Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No z tym Focusem WRC to troszke przesadziłeś. Na 99,9 % M-sport (szykuje rajdówki teamu Ford) leje Motula. Zresztą jak cała czołowka MŚ i MP i wogóle :norty:

Coś mi sie zdaje,że Ci sie wydaje.To dlaczego,na żadnym samochodzie WRC i innych sportach nie ma nawet żadnego napisu MOTUL,tylko np CASTROL.TOTAL w przypadku CITROENA,VALVOLINE w przypadku SUBARU POLSKA Kuzaj Szczepaniak,

Np CASTROL:

W świecie sportów motorowych Castrol jest znaną i docenianą marką o ugruntowanej pozycji. Przez ostatnie 104 lata Castrol aktywnie wspiera rozwój sportu i nowych technologii, pomagając zawodnikom i zespołom w odnoszeniu kolejnych sukcesów.

Filozofia...

Filozofią Castrola w ciągu ostatnich 104 lat było aktywne wspieranie w osiąganiu sukcesów sportowych najlepszych zawodników indywidualnych oraz drużyny. Pomoc ta przybrała wiele form. Na najwyższym poziomie - Formuły 1, pomoc Castrola oznacza rozwijanie technologii smarowania, by zaspokoić specyficzne wymagania producentów silników.

W innych dziedzinach sportu motorowego nasze smary oferują bezkonkurencyjne właściwości, a my oferujemy pomoc logistyczną lub finansową, by umożliwić wschodzącym talentom uczestniczenie w zawodach.

To jednak jeżdżą na tych olejach,które reklamują na swoich samochodach.

Na MOTUL to chyba jeździ team SUBARU WRC

Opublikowano
witam ja kupilem autko i bylo zalane valvoline mineralnym na jaki teraz mam zmienic? czy jak zaleje polsyntetykiem czy syntetykiem to nic sie nie stanie?
Opublikowano
witam ja kupilem autko i bylo zalane valvoline mineralnym na jaki teraz mam zmienic? czy jak zaleje polsyntetykiem czy syntetykiem to nic sie nie stanie?

Jak już chcesz zmienić na lepszy to tylko półsyntetyk bo syntetyk może porobić ci tylko szkód....

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Może i MOBIL robi taki olej,ale chyba od nie dawna.A FORD oleje takie ma juz od dawna,czyli MOBIL nie może dla nich tego robić.

Ludzie leją do samochodów SELEKTOLE i też nic złego im sie nie dzieje.ORLENY i LOTOSY też są dobre i nic złego o nich nie można powiedzieć, na tych olejach jeżdze np POLONEZEM.Ja np jestem do MOBILA uprzedzony i to jest tylko moje zdanie i go nie zmienie,poprostu nie podoba mi sie ten olej i już.

No nie wiem - kumpel zalal do 316 M40 Lotosa i po drugiej wymianie padly popychacze - tu stwierdzone ze przez olej

Opublikowano
Zupelnie tak jak Macko wlasnie zmienilem e34 na e38. Tylko przebieg 240 tys. Brak ksiazki serwisowej a wlasciciel poprzedni wlal mineralny "ze wzgledu na przebieg". Spiesznie zrobilem zrzut tego oleju i za namowa mechanika wlalem Valvoline 10W40 czyli polsyntetyk. Raczej nie podejme proby przejscia na pelny syntetyk i bede regularnie przestrzegal terminow wymiany. I taka moja rada...
Opublikowano

Jak już chcesz zmienić na lepszy to tylko półsyntetyk bo syntetyk może porobić ci tylko szkód....

syntetyk nie narobi ci szkód,trochę przepłucze motorek i pod warunkiem że nie masz większych wycieków (tylko koszta dolewania-syntetyk jest droższy) ja bym taki nalał choć jak piszesz że jeździłeś na mineralnym to możesz zrobić tak:

-teraz półsyntetyk

-następna wymiana,syntetyk

tgz.przechodzenie z minerału na syntetyk.

Opublikowano
Witam. Jeżeli nie masz żadnych ubytków, a olej nie należy do gęstych, wszystko wskazuje, że silnik zalany był syntetykiem. Co do syntetyka proponuję Castrol SLX LL04 SAE 0W-30. W najgorszym przypadku półsyntetyk Valvoline MAXLIFE 10W-40.
Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...