Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NO więc skalkulowałem, że skoro bębę malował auto, zmieniał silnik, to pokuszę się o wygłuszenie mojej e30 coupe.

W planach mam oklejenie podłogi matami bitumicznymi (firma boll, chyba).

Wyklejenie ściany grodziowej od strony silnika (tu jeszcze nie wiem).

Wiciszenie bagażnika (podłoga maty bnitumiczne a ścianki jeszcze nei wiem)

Wyciszenie drzwi pod audio.

Wyciszenie scian przy tylnej kanapie.

Ktoś robił takie zabiegi?

Ile kg może przybyć?

Jakie maty, (podłoga, drzwi , ściana grodziowa, scianki bagażnika)pianki, polecanie (wiem dynamat ale cena)

Jeśli przybędzie z 40-50kg to trudno, nie driftuję, auto ma służyć jako cywilne, no czasem polecę bokiem :)

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
eeee 40-50kg to chyba jak wrzucisz worek z piaskiem :)

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sobo, maty trochę ważą, a jak policzysz to bedzie lekko 50 kg. Dobre wygłuszenie drzwi pod sprzęt daje jakieś 1,5-3 kg w zaalezności od wielkości drzwi. Chodź ostatnio słyszałem o jakim materiale, bardzo lekkim i bardzo tłumiącym chałas, ale do stosowania w domach, salach kinowych, tam gdzie sucho. W aucie dobra mata musi wazyć, zobaczy ile wazy sama wykładzina z tymi gabkami...

PZDR>

Opublikowano

Dokładnie, maty ważą, i jak sie zsumuje to nei mało.

Na dynamat mnie nei stac, bo jak bym policzył to lekko 2tys bym musiał wywalić.

Jeszcze nie liczyłem ile mat potrzebuję, ale się tego kilka metrów uzbiera.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
ok nawet jakby miało ci to dodać 50 kg do wagi samochodu to i tak to twoje m50 tego nie poczuje zbytnio ;)

Henryk Reyman

Opublikowano

m52 :)

Znaczy będzie

nie poczuje, bo teraz jest gaz alke wylatuje.

Jak bee wiedział co z matami to napisze, bo chyba nikt takeigo zabiegu nie robił w e30.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
a no tak zapomniałem że b28 będzie, mnie kiedyś też będzie czekała zabawa z matami, ale daleka droga jeszcze więc bacznie będę obserwował twoje poczynania :)

Henryk Reyman

Opublikowano

mam andzieję sie ze wszytkim wyrobię w 10tys.

Wmak i głosniki już leża.

Plan jest taki żeby zrobić cichutkie e30, przyjemna, ale z małym agresorem

Muszę aparat załatwić aby fotostory zrobić, abo canona nei wezmę.

jak będzie gotowe, wkleję zdjecia i zdam relację.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
ok nawet jakby miało ci to dodać 50 kg do wagi samochodu to i tak to twoje m50 tego nie poczuje zbytnio ;)

poczuje, w tak lekkiej budzie czuć różnice :D

kolego a jak dokładnie chcesz robić to wygluszenie??

sam bagażnik z wszelkimi wnękami itp to ładnych parę metrów, podłoga jest łatwa do wygłuszenia, gorzej z drzwiami i wnękami, jeżeli robisz wygłuszenie pod audio to warto dodatkowo zamknąć drzwi i również je dokładnie wygluszyć

a co ze słupkami i dachem?? też zamierzasz kleić??

pamiętaj żeby nie pozaklejać odpływów w drzwiach, oraz żeby zrobić blacharkę i trochę polatać, czy gdzieś woda nie będzie właziła bo potem jest cięźko walczyć z tym jak wszystko jest oklejone i nie wiadomo gdzie zacieka

btw jak chcesz ciszę i komfort to uderzaj w 7er, w e30stce z B28 lepiej zainwestować w hamulce, zawieszenie, opony i felgi, żeby to sprawnie jeździło i hamowało bo ten silniki oferuję naprawdę sporo

ps myślę że wiesz na co się porywasz i że minimum 20k plnów masz naszykowane

Opublikowano

Przemo, mneij wiecej wiem na co się porywam.

O tyle dobrze, że mam kolegę lakeirnika więc lakeir nei będzie drogi.

Swap to częsci plus 1k robota.

Co do wygłuszenia, to nei chodzi mi zeby było jak w 7er, ale chcę wyciszyć chałas z silnika.

Czyli jaknapisałem wyżej, do wyciszenia jest podłoga, sciana grodziowa drzwi pod audio, tu lepsze maty, i boki auta, sufit odpoada.

Zastanawiam się czy firma boll robi w miarę maty na podłogę, i czy dawać z filcem.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Już zaplanowany wyjazd za 2 tyg.

Co do wygłuszania

Wychodzi na to że najlepszą opcją są maty GMS 04 na podłogę i 02 na ściany sufit.

Policzyłem trochę i na podłogę drzwi wewnątrz i bagaznik potrzebuję 8mkw maty gms 04, na sciany boczne 2mkw gms 02, do tego komora silnika 2.5mkw gms 011, i do drzwi mata stm silver 5 mat 75cm x 53cm.

Mniej wiecej koszt 1250zł.

Tanio nie jest, ale myślę, że będzie o wiele ciszej i przyjemniej.

Będziesz Mógł Więcej
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
Pozwolę sobie odkopać temat, bo mam pytanie jak tam po kilku miesiącach oceniasz efekt swojej pracy? Nie było to faktycznie tanie i zastanawiam się czy jest sens, żebym ja to robił na własną rękę czy jednak odstawić autko do jakiegoś warsztatu, gdzie mi je wygłuszą... Edytowane przez beemczak
Opublikowano

też byłbym wdzięczny za odpowiedź jak się jeździ po wytłumieniu auta, bo też swoją mam zamiar wykleić, tylko na podłogę mam ochotę dać bolla z filcem a na drzwi i bagażnik gładką.

kiedyś wykleiłem civic'a i może był trochę cichszy ale nie wiele, granie za to było o niebo lepsze (to w drzwiach) bo tylnej półki nie dało się okleić (:

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jeździ się o wiele lepiej, ale jak jest to zrobione porządnie. Kolega wyżej wspomniał o niezłej firmie z zakreu wygłuszania SztukaWyciszania.pl (miałem okazję jechać autem testowym) i jeżeli oni zrobią Ci wyciszanie podłogi, to ciszej będziesz miał o 6-7 db, jeżeli postawisz na własną robotę, to efekt na peno nie będzie aż taki świetny.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

No po małej przerwie...

Czy warto było wygłuszać? O ile się to dobrze zrobi.. Warto.

E30 i tak sie nie wygluszy jak nowszej serii czy 5 bo się po prostu nie da. Ale ja jestem zadowolony z efektu.

Będziesz Mógł Więcej