Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Temat ten założyłem ponieważ zastanawiam się czy przypadkiem nowe Bmw z przeznaczeniem na Polskę i wschodnią Europę nie są gorszej jakości lub z wadami fabrycznymi. Wiem że zdania na ten temat są podzielone ale skoro w ogóle są tzn że jest coś na rzeczy.

Zastanawia mnie też to czy jeśli ktoś zamawia w Polskiej sieci dealerskiej nowe BMW na indywidualne zamówienie to czy też otrzyma auto tzw "drugiego gatunku"?

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Opublikowano

Nie ma żadnej różnicy w jakości.

Poza tym, gdy zamawiasz auto na "indywidualne zamówienie" to to auto jest już wyprodukowane... (w 100%) jedynie nie do końca poskładane.

Jak to sobie wyobrażasz? Przychodzi zamówienie z Polski a wtedy fabryka zamawia felerne blachy w hucie, póżniej wadliwy silnik, później prosi o niedokładne zamontowanie el. wnętrza żeby skrzypiało itd tylko dlatego że to auto zamówiono z Polski?

Opublikowano

nie chodzi mi o to że silnik jest z gorszych materiałów lub blacha gorszej jakości tylko np: powłoka lakiernicza.

Kilka razy będąc w salonie BMW zauważyłem że samochody nowe są albo kiepski polakierowane lub ponownie lakierowane, i zastanawia mnie że z jakiegoś powód tego stanu rzeczy musi być.

Opublikowano

samochód jest polakierowany na samym początku jego cyklu produkcyjnego- w momencie gdy nawet nie wiadomo kto go kupi... Polak czy Niemiec

I wszystkie samochody są lakierowane w tym samym systemie jakości itd.

A jak widziałeś kiepski lakier na nowym bmw to albo to nie było nowe bmw albo spadło z lawety i dealer je naprawił we własnym zakresie;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A takich naprawianych jest bardzo dużo. Ludzie myślą, że kupują auto w salonie to jest igła. Niestety fakty są mniej optymistyczne.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Kumpel miał 535d E60 i niestety się mu cały czas coś pi*****liło.Prawie książki zabrakło.Albo taki fatalny egzemplarz,albo jakość BMW drastycznie spadła.Elektronika to porażka u niego,nawet na niektóre rzeczy to serwis rozkładał ręce (zawieszenie jakieś sterowane elektronicznie-problem non stop,to samo układ kierowniczy,silnik non stop w trybie awaryjnym,skrzynia biegów rozsypała się po ok.15tk-wymieniona na nową,wieczny problem z brakiem prądu). Sprawa miała oprzeć się o sąd, bo auto więcej stało w serwisie jak jeździło.Domagał się od nich wymiany na nowe sprawne,niestety bronili się rękami i nogami,chcieli odkupić stare(za grosze,bo przecież ma dużo usterek) i sprzedać następne nowe.

Po rozmowie z prawnikami okazało się, że walka o to będzie ciężka i prawdopodobnie "Syzyfowa".Więc przy takim zniechęceniu sprzedał czym prędzej,i powiedział:

"Nigdy więcej już BMW,mam już dosyć-tym bardziej,że auto kosztowało niezły majątek,a po kupnie byłem traktowany jak szmaciarz.Podczas gdy zajeżdżałem do serwisu to kierownicy chowali się przede mną i ładne panie mówiły-szefostwa nie ma.A mechanik kiedyś odpowiedział mi-panie nie przyjeżdżaj już, bo nie wiemy co jest pańskiemu autu i po prostu nie zrobimy"

Więc po sprzedaży BMW zakupił Audi(C6) A6 w 3 litrowej benzynie (powiedział nigdy już diesla) i jak narazie(nie pamiętam ile już nim jeździ,ale coś ok roku) nie dzieje się mu absolutnie NIC,tylko wymiany olejów i regularne przeglądy.

W ten sposób ubyło nam jednego miłośnika marki.Od kiedy pamiętam to zawsze miał BMW.To on zresztą zaraził mnie do "wielbienia" tej marki.

ec2Wze6.jpg