Skocz do zawartości

Problem z uszczelkami szyb bocznych przednich / szum wiatru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

posiadam BMW 335i Coupe i mam taki problem z tym że jak przekraczam prędkość 130-140 to z rogów szyb bocznych zaczyna wydobywać się szum wiatru jak by szyba była otwarta /uchylona i lekko wieje , co w tej sytuacji zrobić ?? może się ktoś z podobnym problemem spotkał jak tak to prosił bym o pomoc w tej sprawie i jeśli już to gdzie mogę to naprawić bo w auto fusie nic mi nie pomogli.

PS : w BMW auto fus dociągnęli mi jedynie drzwi co nic nie dało.

pozdrawiam

z góry dziękuje za pomoc

Michał

Opublikowano
Miałem e92 330d i problem był ten sam. Powyżej 160 km/h było już mocno słychać wiatr. Wiele wizyt w serwisie, prób, starań i pomysłów aby na końcu stwierdzić: ten typ tak ma.
Opublikowano
niestety nie jest to proste do ogarnięcia - ja w e90 lci walczę z tym i jak na razie nie znalazłem rozwiązania problemu. Uszczelki praktycznie wyeliminowałem zrobiłem testy poprzez dociąganie drzwi i zero efektu. Zostało mi jeszcze lusterko do ogarnięcia i sprawdzenie czy szumi jak się je całkowicie zdejmie. Jak będzie wiało to naprawdę nie mam już pomysłów co to może być. W fusie nie mają na to rady, byłem u nich i rozmawiałem z mistrzem. BTW temat szumu wiatru w BMW e90/e92 jest bardzo często poruszany na zachodnich forach - u nas chyba ludzie nie mają z tym problemu :)
Opublikowano
ja myślę że to nie jest problem coupe tylko aerodynamiki tych aut i tyle - dla testu można okleić taśmą PCV wszystkie szczeliny drzwi i jestem przekonany że żadnego efektu to nie da - tak jaki piszesz ten typ tak ma - jak dla mnie jest to żenujące ....
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Bardzo dziękuje za pomoc :) będę się starał z tym jakoś powalczyć ;/
Opublikowano
niestety nie jest to proste do ogarnięcia - ja w e90 lci walczę z tym i jak na razie nie znalazłem rozwiązania problemu. Uszczelki praktycznie wyeliminowałem zrobiłem testy poprzez dociąganie drzwi i zero efektu. Zostało mi jeszcze lusterko do ogarnięcia i sprawdzenie czy szumi jak się je całkowicie zdejmie. Jak będzie wiało to naprawdę nie mam już pomysłów co to może być. W fusie nie mają na to rady, byłem u nich i rozmawiałem z mistrzem. BTW temat szumu wiatru w BMW e90/e92 jest bardzo często poruszany na zachodnich forach - u nas chyba ludzie nie mają z tym problemu :)

w E92/E93 jak najbardzej tak, nie ma ramek jest lans, nie ma sztywności ale jest szum, coś za coś...

w E90 nie ma szans na szum, chyba, że części/detale są źle spasowane, może masz produkcję auta z wakacji (studenci dorabiają sobie :wink: ) lub miało jakąś przygodę...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

w E90 nie ma szans na szum, chyba, że części/detale są źle spasowane, może masz produkcję auta z wakacji (studenci dorabiają sobie :wink: ) lub miało jakąś przygodę...

Ha ha ha :lol: :lol: :lol: :lol: :cool2: dobre dobre :) :cool2: :mrgreen:

Pzdr.

Opublikowano
E90 jeżdżę już 5 lat od nowości jakoś nie szumi :D i dobrze. Zastanów się co było majstrowane lub usprawniane. Aha raz coś zgrzypiało z przodu ale po nasmarowaniu uszczelek płynem do czyszczenia uszczelek przestało.
Opublikowano
MIłem jedno E92 i nie szumiało nic nawet przy 250km/h teraz w obecnym szumi powyżej 160km/h kolega ma to samo
Crejzus :)
Opublikowano
odkrec lusterko i zobacz czy tam jest gabka wygluszajaca,jeden typ tak mial bo ktos jej nie wlozyl przy skladaniu, moze to
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
U mnie w e92 tez szumi - pomaga regulacja drzwi, wystarczy je lekko podnieść na zamku. Zrobiłem to przed zimą i było git, niestety długi drzwi się z czasem lekko obwieszają i bezramkowe szyby od razu zaczynają hałasować. Edytowane przez houek
Opublikowano

Mam niedrasnieta sztuke i zupelnie nic nie szumi, niezaleznie od predkosci. :mrgreen:

Mysle, ze wina moze byc w jakims zlym spasowaniu elementow, bo kumpel ma E91 i szumi tak ze szok. Auto bylo sprawdzane po naprawie blacharkiej i teoretycznie wszystko jest ok, a jak szumi tak szumi.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzeje nieco temat.

Czy ktoś z kolegów poradził sobie z szumem w e92 przy większych prędkościach, przyznam że jest to irytujące bo od 160 km wzwyż szum się potęguje i jest niekomfortowy. Nie bardzo chce mi się wierzyć w teorie ten typ tak ma. W poprzedniej e63 też miałem szyby bez ramek, a przy dużych prędkościach była cisza. Moja trójeczka ma niski przebieg i na 100% nie była bita więc wykluczam jakieś niespasowania przy naprawie. Drzwi zamykają się lekko, a woda czy w trakcie deszczu czy myciu myjką wysokociśnieniową nie dostaje się do środka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podnieś lekko drzwi na zamku, ale to zabawa dla wytrwałych :) Poza tym drzwi bez ramek zawsze będą głośniejsze od tradycyjnych.
Opublikowano
U mnie w E91 uszczelki drzwi na nierównościach trzeszczą odgłos jest taki jakby wyginała się cała buda... Przesmarowałem je tuż po zakupie auta silikonem czy to może być przyczyną ?
Opublikowano
U mnie w E91 uszczelki drzwi na nierównościach trzeszczą odgłos jest taki jakby wyginała się cała buda... Przesmarowałem je tuż po zakupie auta silikonem czy to może być przyczyną ?
Smarujesz tylko gorna czesc tą najgrubszą gumowa listwe, Te miekkie jak juz ubabrales to wytrzyj je papierem kuchennym.

Odnosnie tematu to warto jeszcze spojrzec na przednie boczne listwy szyby przedniej, trzymają sie na klipsach. U mnie jeden klips halasowal od 80kmh. Byl zle wsuniety.

Opublikowano
Smarujesz tylko gorna czesc tą najgrubszą gumowa listwe, Te miekkie jak juz ubabrales to wytrzyj je papierem kuchennym.

Odnosnie tematu to warto jeszcze spojrzec na przednie boczne listwy szyby przedniej, trzymają sie na klipsach. U mnie jeden klips halasowal od 80kmh. Byl zle wsuniety.

http://i660.photobucket.com/albums/uu321/Jules59/doorseals1_Small.jpg

To których nie smarować na zamieszczonym zdjęciu ?

Opublikowano
Nie smaruj tej zaznaczonej zielona strzalka, ktora na zdjeciu swieci sie jak psu....

A ja ją niemal utopiłem w tym silikonie... :duh:

Opublikowano
Też miałem problem z "głośnymi szybami" i trochę się uciszyło, jak porządnie umyłem uszczelki i przesmarowałem je dobrym silikonem.
http://images68.fotosik.pl/367/113fbbf3940b185fgen.jpg
  • 5 miesięcy temu...