Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
miejmy taką nadzieję kolego :cool2: Jeżeli to nie bedzie ta uszczelka to obstawiam poluzowany zawor motylkowy DISA (powinno tam grzechotać, żecholić ... coś w tą deseń), albo padnięta ODMA (nieszczelne węże, które ciągną "lewe" powietrze do dolotu).
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

PANOWIE TROCHE SIE ZAGALOPOWALISCIE !!!!!!

gdyz ta maz pod nakretka moze rownie dobrze oznaczac jedno... niedogrznie silnika. Jesli jezdzisz czesto krotkie odcinki i silnik sie nie nagrzewa to taka wlasnie maz pokazuje sie na bagnecie i pod korkiem na silniku. Pojedz dluzsza trasa troche go pognaj aby sie dobrze nagrzal a ten osad zniknie PRZY TAKICH MROZACH TO NORMALKA w kazdym samochodzie!!.

na poczatek to proponowalem ci bys zatankowal lepsze paliwo i na noc zabral akumulator do domu. Rano go wstaw moze sie zresteuje to czasem pomaga. A dalej jesli juz wynmieniles swiece i cewki ... to w takiej kolejnosci

przepustnica... niech ci ktos ja oczysci, i odrazu sprawdzaj wszystkei plastiki rurki czy nie sa peknieta.

co do sond... (moze pomoc akumulator jego wyjecie) a jak nie to wymien to nie jest az tak duzy koszt ( ale niech mechanik sprawdzi wszystkie kabelki do nich bo ponoc pekaja), dalej ODMA z tego wszystkiego najdrozsza. ale jesli to nie pomoze ... Uszczelki vanosa i i glowica

BUNIA :)
Opublikowano
Witam wlasnie wrocilem od mechanika w warszawie z uszczelka pod glowica jest wszystko wporzadku badal to i mowi ze jest wszystko grane gosc z sekundowej 1 to badal tomek... tomas sport carage. No i mowi ze cos jest nie szczelne w dolocie on powiedzial ze trzeba wymienic wszystkie kable uszczelki separator powietrza ale wedlug mnie to bez sens i za duzo koszt bo za to wszystko 1200zl wiec przesada wedlug mnie teraz bede badal po kolei co jest ale od czego zaczac a no i powiedzial ze sondy labmda pracuja elegancko
Opublikowano
ufff... dobrze że podgłowicowa w porządku :cool2: Czyli "lewe" powietrze w dolocie albo wydechu. Tak jak sugerowałem wyżej DISA, ODMA (separator oleju), ewentualnie przepustnica, dziury w układzie wydechowym.
Opublikowano

na allegro cala odma z wezykami to kosz niecalych 400 zł plus kasa jak wezmie mechanik.

http://allegro.pl/odma-separator-oleju-bmw-3-e46-5-e39-e60-e61-kpl-i2077102537.html

link do aukcji ja juz kiedys od tego faceta kupowalem i jest godny polecania.

Tak jak myslalem koledzy popedzili za bardzo z opiniami. jAK BY TO BYLA GLOWICA TO BYS TO NAPEWNO ZAUWAZYL... to nie sa male falowania obrotow samochod wariuje (silnik). Wymien ODME bo w serwisie do tego silnika zalecaja co 2-3v wymiany oleju ja wymienic. Czesto wezyki pekaja i ciagnie lewe powietrze. Sprawdz Puszke z filtrem powietrza i wszystkie plastiki. Jak juz wymieniasz Odme to wymien tez filtr oleju... a przy checku i filtr paliwa. Tak dla pozadku.

mam nadzieje ze do czegos sie przydadza moje sugestie.

Mialem identyczny problem jak i ty. Ten check hmm walcze z nim juz jakis czas... zostala mi odma do wymiany. :D ale ja o zrobiem na wiosne przy zmianie oleju. Ale szczerze ostatnio zaczelem tankowac 98 i wymienilem akumulator i pomoglo od jakiegos czasu problem sie nie pojawia... odpukac. Daj znac ile cie to po kieszeni pociagnelo.

