO.Ich cen nie moga podwazyc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

pewnie głupie pytanie ale dla pewności :)

winnemu też przysługuje naprawa bezgotówkowa?

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Witam

Moim poprzednim samochodem rowiez mialem stluczke i po prostu znalazlem zaklad ,ktory mial podpisana umowe z PZU i zdecydowalem sie na naprawe bezgotowkowa.Zastrzeglem sobie tylko,ze chce miec wszystkie pogniecione czesci nowe a nie klepane.Odebralem samochod po naprawie i nic mnie nie interesowaly zadne koszty.

Te zaklady ktore maja podpisana umowe z PZU maja swoje dojscia do rzeczoznawcow i podejrzewam ,ze odpalaja im niezla dzialke za korzystna wycene.

Polecam Ci zrobic tak samo :cool2:

Pozdrewiam

2FST4U
Opublikowano

te zaklady co maja podpisane umowy z pzu robia na uzywkach i na zamiennikach dlatego ogolnie nie ma problemu, ale problemy moga byc jesli chodzi o fachowosc i dokladnosc napraw...

ja nie zdecydowalem sie na to, bo wstawili by mi jakis stary zderzak, poszarpane nadkole, kolor by zle dobrali.. podziekowalem, nie w bmw e38...

Dlatego jak komus zalezy na dobrze naprawionym aucie watro to

robic w ASO.Ich cen nie moga podwazyc.

taaa, nie moga, akurat

zrobilem auto e38 z 98 roku w aso bmw i

pzu nie chce oddac calej kasy za naprawe z oc

juz w aso mi powiedzieli ze beda problemy i musialem napisac oswiadczenie ze doplace

wiec widac ze sprawa jest znana i popularna ze pzu nie placi za cala naprawe w aso

w nowce aucie pewnie zaplaci, ale w 6-8 latku zrobi problemy tak jak u mnie

musialem doplacic 1500zl bo policzyli zamienniki

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
te zaklady co maja podpisane umowy z pzu robia na uzywkach i na zamiennikach dlatego ogolnie nie ma problemu, ale problemy moga byc jesli chodzi o fachowosc i dokladnosc napraw...

Witam ponownie :lol:

Zgodze sie z Toba ,ze warsztaty takie jak wspomnielismy jada na uzywkach lub zamiennikach...Co do fachowosci to wystarczy popatrzec na auta zrobione przez nich i samemu wyciagnac wnioski. Gwarantuje Ci ,ze niektore warsztaty nie ustepuja pola autoryzowanym serwisom :cool2:

Pozdrawiam

2FST4U
  • Moderatorzy
Opublikowano
DARECKI jeżeli samochód ma być naprawiony dobrze to niestety musi to kosztować, nie sądzę aby TU zależało na tym aby nasze somochody były naprawiane dobrze tylko jak najtaniej. Robiłem 2 razy blacharkę w ASO i jest to naprawdę inna bajka ( przed BMW miałem inne samochody i robiłem w zwykłych warsztatach to miałem co porównywać ).
Opublikowano

Andrzej, co do polityki TU masz calkowita racje,kazde z nich patrzy zeby tylko nas wykolegowac :mad2:

Jesli zas chodzi o ceny, to drozej wcale nie znaczy lepiej.Znam niejeden serwis ktoremu zabrali autoryzacje wlasnie ze wzgledu na fuszerki :nienie:

Taki zklad jak np. WFK w Wejherowie zabiera stalych klientow autoryzowanemu Drewie wlasnie ze wzgledu na koszty robocizny :!: i o te koszty wlasnie mi chodzi...

Pozdrawiam

2FST4U
Opublikowano

ja potwierdzam, mialem nawet pewne obawy czy aso idealnie dobierze kolor, bo zwsze to potem roznie wychodzi z tym dobraniem

a mam kolor ciemna zielen metalik

ale tak pomalowali blotnik, dobrali kolor, tak go spasowali i zamontowali ze po prostu nie da rady poznac ze byl zmieniany blotnik, naprawe wykonali perfekcyjnie

niby glupi blotnik i zderzak - aso zawolalo 9 tys pln

ale uwazam ze warto,

po prostu nie trzeba sie stresowac ze spartacza

oddaje auto i odbieram w stanie idealnym i placi sie za ten spokoj i brak nerwow :)

nie wiem jak jest z innymi aso, ale autoryzacja bmw chyba do czegos zobowiazuje, to nie skoda, czy opel

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
ja potwierdzam, mialem nawet pewne obawy czy aso idealnie dobierze kolor, bo zwsze to potem roznie wychodzi z tym dobraniem

Marcin

Dobieraniem lakierow zajmuja sie dzisiaj profesjonalne firmy nie majace nic wspolnego z ASO...

Mozesz przyjsc do nich "z ulicy" z polakierowanym elementem (np. pokrywka wlewu paliwa albo inny drobiazg) i dobiora ci odcien idealnie ,nie mowiac juz ze masz kolor zapisany na nr. budy :cool2:

Pozdrawiam

2FST4U
  • Moderatorzy
Opublikowano
OK, zdarzają się różne odstępstwa od normy ( zazwyczaj niestety na minus ). Tak jak pisałem robiłem kiedyś zderzak u Smorawińskiego a potem maskę u Fusa. Naprawdę super fajnie zrobione. Co do cen to się nie wypowiadam.