Skocz do zawartości

Trzesie budą , duże spalanie nie przyspiesza wina aku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem zapytać kolegów o potwierdzenie mojego przypuszczenia.

Jak pewnie u wiekszości w te mrozy pojawiły się pewne problemy.

Moj wyglada następująco. Odpalam rano auto (kreci słabo kontrolki przygasają ale szybko łapie) po odpaleniu dramat. Auto trzęsie nie przyspiesza z wydechu śmierdzi paliwem. Spalanie według obc 26l Po nagrzaniu sytuacja sie poprawia. Po dłuższej jeździe wszystko jest już ok.

Myślałem oczywiście sonda,silnik krokowy (obroty falują) przeplywka. I dzisiaj rano rozrusznik nie kręci akumulator padł. Poszedł do ładowania po włożeniu do samochodu odpalił idealnie chodził świetnie wszystkie objawy ustąpiły spalanie wg obc 15.5.

Moje pytanie do was. Czy jest możliwosć że przez wykończony aku dzieją się takie kwiatki?

Generalnie moj tok rozumowania jest taki. Słabe aku - auto odpala lecz pobór prądu przez akumulator przy ładowaniu jest tak duży że brakuje prądu na iskre i wszytskie odbiorniki w aucie przez co auto nierówno pracuje (nie chodzi na wszytskie cylindry) generalnie po podładowaniu aku auto chodzi idealnie. Przed jakoś odpalało ale nawet centralny zamek nie domykał drzwi. 15minut z włączonym zaplonie potrafił rozładować aku i auto nie chciało odpalić.??

Dzięki wszystkim za odpowiedz i pozdrawiam!

Opublikowano
Hej, Twoje rozumowanie jest błędne. Jeżeli auto jest sprawne to pojedzie nawet bez akumulatora, sam nie raz tak jeździłem. Wystarczy, że zapali, można odpiąć aku i jeździć, ale tylko jeżeli jest sprawny alternator. U Ciebie podejrzewam, że komp nałapał błędów, nie wiem czy masz gaz, ale może mapy się rozjechały. Wyjąłeś aku, więc ECU się rozładowało i jak ponownie włożyłeś to po resecie było ok. Może być też tak, że alternator jest niesprawny, aku był rozładowany i instalacja szalała od kilku do klikunastu woltów. Jeżeli natomiast aku będzie niesprawny i zwierał instalkę to najpierw wyłączy Ci się ABS i ASC, ponieważ one jako pierwsze są odłączane poi wykryciu zbyt niskiego napięcia w instalacji. Najprościej podmień aku i zobacz jak się ma sprawa.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Hej.

Wiem że można jeździć samochodem bez aku lecz gdy wyjmiesz aku cewki pobierają prąd z alternatora(alternator zasila tylko cewki) , a gdy aku jest ale jest rozładowany to przy ładowaniu obciąża alternator i nie starcza już prądu na cewki (tak najprościej moge zobrazować swoją myśl). Nie mam w samochodzie gazu (jeśli chodzi o komputer faktycznie masz racje). Nie posiadam asc a abs świeci sie przy odpalaniu gaśnie po odpaleniu ale podczas hamowania ostro na śniegu nie włącza się. Ładowanie aku na poziomie 13.5-14v mierzone na klemach.

Dzieki za odpowiedz

Opublikowano
Hej.

Wiem że można jeździć samochodem bez aku lecz gdy wyjmiesz aku cewki pobierają prąd z alternatora(alternator zasila tylko cewki) , a gdy aku jest ale jest rozładowany to przy ładowaniu obciąża alternator i nie starcza już prądu na cewki (tak najprościej moge zobrazować swoją myśl). Nie mam w samochodzie gazu (jeśli chodzi o komputer faktycznie masz racje). Nie posiadam asc a abs świeci sie przy odpalaniu gaśnie po odpaleniu ale podczas hamowania ostro na śniegu nie włącza się. Ładowanie aku na poziomie 13.5-14v mierzone na klemach.

Dzieki za odpowiedz

Nie ma takiej opcji, żeby rozładowany aku wprowadzał takie spadki napięcia poprzez pobierany prąd. Najmniejszy alternator w e32 to 90A. Jeżeli napięcie w instalacji na rozładowanym aku jest na poziomie 13.5V i jest stałe w czasie to nie będzie żadnego problemu w instalacji. Ponadto masz niesprawny ABS, to moźe być oznaka jakieś niesprawności w układzie zasilania.

pozdrawiam Bartek
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Dla czytających temat problem rozwiązał się po wymianie reg. Napięcia.

Prawdopodobnie za niskie ładowanie mieszało w komputerze. Po resecie i doładowaniu aku wszystko chodziło ok jakiś czas potem klapa.

Po wymianie reg. wszystko gra.

Pozdrawiam

Opublikowano
w alternatorze sie znajduje

Inni tez dostarczaja Radość z jazdy :)

http://img222.imageshack.us/img222/4316/drivingpleasure2.jpg