Opublikowano
No dzieki za link dzwonilem juz do tego goscia o te czesci ale po tym zadzwonilem do mojego mechanika BMW oddalonego ode mnie o 200km i dlatego bladze po warszawie i slucham glupich opini o uszcelce pod glowica. Moj mechanik powiedzial ze zna moj motor i jest z nim wszystko ok no i sprawa wyglada tak ze bede nie dlugo robil zawieszenie z przodu,i powiedzial ze wtedy sprawdzimy uklad dolotowy bo to gdzies tam pewnie jakas pierdola typu przewod czy jakas uszczelka na kolektorze. Jak uporam sie z tym falowaniem obrotow to dam znac co i jak ale chyba wymienie ten separator i te przewody 375zl nie jest to duzy koszt tak wiec chyba tak zrobie. Dzieki wszystkim za pomoc
Opublikowano

jak bedziesz chcial to moge tez ci w warszawie polecic dwoch mechanikow. jeden serwis a drugi zwykly ale bardzo solidny jak cos daj znac.

a to falowanie mozesz wlasnie miec prze ta nieszczelnosc... lub odme :P

Opublikowano
No i znowu wyskoczyla kontrolka silnika do tego jeszcze trackji ta kontrolka i EML no i obroty na zimnym skacza od 500 do 800 panowie co robic wymienic ten separator i te 3 rurki ?
Opublikowano
ale cos robiles???? słuchaj moze to kwestia paliwa. Ja tez sie wpienialem ale od 1,5 miesiaca tankuje na Bp 98 i jak znikla tak juz sie nie pojawila... hmm tylko ta kontrolka eml.
Opublikowano

wiesz tak poczytalem troche i zdjae mi sie ze to moze byc powiazane u ciebie z kontrolka silnika...

tzn. musisz sprawadzic przepustnice i przeplywke moze samo przeczyszczenie pomoze sa do tego specjalne plyny, ale jesli nie to wymiana ok 200-250 zł. oczyscic mozna samemu na forum napewno znajdziesz instruktaz. Ale zdaje mi sie ze powoli ci sie sypie kilka powiazanych rzeczy ze soba... ODMA,przeplywka i przepustnic. Reszte rzeczy juz ci pisalem... musisz podjechac do jakiego zaufanego warsztatu by cie nie naciagneli. W tej sytuacji polecil bym ci tego na ul Ojcowskiej. A probowales odlaczyc na noc akumulator? Polecam to zrobic jeszcze przed wszystkimi innymi dzialaniami

Opublikowano
sluchajcie wczoraj wieczorem musialem jechac gdzies no i podlaczylem akumulator i wszystko to samo kontrolka silnika trakcji i eml zagrzlem go by zeszlo z niebieskiego pola zgasilem odpalilem i swiecila sie tylko kontrolka silnika ale maszyna chodzila normalnie pojechalem jakies 10km stal z 5h wsiadam odpalam wszystko normalnie nie ma nawet kontrolki silnika kuzwa co to jest bo juz mnie to tak meczy
Opublikowano

czemu cala noc... bp komputer ma cos takiego jak swoja "baterie" ktora podtrzymuje pamiec. Cala noc moze wystarczyc na to by sie poprostu zresteowal. ( jest tu taki temat poszukaj sobie prawidlowy reset DME to nie tylko odlaczenie akumulatora ... ale i reset wewnetrznego kompa). Te wszystkie bledy sa zapisywane w kompie i czasmami jak nie sa kasowane to jak jest ich za duzo to pozniej wyskakuja takie bzdury. Ja w swojej tez juz przez "kontrolke silnika" wymienilem przeplywke, sondy, swiece cewki ... a blad co jakis czas sie pojawia wkoncu nauczylem sie z nim zyc hehehhe na jesieni jak poraz kolejny mi sie zapalila to juz zwatpilem (zostala mi nieszczelnosc w ukladzie dolotowym badz odma)... i tak sobie jezdzilem pazdziernik, listopad, grudzien/.... i nadszedl styczen i mrozy mowie a zatankuje 98 i problem jak reka odjol. juz 1,5 miesiaca sie wogole nie pojawia. :) ( wczesniej pojawiala sie na 150km a potem na 150 znikala tak zaobserwowalem). Teraz w kwietniu bede zabieral sie za wymiane oleju i przy okazji sprawdze szczelnosc dolotu i wymienie ODME(w tych silnikach naprawde jest zalecana przy kazdej wymianie silnika i podobna sa dwie jej wariacje zwykla i "zimowa"). Bylem w swoim serwisie i im ufam ten problem w tych silnikach moze wysepowac z kilku przyczyn i nie zawsze sie to da odrazu zweryfikowac (troche takie macanie po omacku). Odpusc sobie ja tez sie tak denerwowalem ale z tym mozna zyc naprawde przyczyn jak juz wiesz moze byc kilka od blachych jak kijowe paliwko po przez Odmy, nieszczelnosci... i pare innych. Trzymaj sie cieplo i nie daj sie zwarjowac... dla polepszenia ci humoru powiem ci tak znam kilka takich przypadkow ale widze ze masz podobne podejscie do mnie a mi to pomoglo :)

