Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w tytule - 3 świece wymieniłem , 4 pękła. Szukam kogoś kto by to zrobił bez odkręcania głowicy. Najlepiej w świętokrzyskim lub jeszcze lepiej w Krakowie. Macie może jakieś doświadczenia w tym kierunku.
Opublikowano

No to dopisze moją historię ... :)

Moja przy -20 odpalała po 3 grzaniach, stwierdziłem że coś jest nie tak więc pojechałem sprawdzić świece żarowe, okazało się że wszystkie uwalone. Więc wzięliśmy wymianę z mechanikiem .. wymienił 3 , 4 uwalił 5 i 6 nie chciał się już tknąć.

Teraz mam tak że po podgrzaniu pali mi od tyku na 3 gary i przez chwile nierówno pracuje 4-5 sekund, później śmiga na wszystkie. Teraz wiedza która się może komuś przydać (zaznaczam że jeszcze nie zweryfikowałem jakości usług ponieważ jestem w trakcie usuwania usterki) więc:

Urwana świeca żarowa to spory kłopot i wyjścia są takie:

:arrow: serwis autoryzowany - ściągną głowicę i wymiotą wszystko z portfela - dzwoniłem do Misiaka w KRK - nawet mi facet nie chciał podać kwoty za usługę (powiedział tylko że uszczelka pod głowice 600 pln.

:arrow: Magicy :)

:arrow: http://urwanaswiecazarowa.pl/index.html do tego chyba pojadę mimo że mam daleko .. cena koło 300 pln od świecy

:arrow: http://urwana-swieca-zarowa.com.pl/ tu jest różnie kasują koło 600 do tego ciekawa usługa bo mają cały sprzęt na busie i jadą do klienta robiąc na miejscu wszystko - dobre jeśli masz wtryskiwacz lub cześć świecy w cylindrze. Koszt dojazdu 1 pln / km

Opublikowano
Witam ja znam warsztat ale daleko od Ciebie w Stalowej Woli. naprawiaja takie rzeczy. Nazywa sie Pokalak sa naprawde niezli i nie kosztuja duzo. nr tel 015-8420075. polecam
  • Moderatorzy
Opublikowano
Są specjalne wykrętaki, ale trzeba umiec żeby nie wpierdzieliło się do środka.Jak ktoś umie to zrobi bez problemu,to zawsze lepsze wyjście no i tańsze niż ściąganie czapki.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Moja przy -20 odpalała po 3 grzaniach, stwierdziłem że coś jest nie tak więc pojechałem sprawdzić świece żarowe, okazało się że wszystkie uwalone. Więc wzięliśmy wymianę z mechanikiem .. wymienił 3 , 4 uwalił 5 i 6 nie chciał się już tknąć.

Teraz mam tak że po podgrzaniu pali mi od tyku na 3 gary i przez chwile nierówno pracuje 4-5 sekund, później śmiga na wszystkie. Teraz wiedza która się może komuś przydać (zaznaczam że jeszcze nie zweryfikowałem jakości usług ponieważ jestem w trakcie usuwania usterki) więc:

:arrow: serwis autoryzowany - ściągną głowicę i wymiotą wszystko z portfela - dzwoniłem do Misiaka w KRK - nawet mi facet nie chciał podać kwoty za usługę (powiedział tylko że uszczelka pod głowice 600 pln.

:arrow: http://urwanaswiecazarowa.pl/index.html do tego chyba pojadę mimo że mam daleko .. cena koło 300 pln od świecy

:arrow: http://urwana-swieca-zarowa.com.pl/ tu jest różnie kasują koło 600 do tego ciekawa usługa bo mają cały sprzęt na busie i jadą do klienta robiąc na miejscu wszystko - dobre jeśli masz wtryskiwacz lub cześć świecy w cylindrze. Koszt dojazdu 1 pln / km

kolego byleś u tego mechanika w jakiejś szopce??? jeżeli to zrobił mechanik któremu zleciłeś robotę wymiany świec to jak on to urwał to niech robi na własny koszt i nie ma o czym tu gadać nie rozumie twojego podejścia do tej sprawy???

Opublikowano

kolego byleś u tego mechanika w jakiejś szopce??? jeżeli to zrobił mechanik któremu zleciłeś robotę wymiany świec to jak on to urwał to niech robi na własny koszt i nie ma o czym tu gadać nie rozumie twojego podejścia do tej sprawy???

