Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszukałem to forum, ale nie znalazłem takiego objawu... :(

Problem zaczął się pojawiać jakieś 3 miechy temu

Czuję cos jakby uślizg przy ruszaniu, tak jakby koła zakręciły się w miejscu o 1/4 obrotu ale faktycznie tego nie robią i słychać coś ( chrupnięcie albo coś ) gdzieś z tyłu właśnie w momencie tego uślizgu czegoś, tak się dzieje jak autko jeździ po normalnych trasach, nie jest w danym dniu jeszcze wyeksplatowane, a jak już pojeździ/rozgrzeje się ( nie ma to związku ze wskaźniem temp wody/silnika ) na przykład w długim korku to przy ruszaniu nim telepie, zwłaszcza w korku gdy trzeba czasem na półsprzęgle jechać,

Potem jak wyjeźdza się z korka to przy każdym nasępnym ruszaniu objaw pozostaje, następnego dnia jak autko znów chłodne ujawnia się ten uślizg... nie zawsze ale bardzo często on występuje.

Z dwójki natomiast rusza ładnie i nie ma tego objawu i nic więcej poza tym się niedzieje, nic nie hałasuje przy gaszeniu silnika.

Na wstecznym żadnego z tych objawów nie zauważyłem.

Test ruszania z trójki na sprzęgle wypadł pomyślnie , znaczy auto gaśnie....

Czy to może być sprzęgło? Czy może cos jeszcze innego? Sprzęgło i dwumas ma przejechane ok 100tys km ( obie częście wymieniane były w ASO w Niemczech jeszcze ).

Pozdrawiam i proszę o jakies rady.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie wróciłem od mechanika, wczesniej jak byłem mu pokazać objaw, to powiedział be wahania , że sprzęgło ( ostatnio objaw taki pojawił mi się również na wstecznym ). Dzisiaj przy wymianie powiedział że główną przyczyną był wyciek oleju ze skrzyni na sprzęgło i całe było zalane :(. Wymienił sprzęgło ( bo kupiłem je gdzieś indziej, więc nie chciałem sie bawić w zwroty itp ), powiedział że dwu mas w idealnym stanie, więc nie wymieniał ,wyczyścili je tylko pożadnie jakąś chemią.

I autko póki co śmiga ale przejechałem dopiero jakieś 10 km więc nie zdążył sie rozgrzać samochodzik, ale dzisiaj jak będę wracał z roboty to wjadę w jakiś korek i zobaczymy :)

Nawiązując do poprzedniego posta, to tak jak sugerowałes byłem i sprawdzałem te wszystkie poduszkii wyszły że sa w dobrym stanie, wieć dlatego padło na sprzęgło.