Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dzis podczas powrotu to domu autko poprostu zgaslo;/ W czerwcu tamtego roku mialem podobny przypadek;/ i okazalo sie ze to pompa wtryskowa;/ nie regenerowalem, nie kupowalem nowej tylko uzywke z rozbiorki z jakies BMW z niemiec. Moze nie bylo warto hyhy. Rozrusznik kreci normalnie ale nie odpala ani na moment;/ Prosze o pomoc!
Opublikowano
a jak przeplywomierz calkiem umarl, ma cos do tego?? tracila moc podczas jazdy i juz stanela;/
Opublikowano
Prawdopodobnie zacieral sie tloczek w pompie jak w wiekszosci przypadków elektronika wtedy próbuje nadrabiac rozjeżdżanie sie kata wtrysku przegrzewa sie i pada podobno jakis tranzystor , no ale na elektronice sie nie znam poszukaj na forum gdzis ten temat był walkowany
Opublikowano
dokladnie! przyczyna jest tloczek, a konsekwencja upalony tranzystor nastawnika i tym samym unieruchomienie silnika. Mozna probowac z wymiana samego tranzystora, ale to jest jak zamiatanie smieci pod dywan... niebawem bedzie to samo.
Opublikowano
Niby objawami jest ze autko zaczyna ciezko palic. Moja np dzis przy -22 odpalala od razu. Jesli okaze sie ze to znowu to, to chyba sie zalamie. I teraz dylemat czy zrobic i sprzedac czy juz kupic jakas z gwaranca i jezdzic dalej.. eh
Opublikowano

O regeneracji tej pompy w moich okolicach nie chce nawet nikt slyszec bo sie tym nie zajmuja. Nie mam pojecia co robic;/

Jak mi padla wtedy to pojechalem do elektronika, wyszlo mi cos ze nie widzi kata wtrysku i pow ze pompa. nie wiem czy mam teraz tam jechc znowu czy juz umawiac sie na wymiane pompy;/

Opublikowano
musisz podpiąc pod kompa i sprawdzi jakie bledy sa zapisane w pamieci, oraz sprawdzic wartosc kąta wtrysku w live data. Niestety Kolego, ale to jest TYPOWE zatarcie sie tego tloczka.
Opublikowano (edytowane)

no to Masakra.. znowu ciagnie to za soba duze koszty;/ oplaca sie regenerowac??

Nikt nie jest w stanie pomoc??!;/

Widze ze nikt nie ma pomyslow. Dzis bedzie podpiety komp to zdam relacje.

Edytowane przez gajlo
Opublikowano

samej elektroniki nie opłaca się robić , bo będzie to samo , co z tego że wstawisz mocniejszy tranzysor.....

a z drugiej strony jak regenerować to u kogoś kto sie na tym zna , to tak samo jak z regeneracją turbo , wszyscy robią ale nie wszyscy dobrze i cena usługi nie ma nic do rzeczy ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Nie znam sie na tym wiec nie bede tutaj duzo mowil. a ze niektorzy robia bo robia to wiem. No to czeka mnie regeneracja. ale najpierw udam sie na kompa zeby miec juz pewnosc w 100%
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

sterownik niby sprawny, ale i tak na wszelki wypadek wstawiony zostal mocniejszy tranzystorek. Auto dalej nie pali. Na plaku odpala. Co o tym myslicie??

Nikt nie ma pomyslow???

Dzis bedzie podlaczony komp wiec powiem co i jak.

Opublikowano

sprawadzałeś czy pompka paliwa Ci się załącza? Kiedyś tak mialam i pompka nie brala paliwa, auto nie paliło, pozniej odpowietrzanie. Warto sprawdzic 'tansze' usterki, zanim przejdziesz do konkretniejszych.

Co do pompy VP44 tez mialam zajechaną, auto wpadalo w tryb awaryjny, tracilo moc, ale komp zawsze pokazywal dwa błędy:

zły kąt wtrysku, złe ciśnienie wtrysku. Więc może nie tu tkwi przyczyna, skoro nie wywala Ci żadnego błedu? Moja pompa poszla do regeneracji chodzila idealnie przez rok, bo auto znow zaczyna wariowac.

Powodzenia!

Opublikowano
cisnienie na pompie jest. Paliwo tryska. Bede wyciagal pompe vp44 bo prawdopodobnie przyczyna jest jej rozszczelnienie. Co do bledow to pokazalo ze jest zly kat wtrysku. No i po nocy w wezykach paliwowych sa pecherze powietrza. Oddaje do regeneracji i zobaczymy co bedzie. Jestem dobrej mysli:D
Opublikowano

To masz ten sam błąd, który mi wyskakiwał właśnie przy padniętej vp44. Przy roszczelnieniu pompy miałbyś pewnie plamy ropy pod autem. Ja tak samo rozpoczynam właśnie zabawę z moją bumą i jej pompą, po niespełna roku od regeneracji znów zaczyna świrować... jutro jade na kompa, może coś się wyjaśni.

Także pozostaje mi życzyć Tobie i sobie wiele cierpliwości :D

Opublikowano

Pompa wrocila do mnie po regeneracji:) Jutro ja wioze do mechanika i pozostaje czekanie. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze:)

Dam znac jak juz ja zamontuja.

Opublikowano

prosze o pomoc!

Pompa wstawiona, auto samo nie odpala. Na plaka juz zapali i mozna jezdzic. Tylko jak ja sie zgasi sama nie da rady. Co jest grane? ?

Opublikowano
przed wymiana pomy nie dalo sie jej uruchomic. A teraz mozna jezdzic ale sama nie zalapie. Zle ustawiony kat wtrysku? Nie znam sie, zaplon?
Opublikowano
Dziś sprawdze pompke w baku ... Bo problem pojawił się jak żona wróciła na rezerwie ... Może to ona powoduje trudny rozruch ponieważ na pych pali normalnie ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
tez sugerowalem na PW Koledze Gajlo pompke paliwa w baku... ale z drugiej strony mimo jej awarii to i tak VP44 bedzie zasysac paliwo. Naprawde ten przypadek jest dosyc trudny i zlozony :think: Wtryskiwacze?? czyzby wszystkie szlag trafil ze paliwo jest przelewane z powrotem do baku. A moze po prostu nieszczelnosc ukladu niskiego cisnienia... A moze znowu z inne strony patrzac brak kompresji cylindrow i konsekwentnie brak detonacji mieszanki. Kat wtrysku raczej nie, bo mimo wszystko by z bólem odpalila i nierowno pracowala, a tutaj nic takiego nie ma.
Opublikowano
dzis jeszcze beda do niej zagladac. Mam nadzieje ze zagada bo juz mnie to przerasta. Masakra. Jezeli to wtryski czy silnik by normalnie pracowal i mial moc? Mi sie wydaje to dziwne