Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj pojawił mi się niepokojący problem, ale zacznę od początku.

Kilka dni temu pojawił się problem z osłonami przeciwsłonecznymi. Po otwarciu i przesunięciu żeby się podświtlało lustereczko gasło radio i cały wyświetlacz 4/3.

Po zgaszeniu auta wszystko wraca do normy, aż do następnego przesunięcia klapki z lusterek.

Dzisiaj do odmiany zauważyłem , że kontrolka z airbag lekko świeci (zawsze mi świeciła gdyż mam błąd maty i napinacza), po chwili mruga, gaśnie i tak w koło.

Przestała działać tylna wycieraczka, a jadąc teraz wieczorem zauważyłem, że nie podświetla mi się kierownica i wszystkie jej guziki, od radia , tempomatu i telefonu.

Nie działa też klakson i Tempomat.

Czego to może być przyczyna Taśma w kierownicy?

Dodam jeszcze , że kilka dni temu owe problemy wogołe nie miały miejsca. :(

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
Najprawdopodobniej taśma :cool2: ..a z tylną wycieraczką to stawiał bym na wiązkę prowadzącą do klapy. Na załamaniu pracując dosłownie pękają przewody...miałem to samo, wycieraczka żyła swoim życiem :norty:
Opublikowano

Dzisiaj doszedł jeszcze problem radia, świeci ale nie gra. Funkcja DSP wogóle znikła z menu.

Komp do airbagów nie umie się połączyć. :duh:

Opublikowano

Zamówiłem na allegro już taśme, ale wszystko świruje, jak kręce kierownica to się światło zaświeca w środku itp.

Czy mogę owo taśmę do czasu aż przyjdzie z allegro nowa odłączyć po prostu by móc użytkować auto?

Opublikowano

Problem rozwiązany. To nie była taśma

Szkoda , że nikt nic nie doradził ale :cool2:

Opublikowano

Więc jak przestanie wam działać jednocześnie tylna wycieraczka+spryskiwacz, do tego po włączeniu podświetlania w osłonach przeciw słonecznych zgaśnie wam radio i zaświeci śię oświetlenie kabiny a żeby było mało dojdą objawy uszkodzonej taśmy kierownicy takie jak nie działająca multifunkcja, tempomat, radio, klakson, zaświesi się komputer pokładowy na wyświetlaczu 4/3 i na liczniku to wymieńcie sobie kostkę stacyjki bo to ona robi takie cuda.

Mi na sam koiec doszło jeszcze, że jak jechałem i skręcałem to zaświecało się oświetlenie kabiny i kierownica zaczynała cięzko chodzić. :cool2:

Wszystko wskazywało na taśmę kierownicy, ale nie dało mi to spokoju.

Puki co czyszczenie pomogło choć i tak kupię nową.

Pozdrawiam

Opublikowano
No dokładnie, jak czytałem nasze forum wszystko wskazywało na taśmę kierownicy ale..... :mrgreen:
Opublikowano

Dobra Panowie (i Panie ;) )

U mnie znienacka w touringu padł spryskiwacz i wycieraczka. Działa podgrzewanie, działa blokada szyby. Z tego, co kojarzę, to chyba jedno i drugie idzie osobnymi wiązkami przy zawiasach. Czy spryskiwacz i wycieraczka idą zatem wspólnie, czy też są rozłożone na osobne zawiasy? Bo już głupieję, co szwankuje...

Opublikowano

z tego co pamiętam to w lewym zawiasie idzie wiązka do zamka klapy i kiedy tam grzebałem (u siebie) to nie widziałem przewodu do spryskiwacza także obstawiam drugą stronę czyli prawą, ale nie powiem na pewno bo tam nie zaglądałem.

pytanie jeszcze czy słychać pompkę (bo ta jest z przodu pod prawym nadkolem) jak słychać to pewnie przewód podający płyn się przełamał.

powodzenia

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)