przyklad mojego najlepszego kumpla... kupil sobie e36 (ja mialem takie poprzednio i tez byla moim cukiereczkiem) 1.8 gaz... jesli myslisz ze on o nia dba :P ja sie za glowe zlapalem Olej kupuje jakis w lidlu za 30 zł ma 5l i go tylko dolewa.. nic nie naprawia bo nic mu sie nie psuje a zdrowo go katuje choc na przyklad ma 18" felgi cos mu skrzypi cos mu strzyka puka.. on to pierdoli jak sie rozpadnie to wymieni jak nie i jezdzi to pierdzieli to (ja bym tak nie umial) i prawda jest taka ze ja jak glupi jak cos uslysze to zaraz sie zastanawiam wymieniam kupuje i kase laduje w auto... ile juz mi tak poszlo. On na moj zarzut mowi tak... a do czego sluzy auto ??? ... do jezdzenia moje auto jezdzi i jego jezdzi wiec jaka roznica? otoz taka ze on na mechanika nie wydaje tyle co ja :P i powiem ze to do mnie trafilo. Teraz jak cos mi sie dzieje to najpierw orientuje sie co to moze byc i jak grozne... a potem oceniam czy warto juz kase ladowac czy poczekac. A z ta kontrolka... dluga historia ale mozna z tym zyc.... nie przejmuj sie ktos to wymyslil by mechanicy mogli kase od nas wyciagnac. Przyczyna moze byc prozajczna jak i powazna. Jesli nie masz jakis powaznych oznak typu powazne zwiekszenie zuzycia paliwa, dziwnych dzwiekow, zbyt duzego zuzycia oleju(choc fabrycznie podany jest 1l na 1000 km i mechanicy mowia do takich wielkosci ze ma prawo i nie ma sie co martwic )to proponuje ci wrzuc na luz i poobserwuj. moim zdanie poba wie z akku .. np jak juz go odlaczysz to zetknij ze soba kable + i - na chwile. albo zmien na jakis czas stacje paliwa. Powiem ci tez tak a moze poprostu musisz wymienic filtr paliwa badz oleju..

juz cie nie mecze ..alez sie rozpisale heheheh :D

Opublikowano
No rozpisałeś się konkretnie hehe zrobie tak jak mowisz do wymiany oleju zostaly mi 3tys km przy wymianie wymienie separator oleju z tymi 3 rurkami a teraz jak przestanie padac wyczyszce krokowy i przepustnice posprawdzam sam w jakim stanie sa wszystkei rurki. Ale tez tak mam jak cos tylko jest nie tak to od razu wymieniac kupywac itp. Musze miec wszystko perfekcyjnie taka juz moja natura hehe w zawieszeniu cos mi stuknelo z 3 razy jzu jestem umowiony z mechem moim na robienie zawieszki hehe
Opublikowano
ja tak mam jak ty ale staram sie zmienic.... tak jak mowisz oczys krokowy i przepustnice. z takich prostych to mowie wez ten akku jeszcze i paliwko na innej stacji ale to musisz tak caly zbiorniczek zjechac. mi to pomoglo to nie znaczy ze i u ciebie sie sprawdzi ale jak cos jestesmy w kontakcie daj znac jak ci poszlo. U mnie tez jak kupilem zaczelo sie od wypadania zaplonow na 3 i 5 pozniej z rok spokoju i kontrolka silnika.. i sie zaczelo. ktos kiedys powiedzial ze jest jeden sposob ktory moze ja na stale wylaczyc z twojego zycia odlaczyc zaroweczke badz ja zakleic.(kontrolke ) przypomnialo mi sie jeszcze jedna rzecz nie wiem czy to pomoze ale moze w ukrytym menu uda ci sie zresetowac kompa bo jest tam taki test... wiesz o czym mowie? jak chcesz to moge ci podeslac jak je uaktywnic jest tam pare fajnych funkcji przydatnych