Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam, mam problem, tzn. nie mam wody w górnym węzu co idzie od chlodnicy jest pustka, auto powoli sie dogrzewa i trzyma równo temperature, nie ma mazi pod korkiem, co moze byc? zapowietrzony układ i zdalo by sie dolac? i porzadnie odpowietrzyc? silnik 2.5 benzyna Edytowane przez blindor
Opublikowano
zagrzej auto do 90 stopni około :) przy odkręconym korku , w zimie z tym bywa różnie i wtedy uzupełniaj braki płynu , nie zapominaj o termostatach :) bo mogles zapowietrzyc układ . co do mazi pod korkiem :) olej jest pod większym cisnieniem niz woda , no i najczęsciej wody przybywa a oleju ubywa , żadko kiedy odwrotnie
Opublikowano
witam, mam problem, tzn. nie mam wody w górnym węzu co idzie od chlodnicy jest pustka, auto powoli sie dogrzewa i trzyma równo temperature, nie ma mazi pod korkiem, co moze byc? zapowietrzony układ i zdalo by sie dolac? i porzadnie odpowietrzyc? silnik 2.5 benzyna

Ja mam podobny problem , wiec podepne sie do watku.

Powiedze mi jeszcze tylko kolego czy wyskakuje Ci czasami z rana na pare sekund kontrolka niskiego stanu plynu chlodniczego?

Opublikowano
odpowietrzone, woda jest juz w wężu, kontrolka nie zaswiecała mi sie od niskiego stanu plynu. tylko dziwne to ze jak naciskam gorny waz idacy od chlodnicy, tzn naciskalem wczesniej to slychac bylo psik psik z pod korka? czy to prawidłowe?
Opublikowano

kolego, psik psik to raczej normalne, bo tam masz dziurke od obiegu z gornego weza do zbiorniczka

jak scisniesz, to plyn musi leciec

oraz uwaga do innych kolegow, co tu pisza o rozgrzewaniu auta przy odpowietrzaniu

nic takiego sie nie robi w M54 czy M52TU

nawet powiedzialbym, ze nie jest to wskazane

w tych silnikach odpowietrzanie jest grawitacyjne - odkrecasz odpowietrznik na gornym wezu dochodzacym do zbiorniczka

otwierasz obieg nagrzewnicy

zalewasz plyn do danego poziomu, zakrecasz korek i odpalasz auto na zimnym, az odpowietrznikiem przestana leciec bomble,

tylko nie za dlugo, by nie zagrzac

Opublikowano
psik psik wlasnie chyba nie jest prawidlowe? bo jesli ja lekko weza scisne reka i slychac psik psik to cos nie tak z korkiem? bo ja przez scisniecie nie wytwarzam pod korkiem 1 czy tam dwa bary ( bo nie wiem ile dokladne cisnienie jest ) i dzis mi wode leciutko wywalilo z pod korka, wiec chyba korek mam do wymiany, bo za szybko puszcza??