Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie widzę że nic nie zdziałamy !!!

Może aktualizacja oprogramowania sterownika może nam pomóc???

Tylko pytanie jak to zrobić bo mam kabel i soft tylko pytanie jak ???

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja mam wgrane w serwisie calkowicie nowe oprogramowanie- przed 2 tyg.

Nic nie pomoglo...

W piatek mam termin w bmw bo telefonicznie powiedzieli mi ze beda partycypowac w wymianie tego sterownika-

dam znac ile bede musial doplacic.

Opublikowano

To w takim razie czekamy na informację co i jak.

Sam jestem ciekaw czy wymiana pomoże...

Opublikowano

jestem po wizycie w ASO

kluczowa sprawa jest blad Fehlercode 4121 "Relais schaltet zu früh ab"

to oznajmia nam ze komputer jest do wymiany.Do 100 000 km robi to BMW ale ja mam na liczniku 144 000km wiec... :(

Opublikowano

Czyli Kod 4121 błąd "przekaźnik wyłącza się za wcześnie" a jaką masz gwarancje że to ten moduł ????

Jeśli możesz to proszę o więcej szczegółów. Czy jest to kwestia programowa czy elektroniczna w samym sterowniku i dlaczego pojawiła się dopiero teraz???

Marek

Opublikowano (edytowane)

na e90forum.de jest nas wiecej z tym problemem i kodem bledu,- diagnoza z ASO

http://www.e90-forum.de/board17-e9x-forum-allgemein/e90-e91-e92-e93-motor-getriebe-auspuff/30109-ausfall-w%E4hrend-fahrt-anschlie%DFend-problemfreie-weiterfahrt/index2.html#post645780

jest to raczej blad fizyczny sterownika, przerywa przy niskich temp.

Wgranie nowego oprogramowania lub wymiana Relaise (modulu zasilania komputera) nieraz pomaga-

obydwie opcje mialem zastosowane i mi nie pomoglo-

wtedy potrzebne jest wymiana komputera.

Edytowane przez Bad_Boy
Opublikowano

Powiedz proszę w jaki sposób odczytałeś ten błąd ?? Bo nam żaden błąd nie wyskakuje ???

Podaj proszę jeszcze raz ten link do tej strony bo coś nie działa.

Opublikowano

Możesz mi jeszcze powiedzieć o co chodzi z tym przekaźnikiem sterującym DDE (niebieskim) to jest ten" Relaise (modulu zasilania komputera) " ????

To co teraz proponujesz zrobić ????

Opublikowano

Powiedz mi jeśli wiesz jak można wgrać nowe oprogramowanie mam kabel i inpe.

Był bym wdzięczny za instrukcję krok po kroku jak to zrobić.

I najważniejsze skąd wziąć te nowe oprogramowanie ??? do mojej 318d:( (122km).

Opublikowano

u nas w KR ASO podobno 600zł i to "na ryzyko klienta" bo wgrywanie wiąże się z przeprogramowywaniem modułów po kolei i w momencie, gdy któryś z nich nie przyjmie nowego softu będzie trzeba wymienić modół/część na nowszego typu na koszt klienta; taka zabawa.

Ja usłyszałem ; "jak nic się nie dzieje, to lepiej nie ruszać".

Opublikowano

W BMW Janki za taką aktualizację krzyczą sobie 1000zł

Wymieniałem przekaźnik, aktualizowałem też oprogramowanie i mi akurat nie pomogło

Zastanwiam się czy kupno używanego komputera (np z allegro) jest dużym ryzykiem. Widać, że są tam ludzie specjalizujący się w sprzedaży takich kompów, może więc jakąś gwarancję rozruchową dają...

Opublikowano

Ja chyba kupię używany komp, muszę tylko znaleźć "pewnego sprzedawcę", o ile to wogóle możliwe.

Pewnie zrobię to bliżej zimy, żeby mieć pewność, że po wymianie będzie już wszystko ok.

Opublikowano

Myślisz żeby oddać nasze sterowniki do naprawy ??? Ja myślę że może lepiej kupić taki sterownik na alledrogo z gwarancją i przetestować !

Co wy o tym myślicie ????

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam tak samo w mojej e90.

Koledzy udalo sie rozwiazac problem, rzeczywiscie to sterownik silnika byl odpowiedzialny za te gasniecie silnika?

Jakie koszty usuniecia awarii?

Dajcie znac.

Pzdr

Archiee

• 3 lata później...
Opublikowano

Odświeżam temat.

Dzisiaj miałem podobna sytuację jaką opisujecie tzn.w czasie jazdy na wolnych obrotach samochód sam z siebie zgasł, pojawiły się błędy tempomatu, niestabilny to jazdy i ciśnienia w oponach. Po wyłączeniu zapłonu ikona samochodu na podnosniku. Po chwili samochód bez problemu odpalił, przejechałem ponad 20km bez niespodzianek.

Na komputerze (bosh service) błąd sterownika (nie pamiętam dokładnie i nie chce pisać głupot)ale mechanik stwierdził, że to raczej nie nie jest przyczyną ale tak na szybko nie jest w stanie postawić diagnozy (nie mogłem zostawić samochodu na dłużej, byłem tam przejazdem). Skasował błąd i kazał obserwować co dalej.

Wszystkie wątki o tym temacie kończą się na 2012 lub 2013r. i zastanawiam się czy jest jakaś możliwość na dokładne sprawdzenia DDE?