Mechanicy, którzy nie mają doświadczenia w wyciaganiu zerwanych świec, często przy podjęciu się prób wymiany świec zaznaczają, że w razie zerwania oni nie będą odpowiadać - takich omijać z daleka. Na szczęście wczoraj z bratem wymieniłem w jego passacie 4 świece bez problemu :mrgreen:

Opublikowano
to kto przy zdrowym umyśle daje takiemu mechanikowi świece do wymiany? a później płacze że za wyjęcie zerwanej świecy musi płacić tyle kasy własna głupota...
Opublikowano
to kto przy zdrowym umyśle daje takiemu mechanikowi świece do wymiany? a później płacze że za wyjęcie zerwanej świecy musi płacić tyle kasy własna głupota...

Z doświadczenia wiem, że nawet gdy mechanik wymienia świece i zerwie jedną, to chce dodatkowej gotówki za wyciągnięcie zerwanej lub nie chce podchodzić do tematu...

Opublikowano
to ja już nie wiem co wy macie za mechaników:) leżeli zerwie świece to już jego problem:) mógł się nie brać za robotę...

Dlatego że niektórzy tak myślą, to wielu mechaników podając cenę za wymianę z góry dolicza koszty przy ewentualnej dodatkowej robocie gdy zerwią się świece,tak robią w ASO,-z panem Heniem można się dogadać i zapłacić mniej jak wszystko pójdzie gładko albo dopłacić gdy coś się urwie.Trzeba zaznaczyć że urwana świeca żarowa to nie zawsze wina mechanika tylko przeważnie właściciela jak świec nie wymieniał 10lat :mad2: Ja wymieniam w dieslach wszystkie co 3 lata nawet jak są dobre.

Opublikowano
może jest jak jak piszesz kolego:) w tym zawodzie mechanicy muszą się liczyć z tym że coś może pójść nie tak, ale jak by mi zerwał świece nie informując mnie wcześniej że może być przy wymianie coś nie tak to umywam ręce i i żadnych kosztów nie ponoszę...
Opublikowano
może jest jak jak piszesz kolego:) w tym zawodzie mechanicy muszą się liczyć z tym że coś może pójść nie tak, ale jak by mi zerwał świece nie informując mnie wcześniej że może być przy wymianie coś nie tak to umywam ręce i i żadnych kosztów nie ponoszę...

Panownie, każdy mechanik boi się odpowiedzialności, bo przy niewielkim błędzie lub w wyniku pechowego dnia, można narobić niezłej i kosztownej w naprawie, kaszany. Ja też lubie jak mechanik zaznacza mi, że w wypadku wymiany tej lub innej części może dojść do takiego lub innego uszkodzenia i ile to ew. będzie kosztować. Ostatnio poraził mnie "mechanik", który próbował usunąć problemy ze słabnącym silnikiem oraz z wibracjami (okazało się, że wystarczyło wymienić jedną kostkę od wiązki kabli prowadzących do wtrysków - gdzieś nie łączyła i nie chodził na wszystkie gary). Przy okazji, to ja wykryłem usterkę przez przypadek jak podniosłem plastiki pod maską, ale mniejsza z tym. W każym razie ten mechanik szukając przyczyny złej pracy silnika, jakimś cudem spowodował awarię związaną z alarmem i centralnym zamkiem. Pojechałem do niego aby poprawić te usterkę związaną z alarmem, a ten wyciągnął ten moduł sterowania do sprawdzenia i przez pomyłkę wsadził od touringa, którego miał na placu, zamiast od mojego egzemplarza. W trakcie sprawdzania, okazało się że mój moduł był sprawny. Przy ponownej wymianie modułu wsadził ten poprawny od mojej bety, ale zarządał za tę dodatkową usługę 100 zeta (za to, że wyciągnął zły moduł, który sam wsadził i włożył mój)... :duh: Wyśmiałem go i pojechałem do domu.

Opublikowano

Więc tak .. nie będę się czepiał mojego mechanika ponieważ wiedziałem że może się to zdarzyć i zgodziłem się na ryzyko. Wiem że oczywiście mogę się z nim kopać ale wtedy powie mi że wyciągnie zerwaną świecę i to zrobi tak jak serwis bmw zdejmując głowicę. To że ją zerwał nie wynikało z tego że nie źle to robił. Świece są podatne na to i ja to wiedziałem i każdy to wie. Musze teraz rozwiązać problem i tyle. Nie zawsze bicie piany wiele zmienia. Co to da że ktoś dostanie zjebkę? Dobrze wiecie że znalezienie dobrego mechanika to ciężki temat.

Muszę znaleźć speca co to ładnie wyciągnie i tyle. A że zapłacę - trudno, byle było dobrze zrobione.

