Skocz do zawartości

330i Nierówna praca silnika na wolnych obrotach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów!

Mam problem z moja E46 330i Benz+gaz. Od jakiegoś czasu auto chodzi nierówno na wolnych obrotach. Moc raczej nie spadła. Jak jest zimna to telepie praktycznie całym autem, a jak się zagrzeje to trochę się jej poprawia. Wydawało mi się ze może świeca któraś źle pracuje wiec zmieniłem i dalej to samo. Dodam jeszcze ze objawy są takie same na benzynie i gazie. Silnik zaczął nierówno pracodawca z dnia na dzień. Auto dziennie przejeżdża ok. 20km(zona jeździ do pracy i ewentualnie do sklepu). Podaje dodatkowo link do filmiku z diagnozy z inpy. Były jakieś 2 błędy sond przed katalizatorem. Kolega podpowiadał ze mogą to być sady. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=zoUlGiz2Px8&list=HL1327002400&feature=mh_lolz

Opublikowano
Sprawdź czy nie łapie lewego powietrza, problemem może być odma, sondy raczej bym pominął ponieważ przy tych morzach po odpaleniu przez jakiś czas aż się nagrzeją są pomijane więc nie powinny mieć wpływu. Być może też krowkoweic niedomaga. Pisząc telepie masz na myśli falowanie obrotów czy np. możliwe że nie pali na któryś gar ?
Opublikowano

Wyłącz gaz, skasuj adaptacje i pojeździj na benzynie. Po tym podłącz kompa ponownie i nagraj filmik.

Masz rozjechane adaptacje, do tego zbyt bogatą mieszankę na wolnych obrotach i coś nie tak z katalizatorem na 2 banku. Sondy za katem powinny lekko falować w okolicach 0,6V a u Ciebie jest ~0,2V. Temperatura powietrza zasysanego 54C też wydaje się być zbyt wysoka.

Opublikowano
raz faluje na obrotach, a raz nie. To telepanie silnikiem o tak jakby przerywał. Któregoś dnia jak odpaliłem rano to chodził jakby bez jednego gara, wiec wymieniłem świecę i teraz już tego nie ma. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie odmy? Podjadę wieczorem i skasuje adaptacje i polatam na benzynie. Ile mniej więcej mam jeździć na benzynie żeby zrobić następny zrzut z inpy ?
Opublikowano

Witam

Z najprostszych rzeczy, to sprawdź gumę dolotową idącą do silniczka krokowego, lubi się przedzierać i jest to niewidoczne... A daje wypadanie zapłonów, bogatą mieszankę etc etc...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
raz faluje na obrotach, a raz nie. To telepanie silnikiem o tak jakby przerywał. Któregoś dnia jak odpaliłem rano to chodził jakby bez jednego gara, wiec wymieniłem świecę i teraz już tego nie ma. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie odmy? Podjadę wieczorem i skasuje adaptacje i polatam na benzynie. Ile mniej więcej mam jeździć na benzynie żeby zrobić następny zrzut z inpy ?

całą Inpe masz po Polsku?

Opublikowano
ja jeżdżę do kumpla na kompa... z tego co się orientuje to ma inpe po polsku, ale na stówę nie powiem :P
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Mam podobny problem od dłuższego czasu i mam pytanie czy udało się u ciebie ten problem rozwiązać? i w jaki sposób?

U mnie wymienione zostały sondy ustawione mapy benzynowe i to trochę pomogło chociaż jak jeździłem na benzynie (po mapowaniu benzyny) to wydawało mi się, że jeszcze coś jest nie dograne (czasem gasł jak dojeżdzałem do świateł jak silnik jeszcze nie załapał pełnej temperatury, a jak załapał temperaturę to obroty sięgały prawie zera ale nie gasł ) przy mrozach po odpaleniu auta pojawiały się te same objawy co u kolegi silnikiem trzęsło i to dobrze, czasem wyskakiwał check ale jak zgasiłem i odpaliłem ponownie check gasł i zdarzało się że autem przestawało "trząść". Po wymianie sond i ustawieniu benzyny pojeździłem trochę autem około 200km po czym oddałem auto do gazownika. Już myślałem, że jest już po problemie ale niestety nie gazownik stwierdził, że nie jest w stanie ustawić połówek na mojej instalacji gazowej ponieważ producent tego nie przewidział (landi renzo omegas) podpowiedział, że jak problem będzie się pojawiał trzeba zmienić sterownik, kable i może jeszcze trzeba będzie zmienić wtryskiwacze ale to zależy koszt jest dość duży bo od 1500zł aż do 2500zł. Po ustawieniu auta przez gazownika pojechałem w trasę zrobiłem 1000 km auto fajnie jechało ale jak wróciłem to przy odpaleniu silnika przy mrozach wszystkie objawy wróciły. Może jesteście w stanie mi pomóc żeby uniknąć wymiany prawie całej instalacji gazowej bo jakbym to zrobił a problem by wrócił to co wszystko na marne a to nie są małe pieniądze. Wydaje mi się, że to jest jeszcze problem silnika ale nie jestem ekspertem i nie wiem już co mam robić. Chciałbym jeszcze dodać, że usunąłem katalizatory (rozsypały się) ale to zostało zrobione tak że nie powinno mieć wpływu na funkcjonowanie silnika.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

jak dla mnie to z instalacją powinieneś mieć wszystko ok, chyba że graty dobrane za słabe, stąd tak mniemam, bo na forum LPG nijaki Nikodem zaleca tylko i wyłącznie tą instalację do tego silnika

mi na BRC mimo wszystko chodzi dobrze, ale podobno landi renzo wypuściło jakiś specjalny software do m54b30

u mnie w ostatnim czasie takie objawy-nierówna praca, gaśnięcie i wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach jednocześnie było spowodowane uszkodzonym zaworem disa, wykręć go i zobacz czy dobrze pracuje, bo u mnie po demontażu rozleciał się w rękach

rok temu miałem problem z checkiem, ale chodził równo-było za ubogo i wtedy winna, prawodopodobnie na spółkę była regulacja LPG i wężyki od odmy, bo przy wymianie się rozleciały, więc to też sprawdź

może znajdziesz w swojej okolicy warsztat który może sprawdzić szczelność dolotu dymem, podobno wszystkie nieszczelności ta metoda wykrywa

Opublikowano
Dziękuję bardzo za podpowiedź. Z tym gazem to też nie chciało mi się wierzyć bo zanim założyłem gaz szukałem informacje jaki założyć najlepiej i wyszło na landi renzo omegas. Sprawdzę disa i odmę (disa wymieniałem ponad rok temu także powinien być jeszcze sprawny) natomiast odmę nie sprawdzałem.