Opublikowano
Więc tak .. nie będę się czepiał mojego mechanika ponieważ wiedziałem że może się to zdarzyć i zgodziłem się na ryzyko. Wiem że oczywiście mogę się z nim kopać ale wtedy powie mi że wyciągnie zerwaną świecę i to zrobi tak jak serwis bmw zdejmując głowicę. To że ją zerwał nie wynikało z tego że nie źle to robił. Świece są podatne na to i ja to wiedziałem i każdy to wie. Musze teraz rozwiązać problem i tyle. Nie zawsze bicie piany wiele zmienia. Co to da że ktoś dostanie zjebkę? Dobrze wiecie że znalezienie dobrego mechanika to ciężki temat.

Muszę znaleźć speca co to ładnie wyciągnie i tyle. A że zapłacę - trudno, byle było dobrze zrobione.

dla tego ci się kolego dziwie musisz znaleźć takiego mechanika któremu płacisz za daną robotę i więcej cie nie interesuje... to już jego ryzyko zawodowe musi się z tym liczyć

Opublikowano
To prawda. Skoro mechanik się podejmuję to temat, który ma rozwiązać jest na jego głowie. U mnie uszczelniali pokrywy zaworów bo się pociły. Zrobili, źle pojechałem do nich z powrotem, robili na swój koszt (uszczelki też), znów ciekło, pojechałem 3 raz z awanturą i tak jak powiedział mi MACIEK V8, że trzeba papierem zetrzeć farbę z bloków, tak im powiedziałem, posłuchali, zrobili i w końcu dobrze :D
Opublikowano
To prawda. Skoro mechanik się podejmuję to temat, który ma rozwiązać jest na jego głowie. U mnie uszczelniali pokrywy zaworów bo się pociły. Zrobili, źle pojechałem do nich z powrotem, robili na swój koszt (uszczelki też), znów ciekło, pojechałem 3 raz z awanturą i tak jak powiedział mi MACIEK V8, że trzeba papierem zetrzeć farbę z bloków, tak im powiedziałem, posłuchali, zrobili i w końcu dobrze :D

Czasem i mechanik czegoś się nauczy jak umie słuchać klienta. :mrgreen:

Wracając do tematu zerwanej świecy... Znajomy mechanik miał kontakt z kolesiem z Poznania, który wyciąga zerwane świece bez demontażu głowicy. Zapytam o jakiś numer i podeśle.

Opublikowano

dla tego ci się kolego dziwie musisz znaleźć takiego mechanika któremu płacisz za daną robotę i więcej cie nie interesuje... to już jego ryzyko zawodowe musi się z tym liczyć

Taaaa i nie mam auta tydzień albo i więcej... niestety tak nie da rady, ale jeśli macie jakieś sprawdzone warsztaty chętnie posłucham sugestii.

Opublikowano

Mechsy robią błąd odkrecając na chama zapieczoną świeczkę, wydluzajac jeszcze ramię klucza zeby zwiekszyc moment.

Nikomu nie przychodzi do glowy, ze zapieczoną swieczke trzeba nieco chycić w prawo, potem znow sprobowac odkrecić. Przewaznie puszcza bez zadnych konsekwencji, bo gwint sie rozrusza

Opublikowano

Chyba każdy średnio sprytny mechanik o tym wie żeby popsiukać,postukać,poruszać w lewo w prawo :lol: ,ale jak świece nie ruszanye10lat to i święty boże nie pomoże :?

nieraz nawet najlepszym wykrętakiem nie idzie i trzeba zdejmować głowice :o

Opublikowano
Chyba każdy średnio sprytny mechanik o tym wie żeby popsiukać,postukać,poruszać w lewo w prawo :lol: ,ale jak świece nie ruszanye10lat to i święty boże nie pomoże :?

Niektórzy mechanicy próbują coca-coli :mrgreen: . Z praktyki wiem, że bardziej pomaga w przypadku odkręcania śrub niż wd40 i inne tego typu produkty.

Opublikowano
coca cola jest dobra :D tylko trzeba poczekać kilka godzin a wd40 penetruje szybciej,-tak mi się wydaje :wink:

Tylko coca-cola jest chyba precyzyjniejsza i dogłębniejsza :8)

Opublikowano

Dobrze, ze piszesz "chyba", bo sam bylem swiadkiem, jak mechs po prostu napierał w lewo, a gdy nie mogl odkrecic, to jeszcze wydluzyl ramię i znów tylko w lewo cisnął.

Udalo mu sie, ale jakby byla bardziej zapieczona to zerwana świeczka by była bankowo.

I to byl mechs ktory sie uwazal za super szpeca

• 4 tygodnie później...